Zašto je ulaganje u nekretnine jedno od najisplativijih ulaganja?

Nekretnine su te koje vam mogu donijeti prihod ili, u najmanju ruku, vratiti uloženo.

Dokaz tome je statistika koja pokazuje da su u posljednjih nekoliko godina cijene nekretnina drastično porasle (u nekim općinama i do 50%), što je utjecalo na višestruko veći povrat uloženih sredstava

kako zivjeti sam ulaganje u nekretnine
Ulaganje u nekretnine

Unatoč očekivanjima mnogih stručnjaka da će tržište u prvoj polovici ove godine doživjeti određeni pad, dogodilo se nešto sasvim suprotno – potražnja je premašila veliku ponudu na tržištu, što cijenu kvadrata drži na visokoj razini.

Na što obratiti pozornost prije kupnje stana

Kako bi se vaša investicija sigurno isplatila, morate sagledati određene aspekte. 

Prije svega, potrebno je procijeniti trenutnu vrijednost željene nekretnine i njenu mogućnost kasnijeg ostvarivanja određenog prihoda od najma. 

Ono što najviše utječe na vrijednost nekretnine je lokacija

U glavnom gradu ćete zasigurno lakše i brže doći do najma stana zbog urbanističkog plana, gospodarske razvijenosti, kulturnih i društvenih događanja koje nudi. 

Također je važno uložiti u opremanje stana jer će lijepo namješten stan biti u prednosti.

STAMBENI KREDIT KALKULATOR

Novogradnja ili starogradnja

Ako pogledate stare zgrade, na temelju dosadašnjih podataka o nekretnini i njenoj otpustnoj cijeni može se zaključiti kolika bi bila trenutna cijena kada bi se nekretnina oslobodila. 

To može biti pokazatelj koliki se prihod može ostvariti od nekretnina za buduće razdoblje. No, ulaganje u staru zgradu znači i dodatno ulaganje u opremanje i obnovu. 

novac ulaganje u nekretnine
Ulaganje u nekretnine

Cijene građevinskog materijala rastu, tako da konačni iznos može biti puno veći od onoga što ste prvotno planirali. 

S druge strane, ako svoju ušteđevinu na vrijeme uložite u kupnju stana u novogradnji, uštedjet ćete na cijeni kvadrata koja se povećava kako gradnja objekta odmiče, a uštedjet ćete i kasnije jer nećete morati renovirati stan. 

Dodatna pogodnost kupnje stana u novogradnji je osigurano parkirno mjesto, maksimalno iskorišten prostor, a za kupce prvog stana povrat PDV-a.

 Upravo sada u Beogradu, u samom srcu grada, u Bulevaru Despota Stefana 51, gradi se luksuzna petospratnica „Desetka“ od najkvalitetnijih materijala. 

U ponudi je 10 stanova kvadrature od 47 m² do 101 m² na lokaciji koja je u blizini svih važnijih gradskih događanja, odlično prometno povezana. 

Ako želite pametno investirati, naš savjet je da investirate u ovu novogradnju.

ulaganje u nekretnine
Ulaganje u nekretnine

6 razloga zašto je bolje kupiti stan u novogradnji

Kupnja stana je velika životna odluka na koju utječu mnogi faktori. Od lokacije, financija, kvadrature, do blizine škole, trgovine i vrtića.

Odabir stana u kojem vidimo sebe i svoju obitelj uvijek zahtijeva vrijeme i racionalno donošenje odluka temeljenih na potrebama koje imamo i čime trenutno raspolažemo.

Jedna od najvećih dilema kupaca stanova je hoće li kupiti stan u novogradnji ili se odlučiti za stan u starijoj zgradi. 

Osim osobnog ukusa, uvijek će postojati razlozi za i protiv zašto se netko odlučio kupiti stan u novogradnji ili starogradnji. 

Ovaj put odlučili smo izdvojiti 6 razloga zašto je bolje kupiti stan u novogradnji.

1. Kupnja bez ulaganja

Nove stambene zgrade grade se s novim materijalima i suvremenom gradnjom. 

Osim što su energetski učinkovite, nove zgrade imaju moderne sustave grijanja i hlađenja prostora, što automatski smanjuje trošak utrošene energije. 

Nova ulaganja, osim opremanja stana i održavanja zgrade, nisu potrebna nekoliko godina, a nerijetko investitori daju jamstvo za zgradu i ugovore održavanje iste na određeno vrijeme.

2. Povrat PDV-a

Jedna od najvećih prednosti kupnje stana u novogradnji je pravo na povrat PDV-a koje ostvarujete ako je stan u novogradnji prva nekretnina koju kupujete, odnosno nemate nikakvu nekretninu u svom Ime. 

Iznos povrata PDV-a višestruko je veći od iznosa koji dobijete ako ste oslobođeni poreza na prijenos apsolutnih prava, što je moguće ako prvi stan kupujete stan u stara zgrada. 

Ova stavka posebno je važna za kupce stanova jer taj novac kasnije mogu iskoristiti za opremanje stana ili u dogovoru s investitorom za dio kapare.

sta je novac ulaganje u nekretnine
Ulaganje u nekretnine

3. Dobra infrastruktura i parking

Novi stanovi izgrađeni su tako da udovolje svim zahtjevima današnjeg načina života, a naglasak je na udobnoj funkcionalnosti. 

Svaki četvorni metar stambene površine je u potpunosti iskorišten, što općenito znači da veći stanovi nužno imaju više od jednog mokrog prostora, a terase su često vrlo prostrane. 

Novoizgrađeni objekt nezamisliv je bez garaže ili parkinga za stanare, čime je riješen veliki problem suvremenih urbanih sredina.

4. Ušteda ako kupujete na vrijeme

Cijena novogradnje formira se sukladno lokaciji i opremljenosti zgrade. 

Građevinski investitori zainteresirani su za prodaju novogradnje, pa su spremni pregovarati o cijeni koja se povećava kako gradnja zgrade odmiče, ali i o ustupcima i “posebnim željama” kupaca glede raznih funkcionalnih karakteristika budućeg stana.

STAMBENI KREDIT KALKULATOR

5. Povoljni stambeni krediti

Ako ste spremni podići stambeni kredit za kupnju stana, dobro je znati da su krediti za kupnju stana nikad povoljniji i s niskim kamatama.

Banke se međusobno natječu u davanju najboljeg mogućim uvjetima, što povoljno utječe na sve sudionike na tržištu nekretnina. 

Popularno je i projektno financiranje koje klijentima jamči sigurnost i lakši dolazak do još povoljnijeg stambenog kredita.

6. Novogradnja kao investicija

Mnogi kupuju novogradnju kao ulaganje u kvalitetu života svoje obitelji ili kao investiciju koja će im donijeti profit u budućnosti. 

Ulaganje u nekretninu uvijek je dobra ideja, pogotovo ako je nekretnina na dobroj lokaciji i kvalitetno izgrađena.

ulaganje u nekretnine
Ulaganje u nekretnine se uvijek isplati

PREPORUKA

drugi upravo čitaju

Dostojanstven život u Hrvatskoj stoji 1800 eura

Novinari Lider Media pitali su mnoge sindikate i Udruge sudaca što je dostojanstvena plaća i što bi ona trebala omogućiti, no nisu odgovorili. Suci...

Evo što sve trebate znati ako kupujete nekretninu

Glavni kriterij u odabiru nekretnine neka vam bude da je nekretnina dobra investicija. To znači da nekretninu lako i brzo možete prodati (ili iznajmiti)...

Kako pronaći što želiš raditi i to ostvariti? Imam par riječi za mlade i sve koji su „zapeli“

Ima ljudi koji cijeli život rade nešto što zapravo ne vole. Našli su tzv. siguran posao u stabilnoj firmi. Odgajani su da se od...

može te zanimati

Koliko košta razvod braka?

Saznajte koliko košta razvod braka?! Svi mi u brakove i veze ulazimo s namjerom da potraju, no stopa razvoda braka je sve veća. Neki kažu...

Kako izgraditi luksuzan brend?

Svi smo konzumenti nekih proizvoda i usluga koje smatramo luksuznima, a neki od nas su i kreatori brendova za koje žele da dobiju taj...

Bavite se ručnim radom? Uz ovih 7 trikova možete povećati prodaju rukotvorina već danas!

Imali ste sigurno priliku popričati s osobom proizvodi nešto svojim rukama. Jeste li primijetili koliko se poistovjete s onim što proizvode? Kako o tome...

Što bih napravila kad bih imala duplo više novaca?

Spoiler alert! Nećeš biti sretnija. Ovo je moje iskustvo. Od 15 godina sam, kao svaka revna djevica u horoskopu, uvijek imala strukturu, plan, raspored i program...

Planirate putovanje? Evo koje su trenutno najjeftinije, a koje najskuplje destinacije

Pandemija nas nije samo zdravstveno pokosila nego i ekonomski. Osim direktnog zatvaranja turizma na pune dvije godine, u pozadini su se odvijali i mnogi...

Ovo su osnove koje svakako trebate znati razlikovati

Iako Hrvatska ima jako dobru poduzetničku klimu, odlične projekte, odlične kompanije te druge adute kao potencijalna investicijska destinacija, i dalje se suočavamo s izazovima...