4 razloga zašto su najbolji radnici pesimisti!

Contents

Jesu li pesimisti najbolji radnici jer imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti?

Dugo se vodi rasprava o tome kakvi su najbolji radnici. Prema posljednjim istraživanjima pesimisti su su dosta učinkovitiji radnici u odnosu na optimiste.

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!?

Promjene nastaju iz potrebe, kad nisi zadovoljna, kad pokušavaš iskočiti iz kože i pobjeći iz situacije koja te pogađa. Kao npr. korona virus. Mnogi su se u roku tjedan do dva morali prilagodili na nove uvjete rada.

Pesimisti su odmah sagledali širu sliku, pogledali malo unatrag na prošlu krizu, pogledali tablice i račune i shvatili da treba djelovati jer se novac neće nadoknaditi niti će posao nastaviti tamo gdje je stao.

najbolji radnici
Jesu li pesimisti najbolji radnici jer imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti?

Produktivni pesimisti

Dio pesimista se odmah predao i počeo kukati, no produktivni pesimisti, kako ih ja zovem, skupili su svu negativu energiju kako bi situaciju okrenuli na bolje i smislili izlaze iz situacija. Ne jedan, nego više njih.

Oni se ne nadaju da će ovo samo proći i sve će biti super.

Oni koji su gledali ili pak još sve gledaju kroz ružičaste naočale nisu ništa mijenjali, dok se svijet oko njih definitivno promijenio. Ružičaste vas naočale mogu koštati jednako kao onaj pasivni pesimizam.

Najbolji radnici su realisti u poslu

Zagovaratelj sam realnog pogleda na život. Ne nadam se da će nešto biti bolje, nego radim da mi bude bolje.

Ne promatram probleme kao izazove kako bih ublažila negativizam jer, hej, riječ problem je tako negativna i svuda u poslu je sad bolje reći susrećemo se s izazovima.

Sramota je valjda imati problem. Sramota je priznati na van da ti je teško, sve češće to vidim. NEGATIVNA SI, BARBARA. Ne, realna sam, jer život je kolaž svih emocija pa tako i negativnih.

Kao da je američka must-pozitivnost prešla na nas pa skupljamo lažne osmijehe.

Negiranje emocija je ubitačno. Zato i influenceri promoviraju taj vječno posložen i nasmiješen život, mlade majke na fotografijama su vječno sređene i sve oko bebe je super…

Savršeno da utonu u bezdan razočaranja čim ugase kameru i savršeno da bace u taj isti bezdan druge koji vjeruju da je život instagramuša cvijeće.

Ne pričamo o depresijama, o postporođajnim tegobama i suzama, sve je nekako kontra toga da prihvatimo negativne strane.

Živjela sam s jednom osobom koja je bila pozitivna i uvijek blaga na riječima, ona koja nije znala reći ne i koja se nadala.

Umrla je od tumora na mozgu čim se uspjela opustiti. I doktori kažu da je čovjeku lakše kad psuje, čitale ste sigurno da je i na porodu bol manja ako si besramna, izađe ta negativna energija iz tijela van.

najbolji radnici
Najbolji radnici su realisti u poslu

I kad puknete na nekog, kao da iz vas izađe tona tereta, zar ne? Nemojte dozvolite da puknete, ne skupljajte u sebi, nego prihvatite da je život pun problema i da je razmišljati negativno često jednako korisno kao i razmišljati pozitivno.

Osoba koja je umrla od tumora na mozgu bila je moja mama. Sve ružno što joj se dogodilo kao da se grupiralo u ogromnim tumorima i htjelo izaći van. Zato sam ja glasna i negativna.

Nemojte me zamišljati kao mrku ženu koja stalno viče haha. Uglavnom se smijem i ne mislim da mi je loše u životu unatoč x problema koje postoje.

Ovo negativno sam samo tako naglasila da se razlikujem od onih koji izbjegavaju sagledati probleme na način da on može imati i negativan rezultat. Kao što sam ja izbjegavala prihvatiti da mi mama umire. Od tog dana sam pesimist.

Pesimizam se smatra nečim ružnim, no on je divna obrambena tehnika organizma. Recimo da čekate nalaze od doktora ili rezultate testa na fakultetu. Nalazite se u situaciji koju ne možete promijeniti, na koju ne možete utjecati.

Pesimisti će se pripremiti na najgore, složiti ne samo plan B, nego i cijelu abecedu planova, a ako dođe nepoželjan rezultata, lakše će ga prihvatiti.

Jesu li pesimisti zaista bolji radnici?

No, jesu li pesimisti bolji radnici? Kako oni utječu na radnu atmosferu i kako obavljaju zadatke?

Nitko se ne voli družiti s crnjacima, ljudima koji vječno kukaju i prognoziraju sve najgore. Volimo osjećati pozitivu, radni elan je bolji i općenito atmosfera u uredu.

No hoće li onaj pesimist biti dobar radnik? Na hrpi pozicija hoće.

Prvo: Radnik koji je primarno pesimist – prvo će proučiti sve moguće potencijalne probleme i rizike, sagledati širu sliku i imati u glavni nekoliko scenarija i rješenja.

Drugo: Pesimist će vidjeti ono što optimist preskoči jer je njemu sve super i vjeruje da će sve poći po planu. Ali rijetko što kad ide po planu. Nadati se nečemu nije dobra poslovna strategija.

Sagledati sve, posebno moguće negativne posljedice projekta i posla, izvrsna je stvar jer će vas spriječiti da napravite neki korak koji bi vam se mogao obiti o glavu.

Da, nekom uspije štošta i divite mu se jer je bio hrabar napraviti taj i takav potez.

Da, postoji puno optimista koji su uspješni jer su se nešto usudili napraviti i vjerovati da je moguće, no to nipošto ne znači da pesimist neće pokrenuti vlastiti biznis.

On će samo biti oprezniji i imati x backup planova, što se u dosta situacija pokazalo kao nešto jako dobro.

najbolji radnici
4 razloga zašto su najbolji radnici pesimisti!

Koga bih zaposlila: optimista ili pesimista?

Ovisno za što trebam radnika.

Za uslužne djelatnosti mi treba poletna ptičica koja vjeruje da je sve dobro, ali za krizni menadžment, građevinu ili financije, radije bih nekog fokusiranog na probleme i njihovo rješavanje.

Naravno, tu govorim o produktivnim pesimistima, ne onima kojima je sve grozno pa zašto se truditi kad će ionako sve biti grozno.

Zato na razgovorima za posao često pričam s ljudima o njihovima hobijima, životu i interesima. Tu doznate u što ljudi vjeruju, a ja mogu procijeniti vjerujemo li u isto i jesmo li za isti tim.

Budi negativna i mijenjaj stvari!

zeneinovac.com

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

može te zanimati

Što sve trebam znati prije kupnje električnog automobila?

Zašto su električni automobili toliko popularni zadnjih nekoliko godina? Neki kažu da su oni budućnost prijevoza, drugi tvrde da se na njima mora još...

Koliko i kako smijem raditi ako sam u mirovini?

Prema rezultatima istraživanja objavljenim od strane HINA-e, u Hrvatskoj je u listopadu prošle godine radilo više od 23 tisuće umirovljenika. Neki od njih u...

Online poslovi i zarada preko interneta

Zanimaju vas online poslovi i zarada preko interneta? Ovo su najbolji domaći sajtovi za online zaradu! Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro...

Kad korisnici kažu istinu o brendovima

Jedna je žena u Hrvatskoj odlučila biti prava deinfluencerica. Iziritirana šovinističkom reklamom jednog trgovačkog centra, napravila je i sama zakupila billboard koji govori protiv...

Koliko košta razvod?

Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda je sve veća. Neki kažu 30% za prvi, oko 50%...

Financijska neovisnost žena kao ključ prevencije nasilnih partnerskih odnosa

Koliko su puta mnogi od nas čitali o ženama u nasilnim vezama ili brakovima, te se pitali: zašto jednostavno ne odu? Ako nismo bili...

BalCannes srebro zlatnog sjaja za Wiener osiguranje i MITA Group

Već deset godina BalCannes, najveće regionalno takmičenje kreativnosti, radi na ujedinjavanju tržišta regiona, a najkreativnije agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

Donosimo 9 savjeta za organizaciju budget friendly vjenčanja

Organizacija vjenčanja ogroman je financijski zalogaj. Zna se kakva su pravila prilikom organiziranja vjenčanja: obilna i raznovrsna hrana, bend, nova vjenčanica (jer što ako...

Što svaka žena mora znati o novcu?

Novac jest bitan i važan Jeste li i vi cijeli život u minusu kako pokazuje jedna od Tisjinih komičnih ilustracija vezanih za svakodnevne situacije koje...

Nevjerojatno, ali protuvrijednost kućanskih poslova je 4500 EUR mjesečno

Kad bi nam plaćali za kućanske poslove koje obavljamo u našem domaćinstvu, kolika bi bila naša plaća? Naše poznato staro uvjerenje je da ako ne...

Trebam li temeljni kapital društva uskladiti s eurom?

Kao što znate, u Republici Hrvatskoj je od 1. siječnja 2023. godine u primjeni valuta euro zbog čega je potrebno poduzeti određene radnje kako...

Potrošiti sebe ili novac? 5 konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju

31.03. održana je 5. konferencija o novcu, poduzetništvu i investiranju u organizaciji portala Žene i novac, ujedno i prva takva izvan Zagreba. U Splitu...