Kako uštedjeti novac? 8 savjeta za brzu štednju

Štednja novca za neke je samo mašta međutim i s manjim prihodima moguće je štedjeti. Najlakši način da uštedite je da stvorite naviku štednje, a da bi ona postala navika trebali bi odnekuda i krenuti. Donosim vam nekoliko koraka putem kojih ćete steći naviku štednje i samo u nekoliko mjeseci drugačije gledati na novac.

1. Prati svoje troškove

Da bi znali štedjeti prvo morate znati koliki su vaši troškovi. Prvih mjesec dana pratite svoju potrošnju od najsitnijih troškova, pa sve do mjesečnih računa. Pratite troškove na način koji vama odgovara. To može biti na papiru ili u digitalnom obliku putem Excela.

Troškove odvojite po grupama, primjerice gorivo i automobil, kredit, namirnice, komunalije, zabava i sve drugo na što trošite novac.

2. Stvori budžet

Sada kada znate koliko trošite mjesečno možete isplanirati i svoj budžet.

Vaš mjesečni budžet trebao bi pokazati koliki su osobni troškovi u odnosu na prihod. Nadam se da su vaši troškovi manji od prihoda, a ako tome nije tako, planiranje troškova i budžeta će vam pomoći u osvještavanju vaše potrošačke moći.

U vašu kalkulaciju uključite i kategoriju štednje. Za početak izdvojite iznos koji vam se čini ugodnim i odabrani iznos spremite na sigurno. Osim kategorije štednje otvorite i kategoriju nepredviđenih troškova kako bi u potpunosti imali kontrolu na svojim budžetom i kako bi imali spreman novac za troškove poput popravka auta, odnosno onih troškova koje ne možemo predvidjeti.

GoSlim - smršaj zdravo

Prema pravilima, štednja bi trebala biti od 15-20 posto budžeta. No ne brinite se ako u startu nije tako.

3. Prouči svoju potrošnju

Ako ste napravili prva dva koraka i dalje ne uspijevate uštedjeti iznos koji bi vas zadovoljio, tada je vrijeme da proučite svoju potrošnju. Identificirajte nepotrebne stvari i dokučite kako da i dalje budete sretni svojim načinom života, a da trošite manje.

Neke od stvari na koje trebate obratiti pažnju

1. Usporedi trošak kuhanja i obroka u restoranu

Planirajte svoj tjedan kroz svoje obroke i tako probajte smanjiti troškove. Tu i tamo dopustite si obrok u najdražem restoranu.

2. Mjesečni fiksni troškovi

Ovi troškovi uključuju pretplatu za mobitel i auto osiguranje. Istražite postoji li operater ili agent za osiguranje koji nudi niže cijene.

3. Pričekaj prije kupnje

Kada vas uhvati želja za kupovinom nečega što nije od primarne važnosti pričekajte. Obično kroz par dana prođe želja i prevlada razum i shvatite da vam ta stvar možda i nije toliko potrebna.

4. Uvijek jedi prije odlaska u trgovinu

Prije odlaska u kupnju namirnica dobro se najedite i napijte vode. Često smo skloni prekomjernoj potrošnji ukoliko u trgovinu odlazimo gladni. Preporuka je da namirnice kupujemo samo jednom tjedno.

4. Odredi cilj

Najbolji način kako da uštedite novac je da si odredite cilj. Odredite svoje kratkoročne ciljeve (do 3 godine) i dugoročne ciljeve (više od 4 godine).

Najčešći kratkoročni cilj je budžet za godišnji odmor, polog za novi automobile ili fond za hitne slučajeve koji obično pokriva od 3 do 9 mjeseci životnih troškova. Uobičajeni dugoročni ciljevi su polog za stan ili kuću, fond za preuređenje, fond za mirovinu ili fond za dječju štednju.

Za početak odredite si manje, lakše ostvarive ciljeve poput kupnje novog mobitela. Ipak pazite da ciljevi budu cjenovno iznad vašeg mjesečnog prihoda kako bi imali osjećaj da ste nešto postigli i kako bi dobili još više motivacije za štednju.

5. Odredi prioritet

Nakon što više mjeseci pratite svoj budžet, odredite prioritete. Ako znate da ćete u skoroj budućnosti trebati novi automobil, onda to pretvorite u prioritet.

Međutim, nemojte dopustiti da vaši dugoročni ciljevi propadnu zbog kratkoročnih ciljeva. Balansiranje novca između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva način je na koji se mjeri uspješnost štednje.

6. Odaberi pravi alat

Za postizanje ciljeva štednje možete upotrijebiti i neke od investicijskih planova koje nude financijske institucije odnosno banke.

Neki od usluga su štedni i investicijski računi, a za mirovinu tu je dobrovoljni mirovinski fond. Prije otvaranja nekog od računa istražite što se nudi, zadovoljavaju li vas uvjeti i pritom ne zaboravite na inflaciju.

7. Automatiziraj štednju

Većina banaka ima opciju automatskog transfera između računa, a sve što trebate napraviti je odrediti koliko i kada će se novac s vašeg računa automatski prebacivati na vaš štedni račun ili račun dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Ako ne štedite u banci, odmah nakon priljeva novca prvo odvojite novac koji ide za štednju. Najuspješniji poduzetnici na svijetu kao prvo pravilo navode – Prvo plati sebi.

8. Gledaj kako štednja raste

Pratite kako vaša štednja iz mjeseca u mjesec raste. Tako ćete imati više motivacije za daljnjom štednjom, a to će vam također pomoći da postanete kreativniji i osmislite nove načine kako smanjiti troškove odnosno povećati svoje prihode.

Sretno u štednji.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

može te zanimati

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...

Kako uplatiti novce na bankomatu?

Kako uplatiti novce na bankomatu bez naknade i dodatnih troškova saznajte u ovom tekstu. S naših računa u bankama često uzimamo novce, no postoje i...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...