5 načina kako štedjeti za djecu

U našoj kulturi nije neuobičajeno da već od rođenja djeteta djedovi i bake, bliža rodbina i sl., daruju dijete za krštenje, rođendane. Vrlo često su to i novčani pokloni.

Kako štedjeti za djecu? Obično roditelji otvore račun u banci koji glasi na ime djeteta i na taj račun polažu sredstva koja se tijekom vremena mogu uobličiti u značajnu sumu.

U nastavku donosimo vam 5 načina kako štedjeti za svoju djecu. 

Dječji štedni računi

Ne tako davno, dječji štedni računi nudili su pristojne kamate na štednju, no kako se depozitno tržište značajno izmijenilo, danas takve kamate na dječju štednju ne osiguravaju visoke prihode (ovisno o trajanju te valuti iznosi od 0,4-1 % uz dodatni bonus na kamatu ako se štednja drži na računu određeni rok).

Vrlo često se na ovakve račune mogu periodički dodavati sredstva.

Takav je račun zgodan za prikupljanje manjih svota tipa 100 ili 200 kn od rođendanskih poklona, redovnih donacija baka i djeda, štednje iz staklenke.

Nakon nekog vremena, i na ovakvim se računima može skupiti značajna svota, pogotovo jer kod djece vremenska komponenta igra značajnu ulogu.

Npr. da se u dobi kad dijete ima 3 godine svake godine na depozitnom računu skupi 4 000 kn do djetetove 18 godine na računu će biti 56 000 kn (bez pripisa kamata), a ipak, koliko god niske trenutno bile kamatne stope, i tu će se nešto skupiti pa će dijete na kraju imati za zgodan polovni auto i vozački ispit ili za studijsku godinu na fakultetu ili za par dobrih putovanja.

  Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022

Depozitnim računom na ime djeteta mogu raspolagati roditelji, odnosno zakonski zastupnici, bez odobrenja nadležnog suda ili samo jedan roditelj bez suglasnosti drugog roditelja, a u mjesečnom iznosu koji ne prelazi svotu od 10 000 kuna.

Za više iznose treba zatražiti suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb. Također, skrbnici mogu raspolagati novčanim sredstvima djeteta isključivo temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb.

kako štedjeti za djecu
Kako štedjeti za djecu: Dječiji štedni računi

Investicijski fondovi i štednja za djecu

Ok, hajmo sad malo šire uz klasičnu štednju u depozitima. Prikupljeni iznos možemo dalje investirati putem investicijskih fondova.

S obzirom da u našem primjeru četverogodišnjaka pretpostavljam da se ne radi u visokim svotama, te da se radi o niskom apetitu za rizik, naš četverogodišnjak ima fore 14 godina do 18. godine života, koji prema investicijskim ciklusima u prosjeku mogu osigurati pristojan prinos i kada se investira u mješovite tj. obvezničke fondove.

Također, zašto ne staviti dio u mješovite, a dio u obvezničke fondove pa možda i dio u dioničke.

Ono što je pritom važno da se fondovi mogu kupovati na način da se ne mora izići iz fonda na određeni datum, nego se mogu čekati povoljniji prinosi. Također prodavati se mogu dijelovi udjela i sl.

Maloljetna osoba može biti vlasnik udjela u investicijskom fondu te tim udjelima može raspolagati nakon navršenih 18 godina. Do punoljetnosti u ime maloljetne osobe udjelima upravlja Zakonski zastupnik.

Polica osiguranja i štednja za djecu

Polica osiguranja života može u svojstvu ugovaratelja (pa i osigurane osobe) uključivati roditelja ili skrbnika ili bake i djeda (zapravo bilo koga tko želi ugovoriti ovakvu policu), a da je pri tome korisnik police dijete.

Kod polica osiguranja života nekoliko je sudionika: ugovaratelj, tj. osoba koja sklapa ugovor s osiguranjem, osigurana osoba i korisnik police osiguranja, u ovom slučaju dijete.

  Briga o suhoj koži

Osigurana osoba najčešće je istovjetna ugovaratelju, ali nije nužno (u tom slučaju važno je da osigurana osoba potpiše suglasnost s istim).

Polica osiguranja života ugovara se na rok i iznos, npr. na 20 godina s osiguranom svotom od 100 000 kn.

kako stedjeti za djecu
Kako štedjeti za djecu?

Mješoviti tip životnog osiguranja

Nekoliko je vrsta polica osiguranja života, ali za ovu svrhu objasnit ćemo mješoviti tip police života, što znači da ova polica omogućava isplatu osigurane svote u slučaju da nastupi smrt osiguranika prije roka isteka police te u tom slučaju korisnik ostvaruje pravo na isplatu štete.

U ovom slučaju dijete. Dodatno, ovakve police sadrže i tzv. štednu komponentu, odnosno ukoliko ugovoreno vrijeme istekne, a da se nije desilo štetni događaj odnosno (smrt) osiguranika, korisnik ima pravo također na isplatu osigurane svote za slučaj doživljenja.

Pripis dobiti, koja nastaje iz financijskog upravljanja imovinom, osiguravajuća društva danas uglavnom ne omogućavaju ili je on zanemariv jer je ovisan o ukupnim tržišnim kretanjima investicija (najčešće obveznica i sl.) stoga ovakav tip polica danas prvenstveno ima smisla ukoliko razmatramo osiguratelju komponentu odnosno isplatu štete uslijed smrti osiguranika.

I u ovom slučaju, dijete može samostalno raspolagati sredstvima nakon 18. godine života, a do tad sukladno ranije navedenim zakonskim odredbama.

Važno je znati da polica života ne mora biti dio nasljedne mase te nije predmet podjele u ostavinskoj raspravi ukoliko je na njoj izrijekom navedeno ime i prezime korisnika.

Ukoliko nije navedeno ime i prezime korisnika, već npr. samo piše zakonski nasljednici, onda se osigurana svota dijeli na način kako je to na ostavini utvrđeno.

Investicijsko zlato

Danas je dosta popularno, a i na našem tržištu se nudi tzv. investicijsko zlato (zlatne poluge) pa čak i srebro, zlatnici i sl.

Oba metala u zadnjih godinu postižu značajan rast cijena te u posljednjih 20 godina ostvaruju prosječno 7 % prinosa godišnje.

  Korisni kompjuterski savjeti i trikovi

Poznato je da je u povijesti, pogotovo u kriznim trenutcima (npr. ratovima), zlato postajalo vrijedno sredstvo plaćanja.

Kako se zlatne poluge mogu pribaviti već od jedan gram težine, uz cijene od 450 do 500 kn, mogu postati zgodan trajni poklon za dijete. Na razliku u cijeni utječe renome kovnice, čistoća samog zlata i sl.

kako stedjeti za djecu
Kako štedjeti za djecu – Investicijsko zlato

Stambena štednja

Još jedan oblik štednje u kojem stambene štedionice nude posebne oblike štednje za djecu uz redovne godišnje kamate i dodatni bonus na ostvareni rok štednje, uz državna poticajna sredstva koja su regulirana posebnim zakonom definiranim izračunom te nisu više značajna kako nekoć.

U svakom slučaju, naveli smo nekoliko oblika štednje s relativno nižim rizikom, ali i nižim prinosima te isticanjem proizvoda koji se uobičajeno koriste u svrhu štednje za djecu.

Pri odabiru ovih proizvoda dobro je kombinirati nekoliko proizvoda, paziti na ročnost, neke proizvode ugovarati na kraće rokove do pet godina pa neke do punoljetnosti djeteta pa moguće i do kraja fakulteta i sl.

Sve ovisi o svrhi za koju ste štednju namijenili. Na kraju, važno je samo započeti, znači akcija počnite štedjeti danas!

zeneinovac.com

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 35

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako zaraditi novac od kuće – 10 JEDNOSTAVNIH POSLOVA

Postoje razni načini kako zaraditi novac od kuće danas. Digitalno doba i život na internetu su učinili da zarada od kuće bude dostupna svima. Novca...

može te zanimati

Nova godina Beograd – Pripreme za novogodišnju noć su već počele

Nova godina Beograd i odlična zabava kakvu zaslužujete Ukoliko volite spoj putovanja i dobre zabave onda je Beograd mjesto koje morate posjetiti. Grad koji ima...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Bubuljice kako ih prirodno liječiti

Budući da je upravo lice ono što drugi ljudi na nama prvo primijete Razumljivo je da ćemo mu pridavati veliku količinu pažnje, a bubuljice su...

Počela je nova vikend akcija u Bingo trgovinama

Nova vikend akcija je počela, a posebna sniženja i popusti vas čekaju u Bingo trgovinama. Potražite omiljene proizvode po odličnim cijenama od 21. do 24....

Nova vikend akcija u Bingo trgovinama

U Bingu vikend traje četiri dana! Sniženja na odabrane artikle potražite u periodu od 14. do 17. jula, a detalje potražite u ovom Katalogu.

Klubovi Beograd TOP 10 najboljih

Klubovi Beograd nude nezaboravnu zabavu i odličan provod a srbijanska prestolnica je poznata po najboljim klubovima u regionu Beograd je među turistima poznat Berlinom Europe,...

Vikend akcija u Bingu, omiljeni proizvodi po super cijenama

Odlična ponuda vas čeka u Bingo centrima, potražite omiljene proizvode po super cijenama Posjetite Bingo trgovine u periodu od četvrtka do nedjelje i obavite...

Najbolja hrana za mladoliku kožu

Upoznajte 4 vrste namirnica koje su najbolji prijatelji mladolikosti Najbolja hrana za mladoliku kožu pomaže u spriječavanju prvih znakova starost. Hrana, sa svim svojim svojstvima, može...

Vježbe za lijepu kožu – Riješite se svih nepravilnosti na licu

Redovno vježbanje ima pozitivan učinak na cjelokupni organizam. Vježbe za lijepu kožu pomažu i u postizanju savršene kože. Istraživanja pokazuju da vježbe za lijepu...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju

Kako skupiti preglede na Youtube (TOP 9 savjeta za uspjeh)

Kako skupiti preglede na Youtube, šta uraditi i koje video snimke postavljati Mnogi youtuberi muku muče sa malim brojem pregleda na Youtube-u. Iako broj pregleda...