Izvanbračna zajednica bez djece

Izvanbračna zajednica bez djece u okviru zakona o nasljeđivanju se može poimati na razne načine. Šta kaže zakon u Hrvatskoj donosimo u nastavku.

Kakav je zakon o nasljeđivanju ako je u pitanju izvanbračna zajednica bez djece. Zakon o naslježivanju je upravo na nasljedstvo izjednačio bračne i izvanbračne parove, s tim da izvanbračna zajednica u okviru zakona o nasljeđivanju propisuje trajanje izvanbračne zajednice najmanje tri godine zajedničkog života.

Isti zakon vrijedi i ako je jedno od partnera strani državljanin i ako su oboje državljani RH.

Ako se samo rastanu i time prestane njihov zajednički život, na jednake dijelove dijele zajedničku stečevinu, a ako jedno od partnera umre i ako nema oporuke, postupa se prema zakonu.

gdje odvesti curu na prvi spoj
Izvanbračna zajednica bez djece

Do rastave dođe i zbog prevare. Zašto žena vara ili muškarac? Na to pitanje nikada neće biti jednostavan odgovor jer su razni razlozi.

Kada izvanbračna zajednica prestaje zbog smrti jednog od partnera, a postoji oporuka, izvršitelj oporuke i podjele ostavine je dužan provesti podjelu prema oporuci.

Ako još netko polaže pravo na nasljedstvo ili misli da je oštećen, mora svoje pravo ostvarivati sudskim putem.

Oporuka je pravovaljani dokument koji može biti napisan vlastoručno, sa potpisima dva svjedoka ili ju može sastaviti pravno ovlaštena osoba, javni bilježnik ili odvjetnik.

Ako drugi članovi obitelji sumnjaju u autentičnost oporuke, moraju sudskim putem to dokazati.

Ako je u pitanju razvod zbog neke potpuno druge situacije onda će i postupak biti drugačiji. Sumnja u partnera je vrlo često razlog prekida. Saznajte kako prestati sumnjati u partnera i spasite vašu vezu.

izvanbracna zajednica bez djece

Iznimke kada izvanbračna zajednica živi na dvije različite adrese

Za očekivati je da izvanbračni partneri žive zajedno, na istoj adresi, najmanje tri godine i tako naizgled i jest po slovu zakona, ali sudska praksa pokazuje da to nije uvijek tako.

Događa se da izvanbračna zajednica mora biti razdvojena, naprimjer iz zdravstvenih razloga, zbog kojih jedan od partnera završi u domu jer je nepokretan, ali veza nije prekinuta.

Emotivna veza obvezuje zdravog partnera ili partnericu da se i dalje brine za bolesnog partnera i on ili ona to i čine.

Sudska praksa uvažava neke slučajeve zbog kojih se neki par iz opravdanih fizički razdvoji, ali su i dalje emotivno povezani i brinu jedno o drugom.

Tako razdvojena izvanbračna zajednica ne mijenja ništa u pravu na nasljeđivanje i postupa se po zakonu ako smrt prekine trajanje takve zajednice.

Razdvajanje se može dogoditi i zbog posla u inostranstvu ili nekih drugih razloga, ali trajna životna povezanost i briga jednog za drugo nije prekinuta, a svi slobodni dani su i dalje zajednički.

Saznajte više o raskidu ili razvodu ako je riječ o bračnoj zajednici.

Brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo su u nasljeđivanju izjednačeni

Brak je zajednica muškarca i žene registrirana pred matičarem ili u vjerskoj zajednici. brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo su u nasljeđivanju izjednačeni pred zakonom, bilo da su izvanbračni i životni partneri svom zajedništvu dali neki pravni okvir ili su zajedno slobodnom odlukom, bez potrebe da to igdje registriraju.

Osobe u zajedničkom životu participiraju u svim životnim troškovima, kao i bračni parovi, pa je i pravedno ih je zakonodavac izjednačio u pravu na nasljeđivanju.

Neformalna, izvanbračna zajednica se može, ako to partneri žele, zakonski regulirati, radi ostvarivanja nekih prava oko uzdržavanja, liječenja kada je jednome od njih potrebna pomoć druge osobe u slučaju bolesti i invaliditeta te ostvarivanju prava iz socijalne skrbi ako se nađu u nezavidnoj egzistencijalnoj situaciji zbog ostanka bez posla i slično, ali i ne moraju.

Po zakonu mogu sva ta prava ostvariti, ali im treba malo više vremena i dokumentacije za to. Nasljeđivanje po smrti je najbolje pravno urediti oporukom.

veza sa udatom zenom

Izdvajamo za vas

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Fudbalski.com: Vaša Sveobuhvatna Fudbalska Destinacija

U digitalnom dobu u kojem živimo, informacije su postale brže dostupne nego ikada. Ali kada je reč o sportu, posebno fudbalu, važno je da...

3 magične biljke zbog kojih ćete doživeti seksualnu renesansu

3 magične biljke - Uvod Napretkom medicine mnoge bolesti su iskorenjene, a mnogi sindromi i nedostaci se uspešno mogu lečiti i tretirati posredstvom različitih suplemenata. Suplementi...

Savjeti za online kupovinu dječije odjeće: Kako izabrati pravu veličinu i kvalitet

Savjeti za online kupovinu dječije odjeće kako bi izabrali pravu veličinu i kvalitet Online kupovina dječije odjeće postala je sve popularnija i praktičnija opcija za...

može te zanimati

Sve što treba da znate ako želite figuru peščanog sata

Lepotice sa figurom peščanog sata uglavnom viđamo na bilbordima, naslovnicama modnih magazina, društvenim mrežama i svečanostima na crvenom tepihu. Poznate ikone lepote kao što su...

Prostamid u apotekama – Da li se može kupiti i koliko košta?

Vjerujemo da ste svi čuli za Prostamid i da znate bar nešto o ovom čaju. U ovom tekstu ćemo razgovarati o tome koje su...

Prostamol uno akcija

Prostamol uno akcija jednog od najefikasnijih lijekova za liječenje upale prostate te svih ostalih problema koji se mogu pojaviti kod prostate. Sadrži prirodne, biljne sastojke...

Trakavica i drugi paraziti u organizmu

Trakavica i drugi paraziti, bakterije su jedni od glavnih uzroka kod većine bolesti. Ne samo da formiraju kolonije u stomaku već i u drugim...

Putovanje kolima kroz Evropu

Putovanje kolima kroz Evropu je jedna od najuzbudljivijih avantura koju možete doživeti. Ova vrsta putovanja vam omogućava da istražite različite gradove i zemlje na...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju