Evo kako zaraditi na kriptovalutama?

U tekstu saznajte kako zaraditi na kriptovalutama iz udobnosti svog doma te koje su najpoznatije strategije trgovine koje se koriste u svijetu.

Kriptovalute su trenutno jedna od najaktuelnijih tema u svijetu i mnogi se odlučuju da započnu trgovinu ovim digitalnim valutama jer im one dugoročno mogu donijeti veliku dobit.

Ipak, posao sa kriptovalutama zahtjeva određenja predznanja kako bi uopšte mogli da se snađete na tržištu.  Zato vam u tekstu donosimo sve što treba da znate o tome trgovini kriptovalutama. Saznajte kako zaraditi na kriptovalutama iz udobnosti svog doma te koje su najpoznatije strategije trgovine koje se koriste u svijetu.

Trgovina kriptovalutama je jedan od načina za zaradu novca od kuće jednostavno, što je još jedan razlog zbog kojeg bi trebali da se opredjelite za trgovinu. Pa krenimo.

Možete li se zaraditi novac pomoću kriptovaluta?

Da, zarada novca pomoću kriptovaluta je moguća. Ipak, s obzirom na inherentnu volatilnost kripto imovine, trgovina uključuje visok stepen rizika, a neke valute zahtijevaju znanje ili stručnost u ovoj oblasti. Iako je prosječni dnevni obim trgovine kriptovalutama samo 1% tržišta deviza, postoji velika volatilnost na tržištu. Dakle, postoji potencijal za obavljanje kratkoročnih trgovina.

Iako je kripto tržište u ovom trenutku relativno malo, postoji veliki potencijal za rast. Pored nekih od najpopularnijih kriptovaluta kao što su:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Cardano
 • AMP
 • Dogecoin
 • ElonGate
 • Jota
 • Moonshot
 • Poligon
 • Safemoon
 • Stellar
 • Tether
 • VTHO
 • Shiba Anu

Isto tako, postoji mnoštvo platformi za kupovinu kriptovaluta kao što su Binance, Coinbase i Robinhood — tako da imate puno opcija kada je u pitanju zarađivanje novca pomoću kriptovaluta.

U suštini, postoji dosta metoda za zaradu legitimnog novca trgovinom kriptovalutama, osim očiglednog načina trgovanja.

kako zaraditi na kriptovalutama iz udobnosti svog doma
Zarada od kriptovaluta porez

Strategije za zaradu kriptonovca

Strategije za zarađivanje novca pomoću kriptovaluta oslanjaju se na tri mehanizma:

Prvo, možete ulagati ili trgovati na tržištu kripto razmjene. To možete učiniti bez posjedovanja kriptovaluta, kao što je ulaganje u zlato na berzi.

Drugo, možete koristiti novčić koji već posjedujete za ulaganje i pozajmljivanje novčića sistemu ili drugim korisnicima.

Treće, možete učestvovati u blockchain sistemu rudarenjem ili primanjem novčića za rad u sistemu.

Svakako, prije nego što krenete sa trgovinom, raspitajte se i da li je bitcoin kod vas legalan i kakve zahtjeve treba da ispunite.

Kako zaraditi na kriptovalutama?

Pogledajmo 16 strategija pomoću kojih možete zaraditi novac pomoću kriptovaluta.

1. Crypto Mining je čest načine zarade na kriptovalutama

Ako ste jedan od tehničkih upućenih trgovaca, onda morate isprobati kripto rudarenje. To je jedan od načina na koji možete lako zaraditi kriptovalutu. Rudarenje kriptovaluta jeste malo komplikovano, ali nije ni nemoguće. Rudari koriste svoje kompjutere za rješavanje složenih matematičkih jednačina koje potvrđuju blokove transakcija. Kriptovalute su već kreirane unutar protokola koji izlazi na tržište kada se krene s važećim ključevima.

Rudarenje kriptovaluta je način da zaradite novac kriptovalutom poput originalnih pionira. Rudarstvo je i dalje ključna komponenta mehanizma i mjesto gdje se generiše vrijednost kriptovalute. Ako rudarite kriptovalutu, nagrađeni ste novim novčićima. Za rudarenje vam je potrebna tehnička stručnost i unaprijed ulaganje u specijalizovani hardver.

2. DeFi uzgoj prinosa je sličan način zarade kriptonovca kao i rudarenje

Ovo je prilično slično rudarenju kriptovaluta, ali projekti decentraliziranog finansiranja također trebaju nekoga da radi za njih. Uokvirivanje prinosa poznato je i kao rudarenje likvidnosti i metoda je zaključavanja sredstava i dodjele likvidnosti DeFi tokenu. Uglavnom, nagrada dolazi u obliku digitalnog tokena.

3. Cash Backs – zarada kriptonovca kada trošite regularni novac

Kako bi promovisali kriptovalute, postoji mnogo online prodavaca koji nude mnogo popusta i povrata gotovine kada se koristi portal za online kupovinu. Tako na primjer, nakon kupovine sajt Lolli vraća daje od 1% do čak 30% bitcoina od vrijednosti vaše kupovine.

Bonus savjet: U određenim slučajevima možete pretvoriti i kriptovalutu u novac. Svakako je potrebno da se prije bilo kakvog vida trgovine raspitate da li je to zaista moguće.

3. Cash Backs – zarada kriptonovca kada trošite regularni novac

Zarađivanje novca kriptovalutama putem Airdropa nije rizičan zadatak, međutim, velika je konkurencija. Mnoge platforme za trgovinu kriptovalutama često se uključuju u Airdrops kako bi objavile nove kriptovalute. Oni biraju kripto investitore koji imaju određeni iznos postojećih ulaganja. Ako se kvalifikujete, platforma šalje Airdrops direktno u vaš novčanik.

Airdrops i besplatni tokeni se distribuišu kako bi se stvorila svijest o trgovini kriptovalutama. Razmjena može izvršiti airdrop za stvaranje velike korisničke baze za projekat. Ako budete dio airdropa, možete dobiti besplatan novčić koji možete koristiti za kupovinu stvari ili za ulaganje ili trgovinu.

Blockchain se račva zbog promjena ili nadogradnji u protokolu koji stvaraju nove novčiće. Ako držite novčiće na originalnom lancu, obično ćete dobiti besplatne tokene na novoj mreži. To znači da dobijate besplatan novčić jer ste bili na pravom mjestu u pravo vrijeme.

airdrop sistem zarade na kriptovalutama je visoko konkurentan
Zarada na kriptovalutama

5. Zaposlite se u firmi za kriptovalute

Tržište kriptovaluta nudi mnogo prostora za veliku radnu snagu. I tako kripto kompanije sada traže pravi talent za popunjavanje radnih mjesta na poslovima digitalnog marketinga, sadržaja i web dizajna. Osim toga, ove kompanije nude i konkurentne pakete kriptovaluta.

Ukoliko želite da se zapolsite u nekoj od ovakvih kompanija, bitno je i da znate kako naći posao u inostranstvu kako bi vam bilo lakše uploviti u ove vode.

6. Zaradite kriptonovac na dividendama od kriptovaluta

Zarada dividendi od kriptovaluta jedan je od lakih načina da zaradite više ovih digitalnih novčanica. Samo trebate kupiti kriptovalute i zadržati ih neko vrijeme. Zauzvrat, programeri vam plaćaju za držanje njihove digitalne imovine. Nije KYC, što znači da je anonimnost jedan od glavnih prioriteta, kao i APY, koji je prilično visok i iznosi 10%.

7. Koristite kreditne kartice koje vam daju kriptonovac

Kreditna kartica u kriptovaluti funkcioniše kao i druge nagradne kreditne kartice, ali umjesto da zaradite povrat novca ili bodove za svaki transakciju, dobićete kriptovalute. Gemini i druge berze najavile su planove za uvođenje kreditnih kartica za nagrađivanje kriptovalutama zajedno s drugim fintech kompanijama kao što su BlockFi i Upgrade.

8. Bitcoin slavine su lagan način zarade kriptonovca

Slavine su platforme koje nagrađuju posjetitelje ili korisnike besplatnim kriptovalutama kada završe određene zadatke. To može biti bilo šta, od jednostavnog kucanja captcha, igranja online igrica, gledanja reklama, online kvizova i anketiranja. I tada ćete biti nagrađeni kriptovalutama.

Jedna od ovakvih platformi koju vam preporučujemo jeste Sweatcoin. Kako bi promovisali zdrav život i podstaknuli ljude da više hodaju, kompanija je uvela pravilo da na svakih 1000 koraka zaradite jedan bitcoin. Te novčiće možete kasnije potrošiti u njihovoj online trgovini, ili dati u humanitarne svrhe.

bitcoin slavine su lagan način zarade kriptonovca
Trgovina kriptovalutama

9. Bitcoin igre – zarađujte novac i dok se zabavljate

Postoje razne igre koje vam omogućavaju besplatno primanje kriptovalute. Takav je naprimjer Rollercoin koji je jednostavan i zanimljiv za igranje. Rollercoin vam pripisuje moć koja se naziva hash rate. Koristeći ovu snagu, možete simulisati kripto rudarenje direktno unutar igre.

10. Bonusi za preporuke su odlični za zaradu vas i vaših prijatelja

Neke berze kriptovaluta nude bonuse za registraciju ili preporuke za korištenje njihovih usluga. Prethodni Coinbase bonus za registraciju nudio je 5 USD novim korisnicima za ulaganje u kriptovalute, na primjer, a berza trenutno nudi 10 USD bonusa i vama i vašem referalu kada otvore račun i trguju sa najmanje 100 USD. Obavezno obratite pažnju na uslove ovih bonusa, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

11. Ulaganje kriptonovca je odlična opcija za one koji znaju šta rade

Ulaganje je dugoročna strategija kupovine i držanja kripto imovine određeno vrijeme. Kripto imovina je dobro prilagođena strategiji kupi i drži. Kratkoročno, ove valute su izuzetno nestabilne, ali imaju ogroman dugoročni potencijal za rast. Strategija ulaganja zahtijeva od vas da identifikujete stabilniju imovinu koja će postojati dugoročno. Poznato je da sredstva kao što su Bitcoin i Ethereum pokazuju dugoročni rast cijena i mogu se smatrati sigurnom investicijom u tom pogledu.

12. Trgovanje kriptovalutama zahtjeva opreznost

Dok je ulaganje dugoročan poduhvat zasnovan na strategiji kupi i drži, trgovanje je namijenjeno iskorištavanju kratkoročnih prilika. Kripto tržište je nestabilno. To znači da se cijene imovine mogu dramatično povećati i smanjiti u kratkom roku.

Da biste bili uspješan trgovac, morate imati odgovarajuće analitičke i tehničke vještine. Moraćete analizirati tržišne grafikone o performansama navedenih sredstava kako biste mogli napraviti tačna predviđanja o porastu i padu cijena.

Prilikom trgovanja možete zauzeti dugu ili kratku poziciju, u zavisnosti od toga da li očekujete da će cijena neke imovine porasti ili pasti. To znači da možete ostvariti profit bez obzira da li je kripto tržište bikovsko ili medvjeđe.

ulaganje i pozajmljivanje kriptonovca odlična opcija za pristojnu zaradu
Kupovina kriptovaluta

13. Ulaganje i pozajmljivanje kriptonovca odlična opcija za pristojnu zaradu

Ulaganje je način potvrđivanja kripto transakcija. Ako ulažete, posjedujete novčiće, ali ih ne trošite. Umjesto toga, vi zaključavate novčiće u novčaniku kriptovaluta. Mreža Proof of Stake zatim koristi vaše novčiće za provjeru transakcija. Z

a to dobijate nagrade. U suštini, vi posuđujete kovanice mreži. Ovo omogućava mreži da održi svoju sigurnost i potvrdi transakcije. Nagrada koju dobijete je slična kamati koju bi vam banka platila za kredit.

Algoritam Proof of Stake bira validatore transakcija na osnovu broja novčića za koje ste se obavezali da uložite. To ga čini energetski efikasnijim od kripto rudarenja i ne zahtijeva da posjedujete skupi hardver.

Također možete odabrati da pozajmite kovanice drugim investitorima i generišete kamatu na taj zajam.

14. Kupovina i čuvanje kriptovaluta (eng. HODL) – metoda koja je odlična za kombinovanje

HODL je postupak kupovine bitcoina ili drugih kriptovaluta iza kojih stoje provjereni ljudi i odlični projekti s dobrim idejama i namjerama. Nakon kupovine, te kriptovalute se drže dok se projekti ne razviju i cijena kupljenih kriptovaluta znatno ne poraste. Kada cijena poraste, kriptovalute se mogu prodati i tako se može ostvariti veći povrat na uloženi novac.  

Ova strategija se pokazala jednom od najboljih kod ulaganja u kriptovalute za početnike i oni koji ne žele ili nemaju vremena svakodnevno pratiti dešavanja u svijetu kriptovaluta.

Za HODLanje su dobar izbor provjerene i relativno “stabilne” kriptovalute kao što su ETH, BTC i BNB. Ali, ukoliko želite rizikovati i potencijalno ostvariti veće povrate, možete razmotriti kupovinu kriptovaluta nekih mlađih i potencijalno uspješnih projekata. Neke od takvih su Ada (Cardano), Matic (Polygon) i Cake (PancakeSwap). Mlađi projekti često imaju puno veće povrate, ali su I rizici znatno veći.

HODLanje je dugoročna strategija ulaganja jer se projekti razvijaju relativno sporo pa ne treba očekivati neke velike povrate u kratkom vremenskom roku. Neki ulagači HODLaju godinama, a oni fanatici koji vjeruju da će kriptovalute zamijeniti prave valute, HODLaju zauvijek.

Kako bi imali više izvora novca, HODLanje možete kombinovati sa rudarenjem, zadržavanjem (eng. staking) i zaradom od kamata. HODLanje je moguće na bilo kojoj kripto mjenjačnici ili u vlastitom vrućem ili hladnom kripto novčaniku.

15. Kripto društveni mediji – najjednostavniji način zarade na kriptovalutama?

Više platformi društvenih medija zasnovanih na blockchainu nagradiće vas za kreiranje i objavljivanje sadržaja o kriptonovcu. Često ste nagrađeni izvornim novčićem platforme.

Ukoliko razmišljate o ovom načinu zarade, treba da znate i koji su to najbolji sajtovi za zaradu preko interneta.

evo kako zaraditi na kriptovalutama?
kripto razmatranja

Umjesto zaključka – Ostala kripto razmatranja

Poznavanje i razumijevanje gore navedenih strategija će biti od velike pomoći – ako dobro razumijete koncepte kriptovalute.

Ali ako niste dobro potkovani u nekim osnovama, poput razumijevanja kako kripto valute dobivaju vrijednost, kako čitati kripto grafikone, šta je ICO ili kako platiti porez na svoju kripto dobitke, možda biste trebali malo poraditi na osnovama, prije nego što se upustite u trgovinu.

Ali požurite, bitcoina ima u svijetu u ograničenim količinama i kada se izrudare sve novčanice, zarada će biti manja.

Preporučujemo i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Najbolji Crtani Filmovi za Djecu na TNT Kids Televiziji

Nema ništa lepše nego videti osmeh na licu vašeg deteta dok gleda svoj omiljeni crtani film. Crtani filmovi su više od jednostavne zabave; oni...

Faktor poverenja: Kako pronaći prave online recenzije u doba vještačke inteligencije

U eri sve većeg oslanjanja na online recenzije, razlikovanje pravih povratnih informacija od lažnih postalo je ključno za mnoge ljude. Ipak, uspon vještačke inteligencije doveo...

može te zanimati

Kako pokrenuti privatni biznis u samo 9 koraka

Kako pokrenuti privatni biznis je pitanje koje nam se nameće jako često, i svima je barem jednom prošlo kroz glavu? Krenuti od samog početka nikada...

Kako započeti blog besplatno u 4 koraka

Dakle, želiš naučiti kako započeti blog? Na internetu ima toliko informacija i svi vam govore da radite različite stvari. Koga da slušaš? Gde je polazna...

Kako povezati laptop na internet?

Zanima vas kako povezati laptop na Internet u svega par minuta? Laptop zbog svoje mogućnosti prijenosa danas ima razne načine na koje se može spojiti...

Kako zaraditi novac od kuće

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

Umjetna inteligencija vs ljudi u digitalnom marketingu

Oslobađanje moći vještačke inteligencije u digitalnom marketingu. Aqua Digital BH, digitalna marketinška agencija je priredila zanimljivo druženje,  diskusiju i prezentaciju na temu “Vještačka inteligencija u...

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati