back to top

Savjeti za putovanje o kojima niste razmišljali

Ovo su savjeti za putovanje o kojima sigurno niste razmišljali!

Nitko se ne rađa kao putnik. Sve to učimo usput, tako da ako niste vični organizaciji vlastitog putovanja, ne morate se brinuti, znate kako se kaže – practice makes perfect!

Jedino kroz samostalno doživljavanje frustracije i rješavanja problema u kojima ste se našli u nekoj nepoznatoj okolini rastete i unaprjeđujete svoje vještine. Zato su putovanja važna – to je kao neki fast track kroz životno skupljanje iskustva koje će vam dalje biti od koristi i u vašoj svakodnevici, bilo u odnosu s obitelji, prijateljima ili uspješnosti na poslu.

Zato bih svima preporučila da putujete kada god možete, a kako bih vas motivirala i potaknula na to da možda već danas počnete razmišljati kuda ćete za godišnji, za vikend ili za sabbatical 🙂, dijelim s vama svojih 15 najbitnijih trikova koja mi uvelike pomažu prilikom planiranja nekog putovanja ili na putovanju.

1. Ne maltretirajte svoj kofer – pack light!

Na putovanju se ponašate sasvim drugačije nego kod kuće. Znam da mislite da vam svašta treba, ali najviše vremena ćete provesti u nekoj ugodnoj odjeći jer ćete po cijele dane obilaziti lokalitete i na kraju će 50 posto odjeće ostati neupotrebljeno. Uzmite jedan ljepši komplet i maksimalno 2 para cipela – jedne za cjelodnevno hodanje i jedne ljepše za spomenuti komplet. U najgorem slučaju ako vam se nešto krucijalno uništi ili vam zafali, uvijek možete kupiti nešto jeftino za tih preostalih par dana.

Ovako smo suprug i ja putovali u Australiju na mjesec i pol dana, sa stanicom u Berlinu za jednu svadbu! A druga slika je sve što smo nosili za road trip od mjesec dana po Americi i svadbu, ali ovoga puta našu!

Foto: Lora Pleško i suprug

Ova pravila meni osobno padaju u vodu kada idem autom jer onda je tako svejedno što ponesem jer imam mjesta i stvari slobodno mogu stajati u gepeku, trebale mi, ne trebale.

2. Što obavezno ponijeti sa sobom

  • udobna obuća za hodanje,
  • čepići za uši,
  • maska za oči,
  • power bank (prijenosni punjač),
  • krema sa sunčanje.

Ovih 5 stvari preporučujem da uvijek obavezno imate u svojoj prtljazi! Hoteli i drugi smještaji imaju prilično tanke zidove. Nerijetko, ako ciljate na smještaj blizu atrakcija, znači da ste negdje u centru gdje može biti prilično bučno. Nekoga smetaju i nepoznati zvukovi – čepići za uši će vas spasiti!

Bila sam u nebrojeno smještaja koji nisu imali nikakve ili vrlo svijetle zavjese, bez roleta, a meni treba priličan mrak da bih mogla zaspati. Maska za oči to the rescue!

Power bank ili čak dva – dok hodate okolo cijeli dan, često ćete se konzultirati s mobitelom. Bilo da tražite gdje otići na ručak, koristite maps za snalaženje po gradu, surfate da biste saznali neku informaciju koja vam tada treba i naravno fotkanje i snimanje – sve ovo će prilično iscijediti vaš mobitel, pa uvijek imajte power bank za svaki slučaj. Pogotovo ako ste negdje u prirodi.

Kremu za sunčanje nemojte podcijeniti, gdje god da išli. Imaju one male bočice od 50 ml koje stanu u svaku torbu, a ja svoju nadopunjavam.

3. Fotografirajte dokumente

Isprintajte i/ili ih pohranite negdje na cloud (da nisu samo na mobitelu) gdje im možete pristupiti i ako ostanete bez svih svojih stvari. Npr. – pošaljite si ih na mail.

4. Kada nemate pojma o mjestu na koje idete, kopirajte tuđe itinerare

Pogledajte koje izlete agencije nude na tom mjestu i iskopirajte njihov itinerar. Ja istražim ono što je na popisu i vidim što mi se od toga sviđa, a što ne i složim si svoj dan.

5. Proučite house exchange ili pet sitting kao jednu opciju putovanja

Zahvaljujući home exchangeu (zamjeni stanova) sam bila na četiri kontinenata, sve skupa sam imala 11 zamjena, a ove godine me čeka još nekoliko. Ako ne gledate na zamjenu kao na dobivanje besplatnog Aribnb-a nego u to ulazite s punim povjerenjem i poštovanjem, ovo će vam postati najdraži oblik putovanja, pogotovo zato što vrlo često možete zamijeniti i auto. Zamislite koliko bi vas koštali smještaj i rent-a-car za mjesec i pol dana u Australiji i računica je jasna!

Za one koji ipak ne vole da im se nepoznati ljudi motaju po kući, tu su uvijek pet sitting platforme, pa si besplatan smještaj možete i tako naći! Ovdje ste nešto manje fleksibilni jer se ipak morate brinuti o nečijim životinjama.

Foto: Lorin prvi home exchange 2015. na Baliju

6. Za pretraživanje letova koristite Skyscanner i Google flights

Zaboravite sve one mitove o tome koji dan je najbolje kupovati kartu, koliko mjeseci unaprijed itd. Jedino što je točno je da ne prihvaćate nikakve cookies, odnosno koristite private browser kada pretražujete letove (i hotele!).

Skyscanner će vam izbaciti opcije i cijene različitih aviokompanija i agencija za prodaju karata, a na vama je da pročitate osvrte na agencije prije nego se odlučite kupiti kartu zato što je 100 eura jeftinija. Kada putem skyscannera vidite koja aviokompanija ima najpovoljniju kartu za vašu destinaciju, u pravilu je najbolje karte kupovati direktno od aviokompanije. U slučaju otkazivanja letova ili drugih problema, aviokompanija će se potruditi riješiti vaš problem, dok razne agencije preko kojih kupujete karte obično imaju katastrofalne korisničke službe. No, ponekada se isplati riskirati.

7. Ponesite praznu bocu za vodu na aerodrom

Svi znamo da se voda ne smije nositi na avion i ako imate flašicu s par mililitara – oduzet će vam je. No, smijete imati praznu bocu, a na aerodromima će vam biti jako korisna jer je u avionima zrak suh i treba se hidrirati. Napunite je na aerodromskoj fontani (većina aerodroma ih ima). Pogledajte i live kamere.

8. Ne libite se koristiti aerodromski lounge

Ako imate dugo presjedanje između letova, naporan put i umorni ste, ponekada nije loše priuštiti si aerodromski lounge. Cijena obično bude 30-50 € (iako ima jako puno opcija), a u loungeu se možete najesti, prileći u mirnom prostoru, odraditi posao i slično.


Prvi puta sam si lounge priuštila kada sam prilično bolesna imala presjedanje od preko pet sati. Jednom kada razbijete led, dalje ide lako! 🙂

9. Zapišite kratki osvrt na kraju dana

Istraživanje nekog grada može biti prilično iscrpljujuće pa kada se vratite u svoj smještaj sve što želite je utonuti u san i rekuperirati se za sljedeći dan. Uložite još 10-ak minuta da zapišete dojmove od tog dana. Ovo morate raditi štreberski jer jedan preskočen dan i više se nećete sjećati što ste kada radili i gdje ste sve bili. A kasnije će vam biti jako drago da imate te crtice jer na putu obično doživimo i upoznamo toliko toga novoga u vrlo kratkom vremenu da nam se sve pomiješa.

10. Izbjegavajte objedovati blizu turističkih atrakcija

Pravilo je maknuti se barem pet ulica dalje da biste pronašli mjesto s normalnim cijenama. Naravno, ponekad je doživljaj sjesti ispod Eiffelovog tornja ili slične atrakcije i uživati u pogledu i to je sasvim ok, ali vjerojatno to nećete raditi svaki dan. Pogotovo što u takve lokale idu svi turisti što obično znači da kvaliteta usluge i hrane nije baš na nivou.

11. Voda iz slavine

Umjesto da kupujete često skupu vodu, saznajte može li se piti voda iz slavine.

12. Airbnb experiences

Kada dođete u novi grad, otprilike drugi dan, bookirajte neki od mnogobrojnih airbnb experiences. Mnoge ture po gradu budu besplatne, odnosno baziraju se na napojnici. Tako ćete brže upoznati grad uz vodstvo lokalnog vodiča, a i moguće upoznati druge turiste i od njih dobiti koji savjet.

13. Ne koristi taxi saznaj koji je lokalni Uber

Izbjegavajte koristiti običan taksi, pogotovo u zemljama poznatim po muljanjima turista. Zato su aplikacije kao Uber (provjerite što se koristi u pojedinoj zemlji, primjerice u nekim azijskim zemljama je to Grab, u Koreji Kakao) savršene jer unaprijed sve znate, plaćate karticom pa niti tu nema varanja, a ako se nešto i dogodi, Uber korisnička služba će se pobrinuti za vas.

14. Putno osiguranje

Nemojte zanemariti putno osiguranje. Allianz svake godine u veljači ima akciju za godišnje putno osiguranje za samo cca 30€. Imajte na umu da određene stvari nikada nisu pokrivene osiguranjem kao primjerice ako se u zemlji u koju idete dogodi rat, revolucija ili takve stvari. Sve to piše u uvjetima osiguranja pa nemojte biti lijeni pročitati suhoparni tekst.

15. Budi fleksibilan

Putovanja su tu da nam se duša odmori i obnovi. Nemojte se nervirati radi nepredvidljivih stvari, promjena letova, kašnjenja i slično. Treba se i prilagoditi drugačijim kulturama koje su često puno flegmatičnije od zapadnjačke kulture.

Doživite sve to kao samo još jedno iskustvo i priču koju ćete moći godinama prepričavati. Budite fleksibilni prilagoditi se situaciji i nemojte gubiti živce jer situaciju promijeniti vjerojatno ne možete, ali možete promijeniti kako ju vi sami doživljavate.

Ovakve savjete kao i puno drugih inspirativnih, poučnih i motivirajućih priča možete čuti na putničkoj Out Of Office konferenciji koja se održava u Zagrebu 10. i 11. 3. u 16 predavanja, kvizu koji vodi Morana Zibar i 3 specijalna kutka imat ćete prilike upoznati istomišljenike i saznati kako bolje i povoljnije putovati, ali i osvojiti vrijedne nagrade naših sponzora. Nadam se da se vidimo, a do tada – sretan put!

Program
Predavači
KUPI ULAZNICU dok još ima!
Prijava na kviz

Za čitateljice Žene i novac osigurali smo poseban popust od 25% na ulaznice s kodom ZIN25, u trajanju od dva dana. Maloljetnici imaju besplatan upad! Ne treba im ulaznica, samo dokaz starosti.

Goodie bag dobivaju samo posjetitelji s kupljenom ulaznicom.

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...

može te zanimati

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...

Profitabilne kulture: Što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?

Proizvodnja za tržište i ostvarenje gospodarske profitabilnosti temeljni su ciljevi poslovanja poljoprivrednih gospodarstava. Za ostvarivanje bilo kakve razvojne aktivnosti nužan su preduvjet ulaganja (investicije). Faze...

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...