back to top

Izvanbračna zajednica bez djece u okviru zakona o nasljeđivanju se može poimati na razne načine. Šta kaže zakon u Hrvatskoj donosimo u nastavku.

Kakav je zakon o nasljeđivanju ako je u pitanju izvanbračna zajednica bez djece. Zakon o naslježivanju je upravo na nasljedstvo izjednačio bračne i izvanbračne parove, s tim da izvanbračna zajednica u okviru zakona o nasljeđivanju propisuje trajanje izvanbračne zajednice najmanje tri godine zajedničkog života.

Isti zakon vrijedi i ako je jedno od partnera strani državljanin i ako su oboje državljani RH.

Ako se samo rastanu i time prestane njihov zajednički život, na jednake dijelove dijele zajedničku stečevinu, a ako jedno od partnera umre i ako nema oporuke, postupa se prema zakonu.

gdje odvesti curu na prvi spoj

Do rastave dođe i zbog prevare. Zašto žena vara ili muškarac? Na to pitanje nikada neće biti jednostavan odgovor jer su razni razlozi.

Kada izvanbračna zajednica prestaje zbog smrti jednog od partnera, a postoji oporuka, izvršitelj oporuke i podjele ostavine je dužan provesti podjelu prema oporuci.

Ako još netko polaže pravo na nasljedstvo ili misli da je oštećen, mora svoje pravo ostvarivati sudskim putem.

Oporuka je pravovaljani dokument koji može biti napisan vlastoručno, sa potpisima dva svjedoka ili ju može sastaviti pravno ovlaštena osoba, javni bilježnik ili odvjetnik.

Ako drugi članovi obitelji sumnjaju u autentičnost oporuke, moraju sudskim putem to dokazati.

Ako je u pitanju razvod zbog neke potpuno druge situacije onda će i postupak biti drugačiji. Sumnja u partnera je vrlo često razlog prekida. Saznajte kako prestati sumnjati u partnera i spasite vašu vezu.

izvanbracna zajednica bez djece

Iznimke kada izvanbračna zajednica živi na dvije različite adrese

Za očekivati je da izvanbračni partneri žive zajedno, na istoj adresi, najmanje tri godine i tako naizgled i jest po slovu zakona, ali sudska praksa pokazuje da to nije uvijek tako.

Događa se da izvanbračna zajednica mora biti razdvojena, naprimjer iz zdravstvenih razloga, zbog kojih jedan od partnera završi u domu jer je nepokretan, ali veza nije prekinuta.

Emotivna veza obvezuje zdravog partnera ili partnericu da se i dalje brine za bolesnog partnera i on ili ona to i čine.

Sudska praksa uvažava neke slučajeve zbog kojih se neki par iz opravdanih fizički razdvoji, ali su i dalje emotivno povezani i brinu jedno o drugom.

Tako razdvojena izvanbračna zajednica ne mijenja ništa u pravu na nasljeđivanje i postupa se po zakonu ako smrt prekine trajanje takve zajednice.

Razdvajanje se može dogoditi i zbog posla u inostranstvu ili nekih drugih razloga, ali trajna životna povezanost i briga jednog za drugo nije prekinuta, a svi slobodni dani su i dalje zajednički.

Saznajte više o raskidu ili razvodu ako je riječ o bračnoj zajednici.

Brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo su u nasljeđivanju izjednačeni

Brak je zajednica muškarca i žene registrirana pred matičarem ili u vjerskoj zajednici. brak, izvanbračna zajednica i životno partnerstvo su u nasljeđivanju izjednačeni pred zakonom, bilo da su izvanbračni i životni partneri svom zajedništvu dali neki pravni okvir ili su zajedno slobodnom odlukom, bez potrebe da to igdje registriraju.

Osobe u zajedničkom životu participiraju u svim životnim troškovima, kao i bračni parovi, pa je i pravedno ih je zakonodavac izjednačio u pravu na nasljeđivanju.

Neformalna, izvanbračna zajednica se može, ako to partneri žele, zakonski regulirati, radi ostvarivanja nekih prava oko uzdržavanja, liječenja kada je jednome od njih potrebna pomoć druge osobe u slučaju bolesti i invaliditeta te ostvarivanju prava iz socijalne skrbi ako se nađu u nezavidnoj egzistencijalnoj situaciji zbog ostanka bez posla i slično, ali i ne moraju.

Po zakonu mogu sva ta prava ostvariti, ali im treba malo više vremena i dokumentacije za to. Nasljeđivanje po smrti je najbolje pravno urediti oporukom.

veza sa udatom zenom

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

11 praktičnih saveta za zdravu kosu i njen brži rast

Gotovo svaka dama je u nekom periodu života bila nezadovoljna izgledom svoje kose, jer bujan skalp u znatnoj meri doprinosi zdravom izgledu. Mnogima je...

Kako smanjiti otpad hrane na minimum?

U povodu Svjetskog dana hrane Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, savjetuje vam kako se možete početi racionalnije odnositi prema hrani i kako smanjiti...

Vaš pouzdani izvor za nove i polovne auto delove

U svetu gde se automobilizam rapidno razvija, a potreba za kvalitetnim i pristupačnim auto delovima konstantno raste, pojava web sajta Autodelovi.com predstavlja revolucionarni korak...

može te zanimati

Kako prestati sumnjati u partnera

Kako prestati sumnjati u partnera i zašto je povjerenje bitno u svakoj vezi. Da li ste ikada 100% sigurni? Povjerenje je jedna od osnova svake...

Izbjeljivanje zuba kod kuće: 3 prirodne paste za izbjeljivanje

Uz nekoliko trikova izbjeljivanje zuba kod kuće nikada nije bilo lakše. Od proizvoda za izbjeljivanje i tretmana za izbjeljivanje kod zubara zubi vremenom mogu postati...

Sta Dijete Treba Da Zna Prije Polaska u Skolu

Šta dijete treba da zna prije polaska u školu? Svaki se roditelj teško miri sa činjenicom da njegova djeca odrastaju. Prva zvanična stepenica koja nas...

Veza sa udatom ženom – Da li ima budućnosti?

Veza sa udatom ženom često se traži samo zbog seksa.  Međutim, još češće je se ljubavna veza sa udatom zenom pretvori u ljubav. Mnogi muškarci...

Zašto žena vara

Zašto žena vara u vezi ili braku pitanje je koje si postave svi muškarci dok razmišljalju o svojoj partnerici. Kroz povijest je uvijek nekako bilo...

Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled...