Čokolada i akne su u nevjerovatnoj vezi. Mnogi se pitaju da li slatkiši utiču na bubuljice i da li je to istina?
Jedan od najrasprostranjenijih mitova među ljudima jeste krivica čokolade i ostalih slatkiša, za nastajanje i pogoršavanje akni.
Da li je to samo mit?
Čokolada sama po sebi neće učiniti da se akne pojave na površini kože.
Postoji veoma malo dokaza da čokolada i masna ishrana uzrokuju akne. Međutim, poznato je da hrana koja obiluje šećerom i masti povećava proizvodnju sebuma (masnoće koju proizvode lojne žlijezde) čime se podstiče razvoj inflamatornih procesa u organizmu, što može i ne mora dovesti do nastanka akni.
Dakle, iako ne možemo reći da šećer i masna hrana izazivaju akne, istina je da pretjerivanje u ovoj vrsti hrane povećava šansu za njihovu pojavu, jer na taj način često postoji uskraćenost organizma za materije koje su ključne za zdravlje kože (pretjerivanje sa slatkišima često dovodi do manjeg i nedovoljnog konzumiranja voća i povrća).
Dakle, ako čokolada već ne može biti direktno povezana s nastankom akni, ali definitivno spada u namirnice s izrazito visokim nivoom nezdravog šećera, da li je druga vrsta ovog, mnogima omiljenog slatkiša, bolja opcija?
Zamijenite bijelu i mliječnu čokoladu crnom čokoladom, s visokim procentom kakaa i pozitivni efekt prave čokolade na organizam, neće izostati.
Pored toga što ćete zadovoljiti želju za čokoladom, iskoristit će brojne zdravstvene pogodnosti koje ona nudi. Crna čokolada ima pozitivan uticaj kako na kardiovaskularni sistem, tako i na kožu.
Kako na kožu djeluju ostali sastojci slatkiša?
Kod nekih ljudi, mliječni proizvodi i šećer mogu biti okidači za nastanak hormonalnih promjena, što može uzrokovati inflamaciju, a što se može odraziti upravo na izgled kože, u smislu pojave akni.
Stoma treba razmotriti sastav poslastica koje spremamo kod kuće, kao i onih koje kupujemo u prodavnicama.

Čokolada kao prijatelj kože
Upotreba čokolade u ishrani nije direktno povezana s nastankom akni, ali hrana koja obiluje mastima i šećerom povećava proizvodnju sebuma, što vodi inflamatornim procesima u organizmu, ponekad u vidu akni.
Kako biste doprinijeli ljepoti svoje kože i kako bi vaš ten zablistao, konzumirajte sveže voće i povrće, a kada imate potrebu za čokoladom, jedite crnu čokoladu, sa 70% kakaa.
Umjerenom upotrebom čokolade s visokim sadržajem kakaa, iskoristit ćete sve njene pozitivne efekte na organizam.
U ove efekte spadaju i antioksidansni efekti, koji se reflektuju upravo na koži lica, dajući joj novu dozu sjaja i svježine.