back to top

Toksični zaposlenici: Zašto su izvor narušavanja zdrave atmosfere i poslovne učinkovitosti?

U današnjem poslovnom svijetu sve se više govori o toksičnim, narcisoidnim i teškim poslodavcima i liderima kao izvorima narušavanja zdrave timske dinamike. Međutim, važno je prepoznati da toksični zaposlenici također mogu imati ozbiljan negativan utjecaj na radnu atmosferu i produktivnost.

Iako lideri imaju odgovornost za stvaranje zdravog okruženja, postoje situacije u kojima njihove intervencije imaju granice. To su situacije u kojima zaposlenici manipuliraju, vrijeđaju, ogovaraju i na druge načine remete timsku atmosferu ostavljajući ozbiljne posljedice na produktivnost i dobrobit članova tima. Takva ponašanja mogu rezultirati gubitkom motivacije, sukobima unutar tima, pa čak i odlaskom kvalificiranih članova. Stoga je ključno prepoznati i riješiti ovaj problem kako bi se osigurao dugoročni uspjeh poslovanja.

toksični zaposlenici: zašto su izvor narušavanja zdrave atmosfere i poslovne učinkovitosti?

Foto: Pexels

Kako prepoznati toksične zaposlenike?

Kod zaposlenika se različiti oblici toksičnosti mogu manifestirati na razne načine. Evo nekih primjera:

1. Manipulatori

Ovi zaposlenici koriste manipulaciju kako bi postigli svoje ciljeve ili kontrolirali druge. Mogu iskorištavati tuđe slabosti, izmišljati priče, lažno optuživati ili iskorištavati povjerenje drugih u svrhu osobne koristi. Nerijetko tijekom razgovora izlaze van konteksta kako bi osporavali tuđe ideje, mišljenja i moguće kritike pri kojima često ulaze u ulogu žrtve.

Mogu koristiti bolovanja kada nisu stvarno bolesni, a prava i zakone interpretirati na načine koji im najbolje odgovaraju.

2. Vrijeđajući ili agresivni zaposlenici

Ovo su zaposlenici koji se često služe verbalnim ili čak fizičkim napadima na kolege. Oni mogu izazivati svađe, vrijeđati, ponižavati ili prijetiti drugima pri čemu se stvara strah, stres i neproduktivno radno okruženje.

3. Ogovaranje i širenje tračeva

To su zaposlenici koji aktivno sudjeluju u ogovaranju, širenju tračeva i štetnih glasina o kolegama i poslodavcu čime se stvaraju nepotrebni konflikti, ruši reputacija poduzeća i stvara nepovjerenje unutar tima.

4. Pasivno-agresivno ponašanje

Pasivno-agresivni zaposlenici izražavaju svoju frustraciju ili nezadovoljstvo na prikriven način. Mogu biti sebični, izbjegavati zadatke, namjerno praviti pogreške ili sabotirati rad drugih kolega.

5. Izolacija i nedostatak suradnje

Ovo su zaposlenici koji se ne uključuju u timski rad, izbjegavaju suradnju ili odbijaju dijeliti informacije s drugima. Njihova pasivna ili antagonistička suradnja može otežati postizanje ciljeva tima i stvaranje produktivne radne atmosfere.

6. Nedostatak odgovornosti

Zaposlenici koji se ne osjećaju odgovornima za svoje postupke, ne preuzimaju ili ne izvršavaju svoje obveze mogu utjecati na kvalitetu i učinkovitost rada te stvarati snažnu napetost unutar tima.

7. Konstantno negativno raspoloženje

Uvijek izražavaju negativnost i pesimizam, bez obzira na okolnosti. Njihovo stalno negativno raspoloženje može trovati radnu atmosferu, demotivirati druge i smanjiti produktivnost tima.

Važno je napomenuti da ove vrste toksičnih ponašanja nisu isključive i da zaposlenici mogu kombinirati više oblika toksičnog ponašanja. Također, toksično ponašanje može varirati u intenzitetu i učestalosti, ovisno o pojedincu i situaciji.

Kako riješiti problem toksičnih zaposlenika?

Za male kompanije i poduzetnike, suočavanje s toksičnim ponašanjem zaposlenika može predstavljati veliki izazov zbog ograničenih resursa u financijskom i operativnom smislu. Ipak, postoje pristupi i strategije koje mogu biti korisne u takvim situacijama:

1. Postavljanje jasnih očekivanja i vrijednosti

Bez obzira na veličinu organizacije, jasno se trebaju komunicirati očekivanja i vrijednosti koje promoviraju zdravu radnu atmosferu. To može uključivati postavljanje jasnih smjernica o prihvatljivom ponašanju i uspostavljanje temelja za međusobno poštivanje i suradnju.

2. Aktivno upravljanje konfliktima

Lideri trebaju biti proaktivni u praćenju ponašanja zaposlenika i rješavanju konflikata među zaposlenicima. To može uključivati pružanje podrške u razgovoru, poticanje otvorene komunikacije i traženje zajedničkih rješenja. Važno je rano intervenirati kako bi se spriječilo pogoršanje situacije.

3. Osnaživanje timskog duha

Poticanje timske suradnje može pomoći u smanjenju toksičnosti na radnom mjestu. Mogu se organizirati aktivnosti kojima će se poticati međusobnu podrška i nagrađivati pozitivno ponašanje unutar tima čime se stvara okruženje u kojem se toksično ponašanje manje tolerira.

4. Angažiranje vanjskih resursa

Iako mali poduzetnici nemaju službu podrške kao što je to slučaj kod velikih kompanija, oni mogu potražiti podršku u rješavanju toksičnih situacija angažiranjem konzultanata, savjetnika ili stručnjaka za upravljanje ljudskim resursima koji mogu pružiti smjernice i pomoć u suočavanju s tim izazovima.

5. Jasna politika o neprihvatljivom ponašanju

Unatoč ograničenim resursima, lideri mogu uspostaviti jasnu politiku o neprihvatljivom ponašanju na radnom mjestu. Ova politika može definirati postupke u slučaju toksičnog ponašanja i sankcije koje se primjenjuju. Iako možda nemaju istu operativnu podršku kao velike kompanije, jasno definirana politika može pružiti okvir za suočavanje s takvim situacijama.

Za male poduzetnike izuzetno je važno voditi računa o troškovima i ulaganjima u zaposlenike, posebno kada se suočavaju s toksičnim zaposlenicima. Iako je vrlo bitno pružiti podršku i priliku za promjenu, nužno je pažljivo procijeniti situaciju ukoliko se primijeti nedostatak volje za promjenom kod određene osobe.

Ulaganje resursa u zaposlenika koji nije spreman na promjene može biti potpuni gubitak vremena, energije i novca. Stoga, uz sve navedene intervencije, važno je uravnotežiti potrebu za očuvanjem radne atmosfere s praktičnim i financijskim ograničenjima male organizacije.

Poduzetnici trebaju biti svjesni svojih resursa i odabrati strategiju koja će donijeti najbolje rezultate za njihovu organizaciju. Ponekad je najbolje rješenje brzo prekinuti vezu s toksičnim zaposlenikom, no često se događa da poduzetnici iz straha, nesigurnosti, altruizma ili zbog nestabilnog tržišta rada pružaju šanse zaposlenicima bez ograničenja. Takav pristup na kraju uvijek rezultira neželjenim posljedicama za poduzeće i samog poduzetnika.

Rezilijentnost kao podrška u rješavanju toksičnih ponašanja

Lideri s visokom razinom rezilijentnosti imaju veću sposobnost upravljanja toksičnim ponašanjima i održavanja zdrave radne atmosfere. Njihova sposobnost prepoznavanja emocija, reguliranja stresa i odlučnog suočavanja s problemima omogućuje im da budu otporni na negativni utjecaj toksičnih pojedinaca. Rezilijentni lideri spremniji su povući zdrave granice i pravovremeno provesti intervencije za održavanje produktivnosti i dobrobiti tima.

No, osim uloge lidera, važno je prepoznati da svaki pojedinac unutar organizacije ima odgovornost za održavanje pozitivnog okruženja koje uključuje poštivanje kolega i postizanje timskih ciljeva. Iz tog razloga, izgradnja timske rezilijentnosti je jednako važna. Kada tim ima visok stupanj rezilijentnosti, toksični zaposlenici imaju manji utjecaj na cjelokupnu radnu atmosferu, a tim se puno lakše nosi s izazovima.

Rješavanje problema toksičnih zaposlenika zahtijeva sveobuhvatni pristup koji uključuje svijest o toksičnim oblicima ponašanja, intervencije lidera i podršku svih članova tima. Tek tada možemo stvoriti zdravu radnu atmosferu, povećati produktivnost i osigurati dugoročni uspjeh poslovanja.

Foto: Pexels

zeneinovac.com

drugi upravo čitaju

Kako brže prodati nekretninu? Dizajnerica interijera donosi moćne mehanizme o kojima niste razmišljali

Kako svako putovanje treba putokaze tako i prodaja nekretnine zahtijeva dobar plan i smjer kretanja. Ako ste jedan od onih koji ne vole gubiti...

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

može te zanimati

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...