Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Ovo su korisni kompjuterski savjeti i trikovi za računare koji će vam sigurno pomoći.

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne možete pročitati tekst? Program ne reaguje i ne znate kako da ga zaustavite?

Ne možete pronaći svoje preuzete fajlove? Ako vam se ovo ili nešto slično dogodilo, pročitajte savjete u današnjem članku.

Sljedeći put ćete znati kako je nastao određeni problem, i što je još važnije, kako ga riješiti.

Kada nam neko pokaže određene trikove na kompjuteru, sve postaje lakše. Ali kada se nađemo u situaciji da ove savjete treba primijeniti, često zaboravimo prikazano.

U današnjem članku predstavljamo dobro poznate, ali lako zaboravljene savjete, skraćenice i trikove za uštedu vremena i rješavanje uobičajenih kompjuterskih problema.

Šta ako program prestane da reaguje

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Kada program na vašem računaru prestane da reaguje, možete ga prekinuti pomoću Task Manager (Task Manager).

Ako imate važne podatke koje želite da sačuvate, sačekajte nekoliko minuta i pustite Windows da pokuša da reši problem. Ako to ne uspije, uradite sljedeće:

Postavite miša na traku sa alatkama, kliknite desnim tasterom miša i izaberite Task Manager (Pokrenite Task Manager) -> kliknite karticu Programi (Prijave), zatim program koji ne reaguje, a zatim Završi zadatak (Završi zadatak).

Možete koristiti i prečicu na tastaturi Ctrl + Alt + Delete. Ova prečica otvara Task Manager u kojem možete odabrati program koji ne reaguje i zatvoriti ga pritiskom na Završi zadatak.

Moj ekran je promijenjen

da li ste se ikada preselili (scrolled) stranica koja je zumirala ili umanjila u roku od nekoliko sekundi?

To je obično uzrokovano kombinacijom tipki CTRL i kotačić miša. Kada pritisnete CTRL i pomjerite kotačić (skrolujte dole), zapravo zumirate stranicu (što je inače vrlo korisno za osobe s problemima vida).

Isti efekat možete postići pritiskom CTRL + ključ plus ili oduzeti. Recimo da ste smanjili stranicu na kojoj se nalazite i sada je ne možete pročitati.

Primjer na slici ispod: Kako to riješiti? Ako ste zumirali ili umanjili stranicu na kojoj se nalazite, provjerite tipku CTRL.

Pritisnite ga nekoliko puta kako biste se uvjerili da se nije zaglavio. Kombinacija tastera CTRL + 0 će vratiti originalnu veličinu stranice.

Numerički dio tastature ne radi

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Ako koristite numeričku tastaturu koja je prestala da reaguje i ne piše brojeve (ponaša se kao da koristite strelice), verovatno ste pritisnuli Num Lock.

Kada je taster Num Lock uključen, omogućava pisanje brojeva, a kada je isključen, numerički tasteri funkcionišu kao tasteri sa strelicama.

Pošto je dugme uglavnom beskorisno, vrlo ga je lako greškom pritisnuti.


Uvjerite se da je dugme Num Lock uključeno prilikom unosa brojeva. Na nekim laptopima morat ćete koristiti ključ Fn kao Num Lock.

Kako brzo pronaći željenu riječ u gomili teksta

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Trebate pronaći riječ ili frazu na web stranici punoj teksta?

Koristite prečicu na tastaturi CTRL + F. Ova prečica otvara okvir za pretragu na stranici na kojoj se nalazite.
Otkucajte riječ ili tekst koji želite tamo pronaći i bit će istaknuti na stranici.

Ako se pojavi više puta, pritisnite Enter (ili sljedeću strelicu) da biste prešli na sljedeći rezultat. Ova prečica je posebno korisna kada pretražujete duge liste podataka.

Kako pristupiti folderu za preuzimanje

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Prozor Preuzimanja prikazuje informacije o svakom preuzimanju, kao što su naziv datoteke, veličina datoteke, lokacija sa koje je datoteka preuzeta i vrijeme ili datum kada je preuzeta.
Ako imate problema s pronalaženjem datoteke ili programa koji ste preuzeli, koristite prečicu na tipkovnici CTRL + J koji će otvoriti folder Preuzimanja.

Lozinka je netačna

Ovo je vrlo česta greška i vjerovatno je najlakše prepoznati. U pitanju je, naravno, CAPS LOCK, koji se često zaboravlja prilikom pisanja tekstova i lozinki.

Kada CAPS LOCK ostane uključen kada pišete tekst u Word dokument, postoji jednostavno rješenje.

Ali kada pišete složene kodove i ne prihvata vašu lozinku dva puta zaredom, obavezno provjerite je li CAPS LOCK ostao. Međutim, to je najčešći razlog za unos pogrešne lozinke (zajedno sa zaboravljanjem).

Kako brzo označiti vezu pasus ili riječ

korisni kompjuterski savjeti i trikovi
korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Trostruki klik miša na adresnu traku vašeg pretraživača će istaknuti cijeli URL stranice. Na taj način možete jednostavno kopirati i zalijepiti URL.

Da biste brzo odabrali tekst na bilo kojoj stranici, triput kliknite na pasus ili dvaput kliknite na riječ (isto pravilo vrijedi kao za tekstualne datoteke).

oblakznanja.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

može te zanimati

4 najbolje aplikacije za čuvanje i prijenos poslovnih dokumenata

Budite dosljedni u načinu spremanja i organizaciji dokumenata. Izaberite platformu za spremanje i počnite sortirati stvari u fascikle. Backup podataka uvijek je važan segment ozbiljnog...

Kako uštedjeti novac? 8 savjeta za brzu štednju

Štednja novca za neke je samo mašta međutim i s manjim prihodima moguće je štedjeti. Najlakši način da uštedite je da stvorite naviku štednje,...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te govorila o podršci programu Ženska mentorska...

Nova kampanja Addiko Banke / “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”

Nova kampanja Addiko Bank Sarajevo nosi simboličnu poruku “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”. Razlog za to leži u činjenici da...

Isplati li se uložiti u apartmane? Donosimo 10 prednosti za sve iznajmljivače

Rijetko ćete čuti vlasnika apartmana kako se hvali odličnom sezonom i kako je zadovoljan svojim poslovanjem. Češće ćete čuti kako su podignuti iznosi paušala,...

Putuj više, troši manje: 5 savjeta za jeftina putovanja

Od mame sam naslijedila ljubav prema putovanjima, no ne i ogroman novac da ih financiram! Šalu na salu na stranu, mada se ne šalim...

Svaki vikend je shopping vikend uz Addiko Mastercard kartice

Popusti pri kupovini kod odabranih trgovaca za plaćanje bilo kojom Addiko Mastercard karticom. Užitak u kupovini od ovog vikenda je još veći, posebno ako imate...

Kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka

U ovom detaljnom uputstvu s četiri različita videa saznat ćete kako napraviti mrežni kabel u 11 koraka. Koraci u nastavku pružaju smjernice za izradu Ethernet...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Karta Njemačke

Karta Njemačke je bitna za svakog ko putuje Europom. Auto karta Njemačke u visokoj rezuoluciji je besplatna za preuzimanje i nalazi se na dnu ovog...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz poslovnog sektora Objavom javnog poziva za učešće u programu „Ženska Mentorska Mreža“ i zvanično je najavljen...

Evo zašto je privatni smještaj i na dobroj lokaciji često niže kvalitete

Najteže je gledati prilike oko sebe, pogotovo u svojoj obitelji, a ne imati mogućnost iskoristiti iste. U privatnom smještaju, prilika je ako primjerice naši...