back to top

Svojstva računara

Sigurno imate računar kod kuće ali da li znate koja su osnovna svojstva računara.

Osnovna svojstva računara dijele se na brzina procesora, kapacitet radnog rezervoara, kapacitet tvrdog diska i brzina prijenosa podataka.

Sve komponente računara rade zajedno i komuniciraju jedna s drugom, a time upravlja operativni sistem.

Brzina procesora

Operacije u procesoru se izvode sekvencijalno, odnosno jedna za drugom. Brzina procesora zavisi od broja operacija koje aritmetičko-logička jedinica može izvršiti u jednom ciklusu.

Radni takt procesora

Radni takt procesora je izražen u hercima (Hz) ili većim jedinicama kao što su megaherci (MHz) ili gigaherci (GHz).

Radni takt procesora
1 Hz01 jedna operacija u sekundi
1 KHz1000 Hz
1 MHz1 000 KHz = 1 000 000 Hz
1 GHz1 000 MHz= 1 000 000 000 Hz

Unutrašnja struktura procesora

Brzina dodatno ovisi o unutrašnjoj strukturi procesora i broju bitova koje procesor može obraditi u jednom ciklusu. Moderni procesori mogu istovremeno obraditi 32 ili 64 bita.

Broj procesorskih jezgara

Brzina procesora se može povećati i dodavanjem procesorskih jezgara koje samostalno obrađuju podatke i na taj način ubrzavaju procesor.

Današnji računari obično imaju procesore s dva jezgra (Dual Core) ili četverojezgrene procesore (Quad Core).

Keš memorija

Brzina pristupa podacima je takođe važna za brzinu procesora. Procesor obrađuje podatke mnogo brže nego što ih preuzima iz RAM memorije.

Stoga se podaci za obradu ili često korišteni podaci stavljaju u keš memoriju procesora (eng. Skladiste) koji je mnogo brži od RAM kontejnera.

Kako saznati brzinu procesora

Pomoću dijaloškog okvira možemo saznati brzinu i mnoge druge podatke o računaru Sistem do kojih dolazimo klikom na ikonu Moj računar -> kartica Svojstva.

svojstva-brzina-procesora

Kapacitet radnog kontejnera – RAM

Tokom rada, računar trajno ili privremeno pamti ogromnu količinu podataka. Procesor obrađuje podatke radnog rezervoara, koji je mnogo brži od pomoćnih rezervoara.

Što je veća količina podataka koja se može uskladištiti u radnom kontejneru tokom rada, računar će brže raditi.

Bitna je i brzina rada pomoćnog kontejnera, jer se podaci iz njega učitavaju u radni kontejner. Današnji računari imaju kapacitet skladištenja od preko jednog GB (gigabajta).

tipovi ddr-ram-memorije

Vrsta radne memorijeInterna brzina (MHz)Brzina sabirnice (MHz)Prefetch
DDR I133-200133-2002n
DDR II133-200266-4004n
DDR III133-200533-8008n
DDR IV133-2001066-16008n

Kapacitet osnovne pomoćne memorije hard diska

Noviji aplikativni programi često zauzimaju nekoliko stotina megabajta (MB). Zbog toga je neizbežno da računar ima čvrsti disk velikog kapaciteta.

Današnji računari imaju kapacitet od stotine GB, čak i nekoliko terabajta – TB. Na jednom računaru može biti instalirano više tvrdih diskova.

SSD (Solid State Drive) diskovi, koji su mnogo brži od klasičnih mehaničkih tvrdih diskova, postaju sve popularniji i pristupačniji.

Danas se SSD diskovi sve više koriste kao glavni sistemski disk na kojem se nalaze programi koje koristimo. SSD diskovi imaju vrlo malu brzinu pristupa podacima jer nemaju mehaničke dijelove, sastoje se samo od memorijskih ćelija koje mogu trajno pohranjivati ​​podatke.

hdd-i-ssd-disk

Kako saznati kapacitet tvrdog diska

Kliknemo na dugme Počnia zatim na opciju Kompjuter.

kapacitet tvrdog diska

Brzina prijenosa podataka

U računaru se podaci razmjenjuju između pojedinih dijelova sistema velikom brzinom.

Ako je grafički podsistem, sa grafičkom karticom, preslab i nema dovoljnu brzinu, računar će raditi veoma sporo, bez obzira na to što su mu ostale komponente možda vrhunskog kvaliteta.

Iz tog razloga, sve kompjuterske komponente moraju biti visokog kvaliteta i, što je jednako važno, međusobno kompatibilne. Brzinu procesora treba uskladiti sa brzinom RAM-a i matične ploče.

Komunikacija između dva računara putem interneta ili lokalne mreže mjeri se u bitovima u sekundi b/s ili bps, a možemo je mjeriti i u većoj mjeri samo megabitima u sekundi Mb/s ili Mbps. oblakznanja.com

PREPORUKA

drugi upravo čitaju

6 dobro plaćenih poslova koji donose zaradu bez fakultetske diplome

Ako ćemo iskreno – postoji stigma kada je u pitanju obrazovanje. Ljudi koji ne idu na fakultet često se smatraju ljudima s manjim potencijalom...

Kako izgledaju filantropija i fundraising u praksi?

Kad sam 2019. godine odlučila otići iz CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, neprofitne organizacije koju sam vodila skoro deset godina i postati poduzetnica koja želi svoje...

Deveti hrvatski EY Poduzetnik godine je Ivo Usmiani iz JGL Grupe

U sklopu devetog hrvatskog izdanja prestižnog globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL...

može te zanimati

FabLab Sarajevo je po treći put organizator najvećeg festivala inovacija na svijetu, Maker Faire-a!

Imate zanimljiv projekat, proizvod ili eksperiment, i želite da besplatno promovišete svoj rad, inovaciju ili proizvod? Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, Maker...

Kako uz dopunske djelatnosti povećati profit Vašeg OPG-a?

U današnjim zahtjevnim ekonomskim uvjetima, poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima što utječe na osiguravanje stabilne financijske situacije. Uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dopunske djelatnosti...

15 žena koje su promijenile svijet

Iako smo kroz povijest uglavnom učili i čitali o muškarcima čiji su izumi i postignuća mijenjala svijet, neke su žene obilježile živote na ambiciozan...

Trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome

Najbolji trikovi sa mišem i prečice na tastaturi za Google Chrome Koristite li Google Chrome kao zadani web preglednik? Znate li najbolje prečice na tastaturi...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Savjeti koji će vam pomoći kako izgraditi luksuzan brend. Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i...

Kako riješiti probleme bežične mreže [WIFI]

Bežične mreže nam omogućavaju da pretražujemo internet bez upotrebe mrežnog kabla. Međutim, veza koja se oslanja na radio talase za prenos podataka podložna je različitim...