Burnout ili sindrom izgaranja – kako ga prepoznati, spriječiti i izliječiti?

Iscrpljenost, prevelike obaveze u poslovnom i privatnom životu, unutarnja praznina, tjeskoba, manjak entuzijazma i motivacije, smanjena radna učinkovitost, socijalna izolacija, bespomoćnost, različiti psihofizički simptomi. Zvuči poznato?

Burnout je jedan od većih izazova modernog društva koji narušava kvalitetu života mnogih pojedinaca, ali i društva općenito.

Prije 4,5 godine doživio sam teški oblik burnouta koji mi je u potpunosti promijenio život. Zdravstveni problemi, prekid radnog odnosa, financijska i materijalna nesigurnost, rastava braka, preseljenje, gubitak društvenog života, emocionalna kriza, neizvjesnost oko budućnosti. Sve kao rezultat burnouta čije posljedice, u manjoj mjeri, i nakon 4,5 godine i dalje osjećam.

Što je i kako nastaje burnout?

Burnout je stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti kao posljedica čestog i dugotrajnog stresa. Stres je normalni i zdravi odgovor na ugrožavajuću situaciju koji nam omogućuje da uklonimo opasnost ili ju izbjegnemo (poznata borba ili bijeg reakcija).

Problem nastaje kada se taj odgovor prečesto aktivira i dugo traje. Aktivira se jer mnoge situacije u poslovnom okruženju (preveliki poslovni zahtjevi, manjak vremena, loši međuljudski odnosi, loša radna atmosfera…) i privatnom (partnerski odnosi, roditeljstvo, briga o drugima, zdravstveni problemi…) smatramo prijetnjom i stoga završimo u cjelodnevnom stresu. Dugotrajan stres iscrpljuje tijelo, dovodi do umora, iscrpljenosti i na kraju burnouta.

burnout ili sindrom izgaranja - kako ga prepoznati, spriječiti i izliječiti?

Foto: Pexels

Simptomi

Osobe koje su pred ili u burnoutu mogu imati široku lepezu simptoma kao što su:

  • tjelesni – pad imuniteta, glavobolje, probavni problemi, bol u mišićima i leđima, promjene u tjelesnoj masi, umor,
  • kognitivni – problemi s koncentracijom i pamćenjem, negativna razmišljanja, gubitak fokusa i pažnje,
  • emocionalni- tjeskoba, depresija, bespomoćnost, gubitak entuzijazma, manjak samopouzdanja i
  • bihevioralni – smanjena radna učinkovitost, izbjegavanja odgovornosti, društvena izolacija, ovisnička ponašanja.
burnout
Burnout ili sindrom izgaranja - kako ga prepoznati, spriječiti i izliječiti?

Uzroci

Vanjski uzroci podrazumijevaju okidače u našem poslovnom i privatnom okruženju. Lošu situaciju na poslu, fizička i verbalna zlostavljanja, izazove partnerskog i roditeljskog života, briga o zdravlju i bliskim osobama je nešto što će mnogi doživjeti kao ugrožavajuće situacije i aktivirati stresni odgovor. Iako su vanjski uzroci itekako opravdani, unutarnji su puno važniji za nastanak burnouta.

Unutarnji uzroci predstavljaju naša uvjerenja skrivena duboko u našem nesvjesnom umu.

Npr. zbog okolnosti odrastanja imamo sklonost perfekcionizmu, poriv za spašavanjem drugih, slabe osobne granice, ulogu žrtve, pojačan egzistencijalni strah, preosjetljive smo osobe i doživjeli smo traume te kroz život idemo s nekim ili svim od sljedećih uvjerenja:

· Nisam dovoljno vrijedan/na.

· Nisam bitan/na, drugi su važniji.

· Moram biti savršen/a.

· Ne zaslužujem ljubav.

· Nemam se pravo zauzeti za sebe.

· Život nije siguran niti pravedan.

· Nemam povjerenja u druge, vjerujem samo sebi.

Na dobrom smo i bržem putu do burnouta. Vanjski uzroci jesu bitni, ali su sekundarni jer su samo okidači naše unutarnje priče.

Kako spriječiti burnout?

Možemo djelovati na nekoliko razina:

· Promjeniti vanjske okolnosti

Uključuju promjene radnih uvjeta, razgovor s nadređenima i kolegama, promjenu radnog mjesta, promjene nezadovoljavajućih životnih okolnosti u privatnom životu.

· Promijeniti uvjerenja

· Promijeniti misli, emocije i ponašanja

U tomu nam mogu pomoći razne tehnike opuštanja, fizička aktivnost, zdrava prehrana, hobiji, druženje s bliskim ljudima i odmor.

Najbolji je kombinirani pristup jer je sveobuhvatan, a ključna riječ je promjena. Nažalost, mnogi nisu spremni za životne promjene zbog uloge žrtve, izbjegavanja odgovornosti, nesigurnosti koja ide uz promjene i straha od novoga što ih dugo drži na mjestu i produbljuje probleme vezane uz burnout.

burnout
Burnout ili sindrom izgaranja - kako ga prepoznati, spriječiti i izliječiti?

Kako se nositi s burnoutom kada se dogodi?

Ako se burnout ipak dogodi, sve navedeno o sprečavanju i dalje vrijedi, ali postoje i dodatne okolnosti koje se moraju uzeti u obzir.

Kod osoba u burnoutu radi se o teškoj iscrpljenosti i mnoštvu psihofizičkih simptoma s kojima osoba teško može obavljati svakodnevne obaveze. Stoga je osobi u burnoutu potrebno određeno povlačenje iz svakodnevnih obaveza, a ponekad i napuštanje radnog mjesta.

To može izazvati dodatne probleme poput financijske nesigurnosti, narušavanja partnerskog i društvenog života, ali bez povlačenja teško da se tijelo i um mogu u potpunosti oporaviti. Pomoć drugih (prijatelja i terapueta) je neophodna jer teško možemo sami se boriti s takvom izazovnom životnom situacijom.

Zaključak

Burnout, kao i sve životne krize, uzrokuje preispitivanje nas samih i života kojeg vodimo. Ako se nalazimo pred ili u burnoutu, znači da nam dotadašnji život nije odgovarajući, barem u nekim segmentima. Ako ga prihvatimo na zreli način i napravimo određene životne promjene, može nam pomoći da pronađemo sebe, životnu strast i ispunjeni život.

Društvo, pogotovo poslovno okruženje i zdravstveni sustav bi trebali podići svjesnost o problemima burnouta i puno ozbiljnije pristupiti tom problemu. Parcijalna, površinska i simptomatska rješenja nisu dovoljna jer sve više ljudi pate od burnouta zbog čega poslovni svijet trpi gubitke na svim razinama (učinkovitost, financije, ljudski resursi, imidž), dok zdravstveni sustav postaje sve više opterećen bez zadovoljavajućih rješenja za probleme burnouta.

Foto: Pexels

Preporuka:

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

Napredak u poslu – evo tko je najvažniji u firmi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta izgradnja bazena?

Prednosti i blagodati bazena ne trebamo posebno naglašavati, a bitno je istaknuti vrijednost i atraktivnost koju doprinosi svakoj nekretnini, osobito kućama za odmor....

Može li nas novac usrećiti? Evo što čini sretan život!

Ima jedna odlična hit knjiga o sreći, željela bih da nam napišeš kolumnu o njoj – nazvala me je nedavno Kristina. Sreća? Može,...

Imate poslovnu ideju, ali ne i novac? Donosimo 7 metoda financiranja poduzetničkog pothvata

Imate poslovnu ideju (ili business spreman za sljedeću fazu razvoja), a ne znate kako naći kapital? Zapravo ne znate uopće od kuda krenuti....

može te zanimati

Perfekcionizam kao samoporažavajuća praksa: Kako ga prevladati i postići održivu izvrsnost

Perfekcionizam se u poslovnom kontekstu može definirati kao opsesivna potreba za postizanjem besprijekornih rezultata u svakom aspektu posla. Radi se o uobičajenoj osobini...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19 samo je ubrzala ovaj trend. Zahvaljujući tehnološkom napretku, sve više...

Koliko koštaju estetski tretmani?

Žene i uljepšavanje idu ruku pod ruku otkad je Adama i Eve. Ideal ljepote kroz povijest se mijenjao, ali vrijeme i novac uloženi...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i analize za lokalnu zajednicu. Tuzlanski portal eNovosti.ba...

Zašto još uvijek zarađuješ manje nego što stvarno možeš? Donosimo 5 načina kako to promijeniti već danas!

Pametna žena kao što si ti zna koliko vrijedi i svjesna je koliko može. Ista ta pametna žena zna da ništa ne mora i...