back to top

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla.

Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim smetnjama zbog smetnji u talasima, ograničenja opsega signala, hardverskih problema i operativnih grešaka.

Imajući to na umu, sastavili smo kratak vodič o najčešćim Wi-Fi problemima i kako ih riješiti. Ako imate problema sa svojom Wi-Fi mrežom kod kuće ili u kancelariji, pročitajte ovaj članak da biste otkrili kako ponovo uspostaviti bežičnu mrežu i riješiti se problema sa signalom.

Proverite da li vaš laptop ima dugme ili prekidač za Wi-Fi

Imate problema sa povezivanjem u omiljenom kafiću ili čekaonici? Problem vam može biti pred nosom.

Ako se vaš laptop uopće ne poveže na lokalni Wi-Fi ruter i ne možete vidjeti listu dostupnih bežičnih mreža, slobodno provjerite ima li vaš laptop Wi-Fi dugme ili prekidač koji ste možda slučajno pritisnuli .

Mnogi laptopi dolaze sa Wi-Fi funkcijskim tasterom koji se nalazi na vrhu tastature ili sa prekidačem na bočnoj ili prednjoj strani računara.

Obično je označen ikonom koja predstavlja bežični ruter ili mrežu. Ako imate takvo dugme, provjerite hoće li se pritiskom na nu ponovo povezati na bežičnu mrežu i dobiti popis mreža.

kako riješiti probleme bežične mreže
Kako riješiti probleme bežične mreže

Ponovo pokrenite računar i bežični ruter (ruter)

Ako i dalje ne možete da povežete računar ili uređaj, ponovo pokrenite operativni sistem. Znamo da ovaj korak zvuči jednostavno, ali vaš bežični ruter, računarska Wi-Fi kartica ili vaš operativni sistem mogu imati softverski problem koji se lako može riješiti ponovnim pokretanjem.

Ako se jedan ili više vaših uređaja ne može povezati s bežičnim ruterom, pokušajte ga isključiti na tridesetak sekundi, a zatim ga ponovo priključiti.

Vaš uređaj može imati kvar, a ova tehnika će zapravo resetirati vaš uređaj i vratiti ga u normalan rad.

Promjena Wi-Fi kanala na bežičnom ruteru

Većina WiFi rutera koristi radio opseg od 2,4 GHz, koji ima 11 kanala. Nažalost, samo tri od 11 kanala mogu se pokretati istovremeno bez preklapanja ili ometanja jedan drugog.

Ovo su kanali 1, 6 i 11. Još gore, mnogi Wi-Fi ruteri su podešeni da emituju na kanalu 6 prema zadanim postavkama.

Dakle, uobičajeni izvor problema s vezom su smetnje od drugih obližnjih Wi-Fi rutera, posebno u zgradama ili gusto naseljenim područjima.

Drugi uređaji koji koriste radio opseg od 2,4 GHz mogu ometati Wi-Fi signal, npr. monitori za bebe, bežični telefoni i drugi električni uređaji (kao što su mikrotalasne pećnice).

Da vidite da li ometate druge bežične rutere, provjerite listu obližnjih bežičnih mreža. Ako koristite Windows, kliknite na ikonu mreže u donjem desnom uglu.

Ako vidite druge nazive mreže, posebno one sa signalom dužim od jedne crtice, moguće je da se Wi-Fi kanali preklapaju.

Ove smetnje možete izbjeći promjenom kanala prijenosa vašeg bežičnog rutera. To možete učiniti naslijepo, ali postoji bolji način da pronađete odgovarajući kanal.

Uz besplatni program InSSIDer možete provjeriti koji kanal je najbolje koristiti u vašem slučaju, možete pronaći skrivene bežične mreže i njihove kanale.

O svemu tome već smo pisali u članku Kako pronaći skrivene bežične mreže i njihov SSID.

Ako nemate ovu aplikaciju na svom laptopu, možete koristiti besplatnu aplikaciju kao što je WiFi Analyzer (za Android uređaje) ili Wi-Fi Finder (za Apple iOS uređaje) za pretraživanje obližnjih Wi-Fi mreža.

kako riješiti probleme bežične mreže
Kako riješiti probleme bežične mreže

Nakon što ste odlučili i odredili na koji kanal ćete se prebaciti, morat ćete se preko kontrolne ploče prijaviti na ruter i promijeniti njegov kanal.

Da biste pristupili kontrolnom panelu rutera, morate biti povezani na ruter, to je najbolje uraditi preko mrežnog kabla.

Zatim otvorite novi prozor u vašem web pretraživaču i unesite IP adresu vašeg bežičnog rutera (najčešće glasi 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 ili 192.168.1.100).

Ako ne znate IP adresu svog bežičnog rutera, kliknite na ikonu mreže u donjem desnom uglu, a zatim kliknite na Centar za mrežu i dijeljenje.

Odaberite vezu koju želite pogledati i kliknite na dugme Detalji. Pod opcijom ćete vidjeti adresu vašeg bežičnog rutera DNS server ili Default Gateway.

Prijavite se na kontrolnu tablu bežičnog rutera sa odgovarajućim korisničkim imenom i lozinkom, kao što vidimo na gornjoj slici.

Ako ne znate lozinku i nikada je niste mijenjali, pokušajte unijeti zadanu lozinku koju možete potražiti na web stranici RouterPasswords.

Većina zadanih korisničkih imena je adminkorisnik ili roota većina zadanih lozinki je obično 0000root, admin.

Ako ste ruter dobili od internet provajdera, možda ćete pronaći njegovu IP adresu, korisničko ime i lozinku ispisanu na poleđini samog uređaja.

Ako još uvijek ne znate potrebne informacije za prijavu na uređaj, nazovite besplatni broj internet provajdera i zatražite ih.

Postavke bežičnog rutera Sagem FAST 1704

U našem primjeru, prijavili smo se na Sagem FAST 1704 Optima telecom bežični ruter. Ovdje ćemo promijeniti postavke kanala našeg signala.

Odabraćemo opciju u meniju sa leve strane Bežično -> Naprednoa zatim ćemo odabrati broj kanala na opciji Kanal.

Da bismo sačuvali podešavanja, konačno ćemo kliknuti na dugme ispod Primijeni/Sačuvaj.

Ovaj proces se razlikuje od rutera do rutera, pa je najbolje potražiti štampana uputstva proizvođača ili online uputstva za vaš model bežičnog rutera.

Također vas moramo upozoriti da kada sačuvate postavke, možete privremeno izgubiti vezu s bežičnim ruterom na deset sekundi kako biste sačuvali nove podatke i resetirali.

Provjerite i ispravno postavite bežični ruter

Ako imate problema s bežičnom mrežom samo kada ste daleko od rutera, problem bi mogao biti u tome što ste na rubu područja pokrivenosti signalom rutera.

Jednostavan način za rješavanje ovog problema je kupovina rutera koji ima bolju pokrivenost signalom, na primjer ruter sa dvije antene, ili zamjena antene rutera sa većom antenom.

Međutim, prije toga možete poduzeti neke druge korake. Prvo, uvjerite se da je antena rutera dobro povezana i da stoji uspravno.

Zatim provjerite da li se ruter nalazi iza velikih objekata, pa stoga njegov signal nije blokiran.

Za najbolje rezultate, postavite svoj bežični ruter na otvoreno područje i jednako udaljeno od svih uređaja koji se na njega povezuju kako bi bežični signali mogli slobodno putovati. Pokušajte da ga ugradite i postavite u sredinu sobe sa jasnim vidom vaših bežičnih uređaja.

Vraćanje rutera na tvorničke postavke

Ako i dalje imate problema sa različitim računarima i uređajima koji pristupaju bežičnom ruteru, možete pokušati da resetujete ruter na fabričke podrazumevane postavke.

Nažalost, ovo uništava sva korisnička podešavanja, tako da ćete morati ponovo da zaštitite svoj kućni ili poslovni Wi-Fi signal lozinkom i možda ćete morati ponovo da konfigurišete postavke internet veze.

Kada budete spremni da fabrički resetujete ruter, pronađite mali Resetovati dugme ili rupicu na poleđini bežičnog rutera.

Uzmite olovku ili spajalicu i pritisnite i držite dugme najmanje deset sekundi da resetujete postavke rutera.

Kada se ruter resetuje, sva njegova prednja svjetla obično svijetle na kratko, a zatim možete otpustiti Resetovati dugme.

Ponovno instaliranje drajvera mrežne kartice

Ako i dalje imate problema sa povezivanjem na jednom računaru nakon hard resetovanja vašeg rutera, možda biste želeli da razmislite o ponovnoj instalaciji upravljačkih programa mrežne kartice.

Prvi korak u ovom procesu je preuzimanje najnovijih drajvera sa web lokacija proizvođača.

Odatle pažljivo pratite uputstva proizvođača da ih ponovo instalirate. Nakon toga, ponovo pokrenite računar i pokušajte da se povežete na svoju bežičnu mrežu.

kako riješiti probleme bežične mreže
Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Nadogradnja firmvera rutera

Ako i dalje imate problema s povezivanjem, vaš ruter možda pati od tehničkih problema.

Svi proizvođači rutera obično ažuriraju firmver za svoje usmjerivače koji će riješiti poznate probleme, a ponekad čak i dodati neke nove značajke.

Većina modernih rutera omogućava vam da nadogradite firmver direktno sa njihove kontrolne table.

Sve što treba da uradite je da pronađete i preuzmete novi firmver sa sajta proizvođača i da ga instalirate u kontrolnu tablu vašeg rutera. Datoteke za nadogradnju firmvera obično imaju ekstenziju .bin.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

može te zanimati

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...

Osnove Windows 10: Kako pauzirati i onemogućiti ažuriranja

Ažuriranja za Windows 10, koja Microsoft redovno šalje...