Što je digitalna transformacija i zašto je toliko važna?

Znate li što je digitalna transformacija? Riječ je o procesu korištenja digitalnih tehnologija kako bi se promijenilo poslovanje organizacije uz korištenje novih mogućnosti koje pruža digitalna era.

Ovaj proces obuhvaća promjene u načinu na koji organizacije upravljaju svojim poslovanjem, komuniciraju s klijentima, optimiziraju svoje procese i razvijaju proizvode i usluge.

Digitalna transformacija ima za cilj povećanje efikasnosti, konkurentske prednosti i sposobnosti prilagođavanja promjenama u tehnološkom okruženju.

10 alata za digitalnu transformaciju

Alati za digitalnu transformaciju su različiti softverski, hardverski i tehnološki resursi koji se koriste kako bi se olakšala i ubrzala digitalna transformacija.

Ovi alati mogu varirati ovisno o potrebama i ciljevima organizacije, ima ih jako puno i svaki dan ih je sve više i više. U nastavku navodimo samo neke od najčešće korištenih:

što je digitalna transformacija?
Što je digitalna transformacija?

1. Mobilne aplikacije

Pružaju tvrtkama mogućnost povezivanja sa svojim klijentima i zaposlenicima putem mobilnih uređaja.

2. Cloud Computing (računalstvo u oblaku)

Pruža skalabilne resurse i infrastrukturu koja omogućava tvrtkama fleksibilno korištenje računalne infrastrukture i pohranu podataka prema potrebi.

3. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje

Umjetna inteligencija omogućava automatizaciju procesa, analizu podataka i razvoj pametnih sustava koji mogu donositi odluke.

4. Digitalne platforme

Ovo uključuje različite vrste softverskih platformi i ekosustava koji podržavaju digitalno poslovanje.

5. Big Data i analitika

Omogućava tvrtkama prikupljanje, analiziranje i interpretiranje velikih količina podataka kako bi dobile dublje uvide i donijele informirane odluke.

što je digitalna transformacija
Što je digitalna transformacija?

6. Internet of Things (IoT)

Povezuje fizičke uređaje s internetom kako bi se prikupljali podaci i omogućila daljinska kontrola i upravljanje uređajima.

7. Alati za upravljanje odnosima s klijentima (CRM)

Pomaže tvrtkama bolje razumijevanje i komunikaciju sa svojim klijentima.

8. Blockchain tehnologija

Blockchain tehnologija omogućava sigurnu i transparentnu razmjenu podataka i transakcija, posebno u financijskom sektoru.

9. Automatizacija procesa (RPA)

Koristi se za automatizaciju ponavljajućih zadataka i procesa, čime se oslobađa vrijeme za više vrijednosnih aktivnosti.

10. Alati za upravljanje projektima

Pomaže tvrtkama upravljanje projektima digitalne transformacije i praćenje napretka.

Digitalna transformacija je kontinuirani proces koji zahtijeva sveobuhvatnu strategiju, angažman svih zainteresiranih strana i prilagodljivost kako bi se iskoristile nove tehnološke mogućnosti i ostvarili poslovni ciljevi.

Kako provesti digitalnu transformaciju?

Digitalna transformacija ne može postojati bez odgovarajuće strategije. Povezanost između ovih elemenata je ključna za uspješno preoblikovanje organizacije.

Dok digitalna transformacija predstavlja širu viziju o korištenju tehnologije za poboljšanje poslovanja, strategija digitalne transformacije pruža putokaz za postizanje tih ciljeva.

Bez strategije, digitalna transformacija može lako postati beskrajan niz inicijativa bez jasnog smjera. Stoga je ključno razumjeti kako strategija digitalne transformacije služi kao most između vizije i realizacije, omogućavajući organizacijama da ostvare svoj puni digitalni potencijal.

što je digitalna transformacija?
Što je digitalna transformacija?

Što je strategija digitalne transformacije?

Strategija digitalne transformacije je temeljni plan ili okvir koji organizacija razvija kako bi uspješno implementirala digitalnu transformaciju.

Ova strategija služi kao smjernica za usklađivanje poslovnih ciljeva organizacije s primjenom digitalnih tehnologija kako bi se poboljšala konkurentnost, efikasnost i inovativnost.

7 ključnih elemenata strategije digitalne transformacije

1. Vizija i ciljevi

Definiranje jasnih ciljeva i vizije koji opisuju kako organizacija želi izgledati nakon digitalne transformacije. Ovi ciljevi mogu uključivati povećanje prihoda, smanjenje troškova, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

2. Analiza trenutnog stanja

Procjena trenutnog poslovanja, procesa i tehnološke infrastrukture kako bi se identificirale potrebe i prilike za poboljšanja.

3. Identifikacija tehnoloških rješenja

Razmatranje različitih digitalnih tehnologija i alata koji mogu podržati postizanje ciljeva digitalne transformacije.

4. Planiranje resursa

Određivanje potrebnih ljudskih resursa, financijskih sredstava i vremenskog okvira za provedbu strategije digitalne transformacije.

5. Angažman zaposlenika

Planiranje edukacija za zaposlenike kako bi se osiguralo razumijevanje kao i prihvaćanje promjena koje donosi digitalna transformacija.

6. Praćenje i evaluacija

Uvođenje sustava za praćenje i evaluaciju napretka i rezultata digitalne transformacije te prilagodba strategije prema potrebi.

7. Komunikacija i promocija

Razvoj plana komunikacije kako bi se informirale sve interesne strane unutar i izvan organizacije o napretku i koristima digitalne transformacije.

Strategija digitalne transformacije treba biti dinamična i prilagodljiva kako bi se mogla nositi s promjenama u tehnološkom okruženju i poslovnom okruženju

Kontinuirano praćenje i ažuriranje strategije ključni su faktori za uspješnu digitalnu transformaciju.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv za mikro, mala i srednja poduzeća: pod nazivom “Vaučeri za digitalizaciju”, 01.06.2023. objavljen je poziv s ciljem povećanja razine digitalne zrelosti poduzeća.

Jedan od vaučera je i Vaučer za izradu strategiju digitalne transformacije (VDT). Za ovaj vaučer mogu se prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća s najmanje 3 zaposlena. Drugi rok natječaja traje do 30.11.2023., a treći od 01.03. do 29.03.2024.

Prilikom korištenja vaučera, MSP-ovi mogu surađivati samo s pravnim i fizičkim osobama koje su upisane u Katalog pružatelja usluga u okviru Poziva “Vaučeri za digitalizaciju”.

Koristi vaučera za izradu strategije digitalne transformacije:

  • Bolja konkurentska pozicija: Strategija digitalne transformacije pomaže poduzeću da se bolje pozicionira na tržištu, čime povećava konkurentske prednosti.
  • Efikasniji poslovni procesi: Implementacija strategije omogućuje optimizaciju i automatizaciju poslovnih procesa, što dovodi do povećane učinkovitosti.
  • Poboljšano korisničko iskustvo: Fokus na digitalnu transformaciju omogućuje tvrtkama da bolje zadovolji potrebe i očekivanja svojih klijenata, što rezultira boljim korisničkim iskustvom.
  • Inovacija i rast: Strategija podržava inovacije, potiče razvoj novih proizvoda i usluga te omogućuje rast poslovanja.
  • Povećana produktivnost zaposlenika: Digitalna transformacija često vodi do boljeg iskorištavanja resursa i povećane produktivnosti zaposlenika.
  • Smanjenje troškova: Uvođenje digitalnih tehnologija i procesa može smanjiti operativne troškove.
  • Bolje donošenje odluka: Strategija omogućuje prikupljanje i analizu podataka radi boljeg donošenja poslovnih odluka.
  • Povećanje sigurnosti podataka: Fokus na digitalnu sigurnost čini tvrtku manje ranjivim na prijetnje i smanjuje rizik od sigurnosnih incidenata.
  • Bolja budućnost poslovanja: Strategija digitalne transformacije osigurava tvrtkama kvalitetnu pripremu za buduće promjene i izazove u digitalnom okruženju

Ove koristi pokazuju kako strategija digitalne transformacije može znatno unaprijediti poslovanje i pomoći tvrtki da ostvari svoje ciljeve u digitalnom svijetu. 

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...