Kako uštedjeti novac? 8 savjeta za brzu štednju

Štednja novca za neke je samo mašta međutim i s manjim prihodima moguće je štedjeti. Najlakši način da uštedite je da stvorite naviku štednje, a da bi ona postala navika trebali bi odnekuda i krenuti. Donosim vam nekoliko koraka putem kojih ćete steći naviku štednje i samo u nekoliko mjeseci drugačije gledati na novac.

1. Prati svoje troškove

Da bi znali štedjeti prvo morate znati koliki su vaši troškovi. Prvih mjesec dana pratite svoju potrošnju od najsitnijih troškova, pa sve do mjesečnih računa. Pratite troškove na način koji vama odgovara. To može biti na papiru ili u digitalnom obliku putem Excela.

Troškove odvojite po grupama, primjerice gorivo i automobil, kredit, namirnice, komunalije, zabava i sve drugo na što trošite novac.

2. Stvori budžet

Sada kada znate koliko trošite mjesečno možete isplanirati i svoj budžet.

Vaš mjesečni budžet trebao bi pokazati koliki su osobni troškovi u odnosu na prihod. Nadam se da su vaši troškovi manji od prihoda, a ako tome nije tako, planiranje troškova i budžeta će vam pomoći u osvještavanju vaše potrošačke moći.

U vašu kalkulaciju uključite i kategoriju štednje. Za početak izdvojite iznos koji vam se čini ugodnim i odabrani iznos spremite na sigurno. Osim kategorije štednje otvorite i kategoriju nepredviđenih troškova kako bi u potpunosti imali kontrolu na svojim budžetom i kako bi imali spreman novac za troškove poput popravka auta, odnosno onih troškova koje ne možemo predvidjeti.

Prema pravilima, štednja bi trebala biti od 15-20 posto budžeta. No ne brinite se ako u startu nije tako.

3. Prouči svoju potrošnju

Ako ste napravili prva dva koraka i dalje ne uspijevate uštedjeti iznos koji bi vas zadovoljio, tada je vrijeme da proučite svoju potrošnju. Identificirajte nepotrebne stvari i dokučite kako da i dalje budete sretni svojim načinom života, a da trošite manje.

Neke od stvari na koje trebate obratiti pažnju

1. Usporedi trošak kuhanja i obroka u restoranu

Planirajte svoj tjedan kroz svoje obroke i tako probajte smanjiti troškove. Tu i tamo dopustite si obrok u najdražem restoranu.

2. Mjesečni fiksni troškovi

Ovi troškovi uključuju pretplatu za mobitel i auto osiguranje. Istražite postoji li operater ili agent za osiguranje koji nudi niže cijene.

3. Pričekaj prije kupnje

Kada vas uhvati želja za kupovinom nečega što nije od primarne važnosti pričekajte. Obično kroz par dana prođe želja i prevlada razum i shvatite da vam ta stvar možda i nije toliko potrebna.

4. Uvijek jedi prije odlaska u trgovinu

Prije odlaska u kupnju namirnica dobro se najedite i napijte vode. Često smo skloni prekomjernoj potrošnji ukoliko u trgovinu odlazimo gladni. Preporuka je da namirnice kupujemo samo jednom tjedno.

4. Odredi cilj

Najbolji način kako da uštedite novac je da si odredite cilj. Odredite svoje kratkoročne ciljeve (do 3 godine) i dugoročne ciljeve (više od 4 godine).

Najčešći kratkoročni cilj je budžet za godišnji odmor, polog za novi automobile ili fond za hitne slučajeve koji obično pokriva od 3 do 9 mjeseci životnih troškova. Uobičajeni dugoročni ciljevi su polog za stan ili kuću, fond za preuređenje, fond za mirovinu ili fond za dječju štednju.

Za početak odredite si manje, lakše ostvarive ciljeve poput kupnje novog mobitela. Ipak pazite da ciljevi budu cjenovno iznad vašeg mjesečnog prihoda kako bi imali osjećaj da ste nešto postigli i kako bi dobili još više motivacije za štednju.

5. Odredi prioritet

Nakon što više mjeseci pratite svoj budžet, odredite prioritete. Ako znate da ćete u skoroj budućnosti trebati novi automobil, onda to pretvorite u prioritet.

Međutim, nemojte dopustiti da vaši dugoročni ciljevi propadnu zbog kratkoročnih ciljeva. Balansiranje novca između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva način je na koji se mjeri uspješnost štednje.

6. Odaberi pravi alat

Za postizanje ciljeva štednje možete upotrijebiti i neke od investicijskih planova koje nude financijske institucije odnosno banke.

Neki od usluga su štedni i investicijski računi, a za mirovinu tu je dobrovoljni mirovinski fond. Prije otvaranja nekog od računa istražite što se nudi, zadovoljavaju li vas uvjeti i pritom ne zaboravite na inflaciju.

7. Automatiziraj štednju

Većina banaka ima opciju automatskog transfera između računa, a sve što trebate napraviti je odrediti koliko i kada će se novac s vašeg računa automatski prebacivati na vaš štedni račun ili račun dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Ako ne štedite u banci, odmah nakon priljeva novca prvo odvojite novac koji ide za štednju. Najuspješniji poduzetnici na svijetu kao prvo pravilo navode – Prvo plati sebi.

8. Gledaj kako štednja raste

Pratite kako vaša štednja iz mjeseca u mjesec raste. Tako ćete imati više motivacije za daljnjom štednjom, a to će vam također pomoći da postanete kreativniji i osmislite nove načine kako smanjiti troškove odnosno povećati svoje prihode.

Sretno u štednji.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber...

Privrednicima u TK najveći problem nedostatak radnika i parafiskalni nameti

Rezultati redovnog godišnjeg anketiranja privrednika, predstavnika firmi članica komore i poslovnih očekivanja privrednika u 2024. godini, predstavljeni su danas u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Rukovodilac...

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

može te zanimati

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...