Isplati li se uložiti u apartmane? Donosimo 10 prednosti za sve iznajmljivače

Rijetko ćete čuti vlasnika apartmana kako se hvali odličnom sezonom i kako je zadovoljan svojim poslovanjem. Češće ćete čuti kako su podignuti iznosi paušala, kako su čistačice podigle cijene svojih usluga, kako su praonice rublja preskupe, kako je ovaj posao sve manje isplativ i slično.

Sve je to istina. Ali isto tako broj apartmana iz godine u godinu neprestano raste i to dvoznamenkastim brojevima. Svi koji imaju ikakvu mogućnost ulaganja u privatni smještaj to i rade.

10 prednosti ulaganja u apartmane

1. Moramo imati čisto vlasništvo

Kako bi se mogli baviti turističkim najmom, trebamo kategorizirati objekt koji mislimo staviti na turističko tržište. Da bi objekt bio kategoriziran, jedan od osnovnih uvjeta je imati uporabnu dozvolu i vlasništvo 1/1. Ako i nismo vlasnik 1/1, potrebno je dobiti suglasnost osobe koja je vlasnik ili je s nama u suvlasništvu.

Ako još nemamo riješene odnose unutar obitelji vezane za vlasništvo nad nekretninama, ovo je odlična prilika za započeti ovu temu.

Možda i ne znamo da primjerice naša zgrada nema uporabnu dozvolu. A nema je ukoliko je primjerice susjed zatvorio balkon, proširio stan na vrt, izravnao krov u potkrovlju i slično. Nažalost, mnogi saznaju da njihova zgrada nema uporabnu dozvolu tek kad dižu kredit i trebaju banci priložiti uporabno dozvolu za zgradu u kojoj se nalazi stan kojeg daju u hipoteku.

2. Sigurno ulaganje

Svaki posao nosi određeni rizik. Ali od raznih poduzetničkih pothvata u koje ste se upustili ili se planirate upustiti, ovo je jedan od najmanje rizičnih u svakom pogledu.

Često je pitanje, koji su apartmani ili kuće za odmor najbolji? Predrasuda je da najbolje prolaze oni koji su prvi red uz more ili koji su u centrima velikih gradova. Takve nekretnine se najlakše prodaju, odnosno iznajmljuju, ali ne moraju i najbolje. Osim toga, to su nekretnine koje zahtijevaju izuzetno visoka ulaganja.

Najbolje prolaze oni apartmani i kuće za odmor u koje se ulaže najviše rada. Imamo brojne primjere gdje se brže isplati kuća za odmor na kontinentu u šumi, nego ona koja je prvi red uz more.

Isto tako, imamo brojne primjere gdje više zaradi apartman u manjem kontinentalnom gradu nego apartman na obali. Tajna je, naravno, u angažmanu vlasnika.

3. Rast cijene nekretnine

Oduvijek su cijene nekretnina bile u stalnom porastu stoga je to u Hrvatskoj jedno od najisplativijih ulaganja. Cijene tih nekretnina trenutno rastu u nebo, a svi pokazatelji idu u smjeru daljnjeg rasta.

Malo je investicija u zadnjih pet godina koje se mogu mjeriti sa stanovima i kućama za odmor.

4. Imamo mjesto za ljetovanje/zimovanje

Ulaganje u apartman ili kuću za odmor na moru, ukoliko živimo na kontinentu, može značiti i osigurano mjesto za ljetovanje. Ovo je posebno zanimljivo onima koji nemaju obitelj na moru, imaju malu djecu i aktivne bake. Odlična je i prilika da nam djeca provedu čitavo ljeto na moru.

A kad počnu vrtić ili škola, možemo u pred i post sezoni iznajmljivati kako bi pokrili godišnje troškove režija i održavanja.

Isto tako, ako volimo snijeg, a živimo na moru. U postpandemijskom periodu ovo je sve zanimljivije među onima koji žive na moru.

isplati li se uložiti u apartmane? donosimo 10 prednosti za sve iznajmljivače

Foto: Pexels

5. Mali porezi

Ako smo mali poduzetnik, ovaj dio će nam biti najprivlačniji.

Kao mali poduzetnik znamo koliko plaćamo doprinose, porez i slično. Kao mali iznajmljivač plaćamo paušalnu turističku pristojbu po krevetu, paušalni porez po krevetu i turističku članarinu.

Nakon što to platimo, čitava zarada ide nama, nema nikakvih dodatnih poreza, prireza i ostalog. I tako sve dok ne pređemo prag PDV-a od 300.000,00 kn.

Loše je što nam svi ostali troškovi: režije, čišćenje, pranje posteljine, provizija portalima i slično ne idu u nikakve priznate troškove, ali oni ovise o popunjenosti i puno toga možemo samostalno odraditi.

6. Keš

Na kraju sezone ili godine, kad platimo paušalne pristojbe, ostaje nam čisti novac na koji ne plaćamo ni poreze, ni prireze.

7. Poligon za djecu

Kao vlasnici apartmana ili kuće za odmor možemo djecu od najranije dobi uključiti u poduzetništvo.

Većina turističkih djelatnika na obali je svoju karijeru započelo najčešće između 8-12 godina i to na način da su najprije nosili prijavnice u turističku zajednicu za prijaviti goste, pa su pomagali pomesti oko kuće, nositi prljavu posteljinu. Kako su odrastali, mijenjao im se opis poslova.

Napredovali su čišćenjem apartmana, pranjem i peglanjem posteljine, dočekivanjem gostiju i kao kruna iznajmljivačke karijere – punjenje apartmana (ovo je slijedilo kad bi postali studenti).

8. Održavamo nekretninu koju smo naslijedili

Mnogi naslijede nekretnine s kojima nemaju viziju što bi radili, a žao im je prodati naslijeđeno, posebno ako imaju emocije prema toj nekretnini.

U nekim godinama imamo malu djecu, kredit za stan, auto, želimo putovati, investirati u nove projekte i nasljeđivanje kuće nam zna biti samo teret. Osim naravno, ako smo naslijedili kuću u traženoj turističkoj destinaciji.

Zadnjih godina se znatno promijenila uloga lokacije u uspješnosti, odnosno isplativosti turističkog iznajmljivanja. Danas imamo sve više primjera kuća na selima koja su daleko od turističkih atrakcija, a koja ostvaruju značajne prihode od turističkog najma.

Postavljanje ovakvih kuća na turističko tržište će nam naslijeđenu nekretninu valorizirati na više načina: imati ćemo novac za održavanje, nešto ćemo čak i zaraditi na njoj, kad je prazna ćemo češće dolaziti i na taj način doprinijeti oživljavanju ili održavanju života destinacije u kojoj se ona nalazi, angažirati ćemo lokalno stanovništvo koje će početi razmišljati o turizmu kao dodatnoj djelatnosti… Sve to dovodi do ostanka lokalnog stanovništva u ruralnim krajevima.

9. Pasivni prihod

Turističko iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor može biti i pasivni prihod. Ukoliko želimo da nam to bude pasivni prihod, moramo znati da ćemo imati znatno manje prihode od mogućih.

Prihodi od ove vrste najma se mogu gotovo izjednačiti s dugoročnim najmom (ako se primjerice radi o apartmanu u gradu. Ako se radi o apartmanu u turističkom mjestu na otoku, onda ne možemo baš računati na dugoročni najam) stoga je važno promisliti jesmo li spremni i želimo li turistički najam voditi kao pasivni ili aktivni prihod. To ovisi o mnogo faktora, a najviše o vremenu koje imamo na raspolaganju.

10. Temelj za nove projekte

Kad se bavimo turističkim najmom, posebno ako nam to nije pasivni prihod nego mnogo aktivnosti radimo samostalno, steknemo nove vještine.

Ako smo uz to već poduzetnik ili imamo poduzetnički duh, vremenom ćemo vidjeti brojne mogućnosti širenja.

Najčešće vlasnici apartmana počinju:

  • voditi tuđe apartmane i vremenom otvore turističku agenciju,
  • surađivati s tvrtkama za transfer i vremenom otvore vlastitu tvrtku za transfer,
  • otvarati rent a car ili rent a bike agencije, suvenirnice, agencije za organizaciju vjenčanja ili evenata, praonice, agencije za čišćenje, integralne hotele, pa čak i građevinske tvrtke.

Što više iskustva imaju, to su ideje sve bolje, veće i sve ih je lakše realizirati.

Osim što imaju odličan poticaj za nove poduzetničke pothvate, iznajmljivači pozitivno utječu na poslovanje i širenje mnogih tvrtki: od građevinskih, trgovačkih, auto industrije i slično i to ne samo kao kupci roba i usluga koje su i potrebne da bi uspješno poslovali, već imaju gotovinu kojom mogu kupovati robe i usluge kojima će povećati kvalitetu vlastitog života i poslovanje svih onih koji takve robe i usluge prodaju.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

može te zanimati

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Kako uplatiti novce na bankomatu?

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...