Svojstva računara

Sigurno imate računar kod kuće ali da li znate koja su osnovna svojstva računara.

Osnovna svojstva računara dijele se na brzina procesora, kapacitet radnog rezervoara, kapacitet tvrdog diska i brzina prijenosa podataka.

Sve komponente računara rade zajedno i komuniciraju jedna s drugom, a time upravlja operativni sistem.

Brzina procesora

Operacije u procesoru se izvode sekvencijalno, odnosno jedna za drugom. Brzina procesora zavisi od broja operacija koje aritmetičko-logička jedinica može izvršiti u jednom ciklusu.

Radni takt procesora

Radni takt procesora je izražen u hercima (Hz) ili većim jedinicama kao što su megaherci (MHz) ili gigaherci (GHz).

Prostamid - Za zdravu prostatu

Radni takt procesora
1 Hz01 jedna operacija u sekundi
1 KHz1000 Hz
1 MHz1 000 KHz = 1 000 000 Hz
1 GHz1 000 MHz= 1 000 000 000 Hz

Unutrašnja struktura procesora

Brzina dodatno ovisi o unutrašnjoj strukturi procesora i broju bitova koje procesor može obraditi u jednom ciklusu. Moderni procesori mogu istovremeno obraditi 32 ili 64 bita.

Broj procesorskih jezgara

Brzina procesora se može povećati i dodavanjem procesorskih jezgara koje samostalno obrađuju podatke i na taj način ubrzavaju procesor.

Današnji računari obično imaju procesore s dva jezgra (Dual Core) ili četverojezgrene procesore (Quad Core).

Keš memorija

Brzina pristupa podacima je takođe važna za brzinu procesora. Procesor obrađuje podatke mnogo brže nego što ih preuzima iz RAM memorije.

Stoga se podaci za obradu ili često korišteni podaci stavljaju u keš memoriju procesora (eng. Skladiste) koji je mnogo brži od RAM kontejnera.

Kako saznati brzinu procesora

Pomoću dijaloškog okvira možemo saznati brzinu i mnoge druge podatke o računaru Sistem do kojih dolazimo klikom na ikonu Moj računar -> kartica Svojstva.

svojstva-brzina-procesora

Kapacitet radnog kontejnera – RAM

Tokom rada, računar trajno ili privremeno pamti ogromnu količinu podataka. Procesor obrađuje podatke radnog rezervoara, koji je mnogo brži od pomoćnih rezervoara.

Što je veća količina podataka koja se može uskladištiti u radnom kontejneru tokom rada, računar će brže raditi.

Bitna je i brzina rada pomoćnog kontejnera, jer se podaci iz njega učitavaju u radni kontejner. Današnji računari imaju kapacitet skladištenja od preko jednog GB (gigabajta).

tipovi ddr-ram-memorije

Vrsta radne memorijeInterna brzina (MHz)Brzina sabirnice (MHz)Prefetch
DDR I133-200133-2002n
DDR II133-200266-4004n
DDR III133-200533-8008n
DDR IV133-2001066-16008n

Kapacitet osnovne pomoćne memorije hard diska

Noviji aplikativni programi često zauzimaju nekoliko stotina megabajta (MB). Zbog toga je neizbežno da računar ima čvrsti disk velikog kapaciteta.

Današnji računari imaju kapacitet od stotine GB, čak i nekoliko terabajta – TB. Na jednom računaru može biti instalirano više tvrdih diskova.

SSD (Solid State Drive) diskovi, koji su mnogo brži od klasičnih mehaničkih tvrdih diskova, postaju sve popularniji i pristupačniji.

Danas se SSD diskovi sve više koriste kao glavni sistemski disk na kojem se nalaze programi koje koristimo. SSD diskovi imaju vrlo malu brzinu pristupa podacima jer nemaju mehaničke dijelove, sastoje se samo od memorijskih ćelija koje mogu trajno pohranjivati ​​podatke.

hdd-i-ssd-disk

Kako saznati kapacitet tvrdog diska

Kliknemo na dugme Počnia zatim na opciju Kompjuter.

kapacitet tvrdog diska

Brzina prijenosa podataka

U računaru se podaci razmjenjuju između pojedinih dijelova sistema velikom brzinom.

Ako je grafički podsistem, sa grafičkom karticom, preslab i nema dovoljnu brzinu, računar će raditi veoma sporo, bez obzira na to što su mu ostale komponente možda vrhunskog kvaliteta.

Iz tog razloga, sve kompjuterske komponente moraju biti visokog kvaliteta i, što je jednako važno, međusobno kompatibilne. Brzinu procesora treba uskladiti sa brzinom RAM-a i matične ploče.

Komunikacija između dva računara putem interneta ili lokalne mreže mjeri se u bitovima u sekundi b/s ili bps, a možemo je mjeriti i u većoj mjeri samo megabitima u sekundi Mb/s ili Mbps. oblakznanja.com

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako dobiti kreditnu karticu?

Kako dobiti kreditnu karticu u obližnjoj banci saznajte u ovom tekstu posvećenom upravo ovoj tematici.  Kreditna kartica služi svakome za lako upravljanje svojim financijama. Kreditnim...

Karta Njemačke

Karta Njemačke je bitna za svakog ko putuje Europom. Auto karta Njemačke u visokoj rezuoluciji je besplatna za preuzimanje i nalazi se na dnu ovog...

Karta Srbije

KARTA SRBIJE je bitna za svakoga iz našeg regiona. Posebno za one koji prvi put idu u Srbiju. Karta Srbije je besplatna za preuzimanje...

može te zanimati

Promjena lične karte – gdje i po kojoj cijeni?

Promjena osobne iskaznice u Hrvatskoj elektroničkim putem Sjećate li se čekanja u dugim redovima Policijske uprave kada ste trebali zamijeniti osobnu iskaznicu jer vam je...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...

Želite pisati? Evo kako objaviti svoju knjigu

Ljudi me i dalje pitaju i to mi je i dalje jako čitan blog – kako napisati i izdati knjigu, koliko to košta,...

Posao Tuzla, pogledajte najnovije konkurse za posao

Najnoviji konkursi za posao Tuzla U potrazi ste za novim profesionalnim izazovima u Tuzli? Grad koji se neprestano razvija i pruža širok spektar mogućnosti za...

7 stvari koje trebamo znati kada upisujemo školu stranih jezika

Često se kaže koliko stranih jezika govorite, toliko vrijedite, što i nije daleko od istine. Strani jezik je kompetencija koja nam je svima...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske čestitke, ne izražavamo samo radost zbog...