Vitamini i minerali: Nedostatak koji dopronosi gojenju

U ljudskom organizmu, vitamini i minerali ne služe samo kao podrška imunitetu, već mogu imati značajnog udjela u dostizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Nedavna naučna istraživana potvrđuju postojanje složene veze između tjelesne težine pojedinca i vitaminsko-mineralne snabdjevenosti njegovog organizma.

Nadoknadom pojedinih vitamina i minerala u ishrani, među kojima se naročito izdvaja vitamin A, vrši se svojevrstan podsticaj metabolizma masnoće.

Jedna američka studija obuhvatila je 18 000 Amerikanaca, koje je pratila sedam godina i došlo se do zaključka da, u poređenju s ispitanicima koji imaju zdravu tjelesnu težinu, gojazni ispitanici u organizam unose 5-12% manje svih mikronutrijenata.

Također, utvrđeno je da su, u odnosu na ispitanike sa zdravom tjelesnom težinom,  gojazni ispitanici imali najčešće deficit vitamina A, C , D, E, magnezijuma i kalcijuma u organizmu.

vitamini i minerali
Vitamini i minerali

Svaki od ovih vitamina i minerala ima specifične funkcije u organizmu, od kojih su neke povezane s metabolizmom masti i kontrolom gladi.

- Oglašavanje -

Tako je funkcija vitamina  A u organizmu povezana s regulacijom metabolizma masnih ćelija i s tim  u vezi-hormona. To je razlog zbog koga vitamin A može dati doprinos dostizanju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Za vitamin D se smatra da ima utjecaj na oslobađanje leptina (hormona koji kontroliše osjećaj gladi, kao i količinu masti koja se skladišti u organizmu). Zato, nedostatak ovog vitamina u organizmu može imati nepovoljan uticaj na tjelesnu težinu pojedinca.

Studije su također pokazale da čak 40% svih odraslih osoba ne unosi optimalne vrijednosti vitamina A, C, D, E, kalcijuma i magnezijuma.

Zato je važno pobrinuti se o adekvatnom unosu ovih esencijalnih vitamina i minerala u organizam.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti