back to top

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla.

Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim smetnjama zbog smetnji u talasima, ograničenja opsega signala, hardverskih problema i operativnih grešaka.

Imajući to na umu, sastavili smo kratak vodič o najčešćim Wi-Fi problemima i kako ih riješiti. Ako imate problema sa svojom Wi-Fi mrežom kod kuće ili u kancelariji, pročitajte ovaj članak da biste otkrili kako ponovo uspostaviti bežičnu mrežu i riješiti se problema sa signalom.

Proverite da li vaš laptop ima dugme ili prekidač za Wi-Fi

Imate problema sa povezivanjem u omiljenom kafiću ili čekaonici? Problem vam može biti pred nosom.

Ako se vaš laptop uopće ne poveže na lokalni Wi-Fi ruter i ne možete vidjeti listu dostupnih bežičnih mreža, slobodno provjerite ima li vaš laptop Wi-Fi dugme ili prekidač koji ste možda slučajno pritisnuli .

Mnogi laptopi dolaze sa Wi-Fi funkcijskim tasterom koji se nalazi na vrhu tastature ili sa prekidačem na bočnoj ili prednjoj strani računara.

Obično je označen ikonom koja predstavlja bežični ruter ili mrežu. Ako imate takvo dugme, provjerite hoće li se pritiskom na nu ponovo povezati na bežičnu mrežu i dobiti popis mreža.

Kako riješiti probleme bežične mreže
Kako riješiti probleme bežične mreže

Ponovo pokrenite računar i bežični ruter (ruter)

Ako i dalje ne možete da povežete računar ili uređaj, ponovo pokrenite operativni sistem. Znamo da ovaj korak zvuči jednostavno, ali vaš bežični ruter, računarska Wi-Fi kartica ili vaš operativni sistem mogu imati softverski problem koji se lako može riješiti ponovnim pokretanjem.

Ako se jedan ili više vaših uređaja ne može povezati s bežičnim ruterom, pokušajte ga isključiti na tridesetak sekundi, a zatim ga ponovo priključiti.

Vaš uređaj može imati kvar, a ova tehnika će zapravo resetirati vaš uređaj i vratiti ga u normalan rad.

Promjena Wi-Fi kanala na bežičnom ruteru

Većina WiFi rutera koristi radio opseg od 2,4 GHz, koji ima 11 kanala. Nažalost, samo tri od 11 kanala mogu se pokretati istovremeno bez preklapanja ili ometanja jedan drugog.

Ovo su kanali 1, 6 i 11. Još gore, mnogi Wi-Fi ruteri su podešeni da emituju na kanalu 6 prema zadanim postavkama.

Dakle, uobičajeni izvor problema s vezom su smetnje od drugih obližnjih Wi-Fi rutera, posebno u zgradama ili gusto naseljenim područjima.

Drugi uređaji koji koriste radio opseg od 2,4 GHz mogu ometati Wi-Fi signal, npr. monitori za bebe, bežični telefoni i drugi električni uređaji (kao što su mikrotalasne pećnice).

Da vidite da li ometate druge bežične rutere, provjerite listu obližnjih bežičnih mreža. Ako koristite Windows, kliknite na ikonu mreže u donjem desnom uglu.

Ako vidite druge nazive mreže, posebno one sa signalom dužim od jedne crtice, moguće je da se Wi-Fi kanali preklapaju.

Ove smetnje možete izbjeći promjenom kanala prijenosa vašeg bežičnog rutera. To možete učiniti naslijepo, ali postoji bolji način da pronađete odgovarajući kanal.

Uz besplatni program InSSIDer možete provjeriti koji kanal je najbolje koristiti u vašem slučaju, možete pronaći skrivene bežične mreže i njihove kanale.

O svemu tome već smo pisali u članku Kako pronaći skrivene bežične mreže i njihov SSID.

Ako nemate ovu aplikaciju na svom laptopu, možete koristiti besplatnu aplikaciju kao što je WiFi Analyzer (za Android uređaje) ili Wi-Fi Finder (za Apple iOS uređaje) za pretraživanje obližnjih Wi-Fi mreža.

Kako riješiti probleme bežične mreže
Kako riješiti probleme bežične mreže

Nakon što ste odlučili i odredili na koji kanal ćete se prebaciti, morat ćete se preko kontrolne ploče prijaviti na ruter i promijeniti njegov kanal.

Da biste pristupili kontrolnom panelu rutera, morate biti povezani na ruter, to je najbolje uraditi preko mrežnog kabla.

Zatim otvorite novi prozor u vašem web pretraživaču i unesite IP adresu vašeg bežičnog rutera (najčešće glasi 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 ili 192.168.1.100).

Ako ne znate IP adresu svog bežičnog rutera, kliknite na ikonu mreže u donjem desnom uglu, a zatim kliknite na Centar za mrežu i dijeljenje.

Odaberite vezu koju želite pogledati i kliknite na dugme Detalji. Pod opcijom ćete vidjeti adresu vašeg bežičnog rutera DNS server ili Default Gateway.

Prijavite se na kontrolnu tablu bežičnog rutera sa odgovarajućim korisničkim imenom i lozinkom, kao što vidimo na gornjoj slici.

Ako ne znate lozinku i nikada je niste mijenjali, pokušajte unijeti zadanu lozinku koju možete potražiti na web stranici RouterPasswords.

Većina zadanih korisničkih imena je adminkorisnik ili roota većina zadanih lozinki je obično 0000root, admin.

Ako ste ruter dobili od internet provajdera, možda ćete pronaći njegovu IP adresu, korisničko ime i lozinku ispisanu na poleđini samog uređaja.

Ako još uvijek ne znate potrebne informacije za prijavu na uređaj, nazovite besplatni broj internet provajdera i zatražite ih.

Postavke bežičnog rutera Sagem FAST 1704

U našem primjeru, prijavili smo se na Sagem FAST 1704 Optima telecom bežični ruter. Ovdje ćemo promijeniti postavke kanala našeg signala.

Odabraćemo opciju u meniju sa leve strane Bežično -> Naprednoa zatim ćemo odabrati broj kanala na opciji Kanal.

Da bismo sačuvali podešavanja, konačno ćemo kliknuti na dugme ispod Primijeni/Sačuvaj.

Ovaj proces se razlikuje od rutera do rutera, pa je najbolje potražiti štampana uputstva proizvođača ili online uputstva za vaš model bežičnog rutera.

Također vas moramo upozoriti da kada sačuvate postavke, možete privremeno izgubiti vezu s bežičnim ruterom na deset sekundi kako biste sačuvali nove podatke i resetirali.

Provjerite i ispravno postavite bežični ruter

Ako imate problema s bežičnom mrežom samo kada ste daleko od rutera, problem bi mogao biti u tome što ste na rubu područja pokrivenosti signalom rutera.

Jednostavan način za rješavanje ovog problema je kupovina rutera koji ima bolju pokrivenost signalom, na primjer ruter sa dvije antene, ili zamjena antene rutera sa većom antenom.

Međutim, prije toga možete poduzeti neke druge korake. Prvo, uvjerite se da je antena rutera dobro povezana i da stoji uspravno.

Zatim provjerite da li se ruter nalazi iza velikih objekata, pa stoga njegov signal nije blokiran.

Za najbolje rezultate, postavite svoj bežični ruter na otvoreno područje i jednako udaljeno od svih uređaja koji se na njega povezuju kako bi bežični signali mogli slobodno putovati. Pokušajte da ga ugradite i postavite u sredinu sobe sa jasnim vidom vaših bežičnih uređaja.

Vraćanje rutera na tvorničke postavke

Ako i dalje imate problema sa različitim računarima i uređajima koji pristupaju bežičnom ruteru, možete pokušati da resetujete ruter na fabričke podrazumevane postavke.

Nažalost, ovo uništava sva korisnička podešavanja, tako da ćete morati ponovo da zaštitite svoj kućni ili poslovni Wi-Fi signal lozinkom i možda ćete morati ponovo da konfigurišete postavke internet veze.

Kada budete spremni da fabrički resetujete ruter, pronađite mali Resetovati dugme ili rupicu na poleđini bežičnog rutera.

Uzmite olovku ili spajalicu i pritisnite i držite dugme najmanje deset sekundi da resetujete postavke rutera.

Kada se ruter resetuje, sva njegova prednja svjetla obično svijetle na kratko, a zatim možete otpustiti Resetovati dugme.

Ponovno instaliranje drajvera mrežne kartice

Ako i dalje imate problema sa povezivanjem na jednom računaru nakon hard resetovanja vašeg rutera, možda biste želeli da razmislite o ponovnoj instalaciji upravljačkih programa mrežne kartice.

Prvi korak u ovom procesu je preuzimanje najnovijih drajvera sa web lokacija proizvođača.

Odatle pažljivo pratite uputstva proizvođača da ih ponovo instalirate. Nakon toga, ponovo pokrenite računar i pokušajte da se povežete na svoju bežičnu mrežu.

Kako riješiti probleme bežične mreže

Nadogradnja firmvera rutera

Ako i dalje imate problema s povezivanjem, vaš ruter možda pati od tehničkih problema.

Svi proizvođači rutera obično ažuriraju firmver za svoje usmjerivače koji će riješiti poznate probleme, a ponekad čak i dodati neke nove značajke.

Većina modernih rutera omogućava vam da nadogradite firmver direktno sa njihove kontrolne table.

Sve što treba da uradite je da pronađete i preuzmete novi firmver sa sajta proizvođača i da ga instalirate u kontrolnu tablu vašeg rutera. Datoteke za nadogradnju firmvera obično imaju ekstenziju .bin.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Kako uštedjeti, a ne izgubiti na kvaliteti

Kako uštedjeti dodatni novac? Nastojite li usvojiti zdrave financijske navike, pronalazak kvalitetnih proizvoda po najboljim mogućim cijenama među najvažnijim je vještinama koje pritom morate steći. Pročitajte naše savjete i...

Kako povećati prodaju rukotvorina već danas? 7 trikova!

Ako se bavite izradom i prodajom rukotvorina sigurno vas zanima kako povećati prodaju rukotvorina i postići željenu zaradu. U nastavku donosimo najbolje savjete za...

Kako postati financijski neovisan: Koraci do slobode novca

Kako postati financijski neovisan najbolji savjeti financijski stručnjaka! Financijska neovisnost može zvučati kao daleki san, ali uz pravilno planiranje i određene korake, taj san može...

može te zanimati

BH Telecom kao vodeći digitalni integrator BiH, u toku pripreme za 5G mrežu

Danas je u prostorijama BH Telecoma održana press konferencija na kojoj je predstavljeno finansijsko poslovanje BH Telecoma u 2023. godini i poslovanje u I...

Kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger: Kompletni vodič

Kako kreiranje i prodaja online kurseva kao bloger može pomoći vašoj mjesečnoj zaradi? U današnje vrijeme, kreiranje i prodaja online kurseva predstavljaju izuzetno profitabilan poslovni...

TNT Group: Tri decenije inovacija u medijskoj i marketinškoj industriji

Prošlo je 27 godina otkako je TNT Group započeo svoju misiju oblikovanja medijskog pejzaža Balkana. Od skromnih početaka sa lokalnim radijem u Travniku, TNT...

Je li Hrvatska porezna oaza ili samo pustinja?

Dok jedni tvrde da je Hrvatska porezna oaza koja osigurava povoljan porezni okvir za poduzetnike i strane investitore, drugi ističu da su porezi previsoki...

Napravite svoj financijski vision board

Jeste li već čuli za vision board – način za manifestiranje privatnih i poslovnih želja i ciljeva? Vision board je najjednostavnije rečeno kolaž slika...

Često zbog posla poželite da dan ima više sati? Evo kada angažirati virtualnog asistenta i koje poslove delegirati

Koliko često se probudiš u grču i čim otvoriš oči razmišljaš o nepreglednoj listi zadataka koja te čeka? Izađeš iz ureda na par sati...