Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled kože često se uspoređuje sa pomorandžinom korom ili švapskim sirom. S toga danas otkrivamo kako ukloniti celulit.

Rupice su divne – dok se ne počnu prikazivati na našoj zadnjici, stomaku ili bedrima. Govorimo, naravno, o celulitu.

Nazvan još i edematoznom fibrosklerotičnom panikulopatijom, ova udubljena, isprepletena ili neravnomjerna topografija kože nastaje kada lobule normalne masti nabreknu i počnu da štrče kroz vlaknaste snopove vezivnog tkiva smještene unutar i ispod kože.

Celulit je sasvim normalna pojava i pogađa gotovo sve žene – a također i izvjestan broj muškaraca i djece. Smatra se da pol, genetika, hormoni, stil života i količina prirodnih masnih zaliha u našem tijelu, opuštenost naše kože i upale igraju ulogu u stvaranju celulita.

Zanimljivo je dodati da je termin celulit prvi puta upotrebljen 1920. Godine te se od tada sve češće počeo pojavljivati pogotovo u tiskanim časopisima. Časopis Vouge je uvelike doprinio „popularizaciji” ovog pojma koji uglavnom opterećuje pripadnice ljepšeg spola.

Pa šta da radimo u vezi s tim?

- Oglašavanje -

Mnogi ljekari će odgovoriti na ovo: Apsolutno ništa! Ova benigna karakteristika kože ne predstavlja problem ili abnormalnost i ne mora biti posmatrana kao takva. Ipak, ako se osjećate estetski motivisano da minimizirate celulit, postoje neki tretmani koji vam mogu privremeno pomoći.

Proizvodi

Kreme koje sadrže kofein mogu blago poboljšati izgled celulita dehidriranjem ćelija kože u trajanju od nekoliko sati. Za dugoročno poboljšanje, primjena retinoida može ponuditi vrlo suptilnu, postepenu korist mjesecima laganim jačanjem kože. S poboljšanjem prirodnog tona kože i pomažući u maskiranju sjenki, samotamnjenje može također pomoći da se minimizira pojava celulita.

Hirurške metode

Subcizija je postupak pri kome se igla ili drugi oštar alat koristi za razbijanje fibrotičkih traka tkiva u koži, potencijalno poboljšavajući izgled celulita. U studiji na 25 žena koje su bile podvrgnute FDA proceduri subciziranja nazvanoj Cellfina, 95.6% njih je prijavilo da su bile zadovoljne nakon procedure, pokazalo je istraživanje iz oktobra 2018. iz magazina Estetska hirurgija. Modrice, oticanje, bol i infekcija potencijalni su rizici, mada u studiji nisu prijavljeni ozbiljniji štetni efekti.

Rezultati mogu trajati čak tri godine.

Kako ukloniti celulit
Kako ukloniti celulit

Energetski tretmani

Različite vrste energije mogu se usmjeravati u kožu da bi se smanjio celulit, uključujući akustičnu (zvučnu) terapiju talasima; laserska energija (Cellulaze) za zadebljanje kože i razgradnju vlaknastih traka koje omogućavaju formiranje celulita; radiofrekvencija (poput ThermiSmooth ili Profound) za zagrijavanje i razgradnju celulita; ili kombinacija infracrvenog svjetla, radiofrekventne energije i usisavanja vakuumom (VelaShape).

- Oglašavanje -

Prema ovim naučnim studijama, svaki od ovih tretmana može ponuditi barem privremenu korist. Ali kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje i rizici, i važno je potražiti ljekara s certifikatom koji će znati tehnologije.

Ostale terapije

U karboksioterapiji se gas ugljen dioksida usmjerava ispod kože da bi se smanjio celulit pomoću nekoliko predloženih mehanizama, uključujući podsticanje krvnih sudova i ključnih komponenti remodeliranja kože.

Endermologija je spa tretman koji uključuje masažu i usisavanje vakuumom preko područja sklonih celulitu; studije su mješovite o tome da li bi to moglo pomoći. Ne postoji dovoljno dokaza koji bi podržali upotrebu suplemenata, tretmana jonotermijom (koji dovode blagi električni protok u kožu) ili mezoterapije (injekcije bilja, enzima, hormona ili drugih sastojaka).

I dok kriolipoliza (hladno skulpturisanje) i liposukcija mogu smanjiti masti, ne očekuje se da će poboljšati celulit; liposukcija ga u stvari može pogoršati.

Vježbanje

Kod svakoga se može razviti celulit – čak i oni s normalnom ili tjelesnom težinom ispod normalne. Ali ljudi koji redovno vježbaju kako bi održali snagu i tonus mišića i smanjili tjelesnu masnoću, mogu primjetiti poboljšanje neželjene pomorandžine kore.

- Oglašavanje -

Također, visok nivo endorfina nam može pomoći da se fokusiramo na sve što naša tela mogu, umjesto na činjenicu da smo možda razvili malo celulita.

To se više i neće činiti tako strašnim za nas i naše samopouzdanje.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Zanimljivosti