Web dizajn za početnike ! Sve što treba da znate 2021

U skorije vrijeme sve više čujemo da se spominje web dizajn.

Naime u današnjem digitalnom dobu web dizajn je postao ključni aspekt poslovanja i kvalitetan web dizajn se dobro plaća.

Međutim šta je tačno web dizajn, koji su to sve aspekti web dizajna je misterija za mnoge. Upravo zbog toga danas ćemo se posvetiti web dizajnu i pokušat ćemo da kažemo što je više moguće, te na taj način da vam predstavimo bolju sliku samog web dizajna. Ko zna možda vas čak i inspirišemo da promijenite posao i upustite se u svijet web dizajna.

Web dizajn – sve o njemu?
Web dizajn za početnike ! Sve što treba da znate 2021 4

Šta je web dizajn

Web dizajn je proces prikupljanja ideja i njihovog estetskog uređivanja i raspoređivanja radi postizanja određenog cilja, dakle kraće rečeno web dizajn predstavlja izradu web stranica .

Krajnji korisnici i njihovo što lakše snalaženje na određenoj web stranici znači da je web stranica kvalitetno napravljena i da je sam web dizajn veoma kvalitetno odrađen.

- Oglašavanje -

Web dizajn podrazumijeva upotrebu različitih vještina i disciplina koje se koriste za planiranje i izradu web stranica. Nastao je par decenija nakon nastanka interneta, ali od tada raste i razvija se velikom brzinom.

Internet je izjednačio teren i omogućio je da male kompanije budu ravnopravne s ogromnim gigantima odnosno ako imate kvalitetno odrađenu web stranicu nije bitno da li ste mali poduzetnik ili multimilijarderska kompanija.

Web dizajn – sve o njemu?
Web dizajn za početnike ! Sve što treba da znate 2021 5

Do 1995. godine i pojave čuvenog JavaScript – a web dizajn je bio veoma ograničen i svodio se samo na simbole i kasnije tabele.

Međutim s nastankom JavaScript – a i naročito Flash – a 1996. godine i CSS – a 1998. godine, web dizajneri su dobili oružje pomoću kojeg mogu iskazati svoju maštu i svoje umijeće.

Šta predstavlja responsive web dizajn

Responzivnost odnosno prilagodljivost web stranice je veoma bitna funkcionalnost za koju je zadužen web dizajn. Responsive web dizajn podrazumijeva da je web stranica vidljiva na svim uređajima, a ne samo recimo na desktop računarima.

- Oglašavanje -

Dakle, mora biti vidljiva na mobilnim telefonima, tabletima, laptopima i svim ostalim uređajima koji mogu pristupiti web stranici.

Svi danas masovno koristimo pametne telefone i gotovo nam je nezamislivo da ne možemo pristupiti određenoj stranici preko telefona. Međutim nije dovoljno da web stranica bude samo vidljiva na pametnim telefonima ona mora biti pregleda, laka za navigaciju i brza.

Brzina učitavanja stranice poseban je dio responsive web dizajna, te nam statistički podatci govore da oko 40% korisnika mobilnih uređaja promjeni web stranicu ako ona nije responzivna.

Kao što smo već spomenuli web dizajn podrazumijeva poznavanje više različitih vještina. Osnovna stvar koju svaki web dizajner mora da poznaje su markup jezici kao što su: HTML, XHTML i XML.

Naravno pore toga tu su još i jezici za stilizovanje kao što je CSS. Kada na sve ovo dodamo i dobro poznavanje JavaScript – a onda imamo jednog kompletnog web dizajnera.

Web dizajn – sve o njemu?
Web dizajn za početnike ! Sve što treba da znate 2021 6

Osnovni elementi web dizajna

- Oglašavanje -

Postoji mnogo elemenata kvalitetnog web dizajna, ali nekoliko njih se izdvaja. Postoji pet elemenata koji su dosta bitniji od ostalih, a to su:

1.           Raspored elemenata – Raspored grafike, banera kao i sadržaja je osnova web dizajna. Najvažnije je napraviti kvalitetan raspored koji će posjetiocima omogućiti da informacije koje ih zanimaju pronađu jednostavno i brzo. Niko ne voli čekati tako imajte to na umu ako se želite baviti web dizajnom ili ako angažujete web dizajnera da vas napravi web stranicu.

2.           Boje – Izbor boja uvijek zavisi od svrhe web stranice, kao i posjetilaca koji dolaze na stranicu. Bez obzira da li se radi o standardnom crno – bijelom dizajnu ili se web stranica kreirala uz pomoć raznih boja osnova je da se na pravilan način predstavi kako kompanija tako i sam brend.

3.           Grafika – Grafika podrazumijeva različite elemente kao što su: logotipi, animacije, ikone, slike, itd. Svi ovi elementi služe da unaprijede izgled web stranice, te da poboljšaju samu funkcionalnost. Zbog toga je bitno da se svi ovi elementi uloge s ostalim elementima web stranice i da čine jedan uredan i funkcionalan sistem.

4.           Font – Još jedan bitan element web dizajna koji lako može da unaprijedi izgled vaše web stranice naravno ako se uradi pravilno je font. Ipak treba uzeti u obzir da većina web pretraživača prepoznaje samo određene fontove. Zbog toga web dizajneri generalno rade s jednom grupom opšteprihvaćenih fontova za koje znaju da će raditi i funkcionisati stabilno s ostalim elementima.

5.           Sadržaj – Iako sam sadržaj nije striktno element web dizajna, način na koji se sadržaj uklapa s ostalim elementima svakako se može smatrati web dizajnom. Sadržaj mora da bude prije svega relevantan, informativan i koristan za posjetioce jer je to i razlog zašto su došli na vašu web stranicu. Način na koji je postavljen sadržaj je veoma bitna i da li je izvršena SEO optimizacija sadržaja i same web stranice.

Kao što vidite mnogo je elemenata koji igraju ulogu i kao jedinke čine sistem web dizajna. Možda na prvi pogled web dizajn izgleda kao veoma komplikovan posao ali uz trud, rad i praksu može postati san snova da radite kada želite, gdje žilite i naravno za koga želite.

- Oglašavanje -
5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti