Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Ovo su korisni kompjuterski savjeti i trikovi za računare koji će vam sigurno pomoći.

Greškom ste smanjili veličinu ekrana i sada ne možete pročitati tekst? Program ne reaguje i ne znate kako da ga zaustavite?

Ne možete pronaći svoje preuzete fajlove? Ako vam se ovo ili nešto slično dogodilo, pročitajte savjete u današnjem članku.

Sljedeći put ćete znati kako je nastao određeni problem, i što je još važnije, kako ga riješiti.

Kada nam neko pokaže određene trikove na kompjuteru, sve postaje lakše. Ali kada se nađemo u situaciji da ove savjete treba primijeniti, često zaboravimo prikazano.

U današnjem članku predstavljamo dobro poznate, ali lako zaboravljene savjete, skraćenice i trikove za uštedu vremena i rješavanje uobičajenih kompjuterskih problema.

Šta ako program prestane da reaguje

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Kada program na vašem računaru prestane da reaguje, možete ga prekinuti pomoću Task Manager (Task Manager).

Ako imate važne podatke koje želite da sačuvate, sačekajte nekoliko minuta i pustite Windows da pokuša da reši problem. Ako to ne uspije, uradite sljedeće:

Postavite miša na traku sa alatkama, kliknite desnim tasterom miša i izaberite Task Manager (Pokrenite Task Manager) -> kliknite karticu Programi (Prijave), zatim program koji ne reaguje, a zatim Završi zadatak (Završi zadatak).

Možete koristiti i prečicu na tastaturi Ctrl + Alt + Delete. Ova prečica otvara Task Manager u kojem možete odabrati program koji ne reaguje i zatvoriti ga pritiskom na Završi zadatak.

Moj ekran je promijenjen

da li ste se ikada preselili (scrolled) stranica koja je zumirala ili umanjila u roku od nekoliko sekundi?

  Najbolji programi za grafički dizajn

To je obično uzrokovano kombinacijom tipki CTRL i kotačić miša. Kada pritisnete CTRL i pomjerite kotačić (skrolujte dole), zapravo zumirate stranicu (što je inače vrlo korisno za osobe s problemima vida).

Isti efekat možete postići pritiskom CTRL + ključ plus ili oduzeti. Recimo da ste smanjili stranicu na kojoj se nalazite i sada je ne možete pročitati.

Primjer na slici ispod: Kako to riješiti? Ako ste zumirali ili umanjili stranicu na kojoj se nalazite, provjerite tipku CTRL.

Pritisnite ga nekoliko puta kako biste se uvjerili da se nije zaglavio. Kombinacija tastera CTRL + 0 će vratiti originalnu veličinu stranice.

Numerički dio tastature ne radi

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Ako koristite numeričku tastaturu koja je prestala da reaguje i ne piše brojeve (ponaša se kao da koristite strelice), verovatno ste pritisnuli Num Lock.

Kada je taster Num Lock uključen, omogućava pisanje brojeva, a kada je isključen, numerički tasteri funkcionišu kao tasteri sa strelicama.

Pošto je dugme uglavnom beskorisno, vrlo ga je lako greškom pritisnuti.


Uvjerite se da je dugme Num Lock uključeno prilikom unosa brojeva. Na nekim laptopima morat ćete koristiti ključ Fn kao Num Lock.

Kako brzo pronaći željenu riječ u gomili teksta

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Trebate pronaći riječ ili frazu na web stranici punoj teksta?

Koristite prečicu na tastaturi CTRL + F. Ova prečica otvara okvir za pretragu na stranici na kojoj se nalazite.
Otkucajte riječ ili tekst koji želite tamo pronaći i bit će istaknuti na stranici.

Ako se pojavi više puta, pritisnite Enter (ili sljedeću strelicu) da biste prešli na sljedeći rezultat. Ova prečica je posebno korisna kada pretražujete duge liste podataka.

Kako pristupiti folderu za preuzimanje

korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Prozor Preuzimanja prikazuje informacije o svakom preuzimanju, kao što su naziv datoteke, veličina datoteke, lokacija sa koje je datoteka preuzeta i vrijeme ili datum kada je preuzeta.
Ako imate problema s pronalaženjem datoteke ili programa koji ste preuzeli, koristite prečicu na tipkovnici CTRL + J koji će otvoriti folder Preuzimanja.

  Obrazovne GIF animacije koje objašnjavaju kako stvari funkcioniraju (2. dio)

Lozinka je netačna

Ovo je vrlo česta greška i vjerovatno je najlakše prepoznati. U pitanju je, naravno, CAPS LOCK, koji se često zaboravlja prilikom pisanja tekstova i lozinki.

Kada CAPS LOCK ostane uključen kada pišete tekst u Word dokument, postoji jednostavno rješenje.

Ali kada pišete složene kodove i ne prihvata vašu lozinku dva puta zaredom, obavezno provjerite je li CAPS LOCK ostao. Međutim, to je najčešći razlog za unos pogrešne lozinke (zajedno sa zaboravljanjem).

Kako brzo označiti vezu pasus ili riječ

korisni kompjuterski savjeti i trikovi
korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Trostruki klik miša na adresnu traku vašeg pretraživača će istaknuti cijeli URL stranice. Na taj način možete jednostavno kopirati i zalijepiti URL.

Da biste brzo odabrali tekst na bilo kojoj stranici, triput kliknite na pasus ili dvaput kliknite na riječ (isto pravilo vrijedi kao za tekstualne datoteke).

oblakznanja.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

GOOD HACK – softverska rješenja za bolji rad javne uprave, obrazovanje ili ekološku svijest

Saradnja Telemach fondacije i ETF – prilika za usavršavanje studenata elektrotehnike i srodnih fakultetaTelemach fondacija je snažno opredijeljena na educiranje mladih ljudi i jačanje...

Koja je razlika između kreditnih i debitnih kartica?

Posljednjih nekoliko godina gotovina se sve manje koristi u opticaju, a život bez bankovnih kartica, aplikacija i pametnih novčanika postao nam je nezamisliv....

7 načina kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja

Najbolji savjeti kako uštedjeti novac Prije nego što počnem govoriti kako uštedjeti novac za vrijeme studiranja, ali i danima nakon fakulteta, naglašavam kako sam svjesna...

Jesu li pesimisti bolji radnici: Imaju širu sliku posla, a uočavaju ono što optimisti neće vidjeti

Kad ti je dobro, nemaš motiv mijenjati stvari. Ne učiš više, ne trudiš se više… Zašto i bi kad ti je dobro!? Promjene...

Kako naći posao u inostranstvu?

Razmišljate da se zaposlite u inostranstvu? Ukoliko je odgovor na pitanje DA, onda nastavite da čitate dalje. U tekstu ćemo objasniti kako naći posao u...

Strah od uspjeha – 7 razloga zašto nas je strah uspjeti

Mnogi od nas svjesni su da se boje neuspjeha i začude se kad čuju da postoji i strah od uspjeha. Itekako postoji. Evo nekih...

Mogu li blokirani imati kreditnu karticu

Blokirani i kreditne kartice Blokirani mogu imati kreditne kartice jer kreditne kartice nisu vezane uz tekući račun. Kartične kuće svakoj punoljetnoj osobi mogu izdati kreditnu karticu neovisno o...

Web dizajn za početnike

Web dizajn za početnike je sve popularnija tema. Posebno kod malih poduzetnika, studenata i onih koji žele dodatno zaraditi od kuće. Nije ni čudo jer...

SEO optimizacija web stranice za početnike (check lista)

Zanima vas kako se radi SEO optimizacija web stranice? SEO optimizacija web stranice i tekstova koje pišete, možete poboljšati rangiranje na tražilicama i dobiti više...

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke i Biznis u Bosni i Hercegovini,...

Domaći sajtovi za zaradu preko interneta

Ovo su najbolji domaći sajtovi za zaradu preko interneta Lista za one koji nisu sigurni da dovoljno dobro barataju s engleskim jezikom! Zarada preko interneta na...

Šta je novac?

Šta je novac i kakvu ulogu ima u današnjem društvu. Novac je roba koja čini vrijednosni ekvivalent svakoj drugoj robi. Novac je sredstvo koje je...