Preko dvije trećine osoba sa zglobnim problemima (Artritis) iskustveno smatra da je pogoršanje reumatskih simptoma povezano s vremenskim prilikama, tačnije s promjenom vremena.
Istraživanja pokazuju da je ove tvrdnje moguće i naučno dokazati. Ipak, medicinske studije povezane s vremenom nije jednostavno izvesti, jer nije moguće kontrolisati vremenske prilike kao što je moguće kontrolisati neke druge varijable od značaja za istraživanje. Zato je sprovođenje dosljednih kontrolisanih studija izazov.
Bez obzira na gore pomenute poteškoće, sprovedena istraživanja dovela su istraživače do određenih zaključaka, tj. do odgovora na pitanje koji vremenski uslovi dovode do pogoršanja simptoma kod reumatskih pacijenata ili jednostavnije rečeno – zašto se javljaju bolovi u zglobovima na promjenu vremena.
Vremenski uslovi koji pogoršavaju zglobne probleme
Nizak vazdušni pritisak
Vazdušni ili barometarski pritisak označava težinu vazduha iznad nas. Istraživanja sugerišu da nizak vazdušni pritisak doprinosi oticanju zglobova.
Niska temperatura vazduha
Niska temperatura vazduha također se u istraživanjima navodi kao uzročnik agravacije simptoma kod reumatskih pacijenata.
Promjene temperature vazduha ostvaruju negativni uticaj na tečnosti koje okružuju zglobove. Zlobne tečnosti imaju važnu ulogu u očuvanju pokretljivosti zglobova, amortizuju pokrete i doprinose normalnom, bezbolnom funkcionisanju zglobova.
Visoka vlažnost vazduha/padavine
Visoka vlažnost vazduha, a naročito padavine, navode se u istraživanjima kao okidač zglobnih simptoma kod reumatskih pacijenata.
Promjene vremenskih uslova same po sebi
Istraživanja pokazuju da su već same promjene vremenskih uslova odgovorne za pogoršanje stanja kod reumatskih pacijenata, bez obzira na to o kojim vremenskim uslovima se radi.
Psihološki aspekt promjene vremena
Još jedan značajan aspekt koji je povezan s pogoršanjem simptoma reumatizma jeste – psihloški aspekt.
Smatra se da su kišni dani povezani s lošim raspoloženjem, što pojedinca čini prijemčivijim na osjećaj bola i neprijatnosti.

Savjeti
Sada kada smo objasnili na koji način su promjene vremenskih prilika povezane s reumatskim simptomima, otkrivamo na koje sve načine je moguće maksimalno umanjiti iste:
Utoplite se
Možete podstaći cirkulaciju i time umanjiti reumatske simptome jednostavno održavajući tijelo ugrijanim. Kada su temperature niske, koristite obavezno deblje čarape i rukavice, kao i toplu, postavljenu jaknu.
Također, razmotrite upotrebu Epsom soli ili koristite topli termofor noću.
Budite aktivni
Kako biste minimizirali uticaj koji vremenske prilike i promjene vremena imaju na vaše zglobove, veoma je važno da ostanete aktivni.
Baš kada se mjenja vijreme i kada je to mnogima izgovor da ostanu kod kuće, važno je znati da je u tom trenutku najbolje boraviti baš napolju, u laganoj šetnji (po mogućnostipo parku ili šumi).
Plivanje i umjerena aerobna aktivnost su se posebno dobro pokazali u kontroli reumatskih simptoma.
U kućnim uslovima istezanje i joga mogu biti od velike pomoći, jer omogućavaju bolju prokrvljenost zglobova, što je veoma značajno za reumatske pacijente.
Odmarajte
Pobrinite se da svom organizmu osigurate adekvatan noćni odmor. Osmislite opuštajuću rutinu pred spavanje koja podrazumijeva ustaljeni redoslijed umirujućih aktivnosti u kojima ćete zaista uživati (npr. topla kupka, čitanje dobre knjige, vježbe disanja, meditacija – uvijek istim redoslijedom)
Ograničite vrijeme koje provodite za ekranom i pustite sebi opuštajuću muziku u kojoj uživate.
Hranite se zdravije
Način na koji se hranite može ostvariti veliki uticaj na simptome reumatizma, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu.
Stoga treba izbjegavati namirnice koje podstiču zapaljenske procese u organizmu.
Ove namirnice uključuju prvenstveno industrijski prerađenu hranu, kupovne sokove (gazirane i negazirane), slatkiše, kravlje mleko i mliječne proizvode, kao i glutenske žitarice (raž, ječam, pšenica).
Ishrana koja najviše pogoduje reumatskim pacijentima je tzv. Mediteranska ishrana. Ona naglašava upotrebu svježeg povrća i voća, ribu, žitarice cijelog zrna i maslinovo ulje.