back to top

Top 5 najčešćih sportskih povreda, jedan zglob uvek strada, nevezano za sezonu

“U zdravom telu zdrav duh” glasi stara latinska izreka. I zasta je tako – za dobro psihofizičko zdravlje organizma, ne bismo trebali da prestanemo da se bavimo sportom i fizičkim aktivnostima, sve dok nam naše telo to dozvoljava.  

Svakako da prilikom bavljenja sportskim aktivnostima ne planiramo da se ozledimo, ali povrede se mogu desiti svima – od profesionalnih sportista do rekreativaca, a posebno deci, koja ne mare puno prilikom bezbrižne igre sa vršnjacima.

U zavisnosti od vrste povreda, neke se tretiraju odmorom i lekovima protiv bolova, a od velike pomoći je i terapeutska sportska masaža. Druge zahtevaju intenzivniji proces oporavka, posebno nakon komplikovanih hirurških zahvata.

U ovom tekstu poseban fokus ćemo staviti učestale povrede koje nastaju u dva najpopularnija sporta na ovim prostorima – fudbalu i košarci.

Najčešći uzroci sportskih povreda i kako ih možemo podeliti

Najčešće povrede uzrokuje nedekvatno zagrevanje i istezanje pre bavljenja sportskim aktivnostima, zatim nenošenje odgovarajuće opreme, nepravilan trening bez nadzora stručnjaka, kao i treniranje prevelikim intenzitetom.

U svakom slučaju, sportske povrede možemo podeliti u dve kategorije –na akutne i hronične.

U prvu kategoriju ubrajaju se one koje su uzrokovane direktnom traumom povređenog mesta, poput udarca, ili pada.

Tu spadaju različite vrste istegnuća, uganuća, posekotina, iščašenja i preloma i obično se, nakon intervencije lekara (uključujući i hiruršku intervenciju), leče kod kuće i potom, po potrebi, fizikalnom terpijom.

Sa druge strane, hronične povrede nastaju usled ozlede koja se razvija tokom vremena, a pojačavaju se intenzivnim ponavljanjem treninga.

Obično se razvijaju kada je akutna povreda zanemarena i neadekvatno lečena prvi put.

Obavezno konsultujte lekara, ukoliko sumnjate da vučete hroničnu povredu.

Koje su najuobičajenije sportske povrede?

Svakako da vrsta ozleda zavisi od vrste sportkih aktivnosti kojima se bavimo, ali pet najučestalih uključuju:

 1. Povrede kolena
 2. Povrede ramena
 3. Povrede stopala i skočnog zgloba
 4. Povrede kuka
 5. Povrede glave

Atletske ozlede sa kojima se lekari najčeće susreću su svakako povrede kolena, jer upravo kolena trpe najveći napor prilikom izlaganja sportskim aktivnostima.

Tako ozleda ovog zgloba donjih ekstremiteta čini neverovatnih 50 odsto sportskih povreda, među kojima posebno prednjači povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena.  

Sezonske povrede

Naravno, intenzitet u učestalost ozleda zavisi i od sezone bavljenja određenim sportom, pa ukoliko leti uzmemo za reper planinski biciklizam, možemo očekivati iščašenja ramena, prelom ključne kosti, ili povredu rotatorne manžetne.

Naravno, rame, kao jedan od najplićih zglobova u ljudskom organizmu, nije pošteđeno ni zimi, ali je manje prisutno od povreda kolena, koje su značajno povezane sa skijanjem, ili snoubordom.

Kako pokazuje istraživanje Medicinkog fakulteta iz Jute, u najčešće sezonske sportske povrede ubrajaju se:

 • Naprezanje mišića i tetiva
 • Istegnuća ligamenta
 • Prelomi kostiju
 • Tendinopatije
 • Potres mozga

Najčešće u povrede u dva najpopularnija sporta

Svakako da bavljenje svakom vrstom sporta podrazumeva vrlo specifične moguće ozlede, a mi smo se fokusirali da istaknemo povrede u dva najpopularnija sporta na ovim prostorima.

Većina dece, rekreativaca i profesionalnih sportista na Balkanu žele da se okušaju u fudbalu, ili igrom pod obručima, iako je Nole neverovatno popularisao tenis, a naši zlatni vaterpolisti i odbojkaši su nas toliko puta obradovali fenomenalnim uspesima.

Fudbalske povrede

Najčešća ozleda prilikom bavljenja fudbalom je povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena. Naravno, prisutne su brojne povrede mišića, prednje i zadnje lože, može doći do preloma kostiju i iščašenja, ali različite vrste istegnuća, ili uganuća koja uništavaju kolena, uobičajene su kod fudbalera.

Uvek se može desiti i povrede glave, poput potresa mozga, kada se fudbaleri sudare prilikom skoka i borbe za loptu sa drugim igračima.

Uobičajene fudbalske povrede uključuju:

 • Povrede prednjih ukrštenih ligamenata
 • Povrede meniskusa kolena
 • Iščašenje kolena
 • Istegnuće kolena

Košarkaške povrede

Nije ni čudo što je košarka toliko popularna, u zemlji koja je iznedrila istinske legende plemenite igre pod obručima.

Ovaj sport takođe podrazumeva dosta fizičkog kontakta, a svakako je najčešća povreda sa kojom se susreću lekari i fizioterapeuti kod košarkaša – uganuće skočnog zgloba.

Ostale nezgodne ozlede koje mogu igrače udaljiti na dugi period sa terena uključuju:

 • Pokidani prednji ligamenti kolena
 • Povrede meniskusa
 • Prelomi donjih ekstremiteta/stopala
 • Tendonitis
 • Potres mozga

Prevencija

Kako biste sprečili nastajanje uobičajenih povreda, neophodno je da telo zagrejete pre bavljenja sportom i da ga održavate u dobroj kondiciji. Pored stalnog jačanja mišići i redovnog istezanja, to podrazumeva i adekvatno vreme za odmor, između treninga i utakmica.

Naravno, u obzir se moraju uzeti i godine – nije isto kada se sportom bavite u 20-im i 30-im i u 60-im i 70-im godinama.

U kasnijem životnom dobu, uobičajeno je habanje zglobova, a često se javlja otok kao rezultat naglog povećanja nivoa fizičkih aktivnosti. Zato bi starije osobe trebalo da biraju sportove manjeg intenziteta.

U svakom slučaju, najbitnije je da ostanete fizički aktivni tokom čitavog životnog veka, makar to podrazumevalo i svakodnevnu šetnju laganim tempom.

Vodite brigu o svom telu i ono će vas dugo i verno služiti.

drugi upravo čitaju

Kako ubrzati rast kose uz 15 nevjerovatnih savjeta

Kako ubrzati rast kose? Teško je pronaći rješenje koje zaista djeluje. Prvo, imate proizvode koji obećavaju čudotvoran rast kose za samo nekoliko nedjelja. Zatim,...

Kako ukloniti celulit?

Celulit je izraz kojim se opisuje specifičan kozmetički problem. Koža zahvaćena celulitom ima grudvice, izbočine i udubljenja i nije glatka, ravna i zategnuta. Ovakav izgled...

Kako se ugojiti zdravo i brzo

Kako se ugojiti zdravo je pitanje sa hiljadu odgovora na googlu. U nastavku pročitajte moje uputstvo iz iskustva. Često čujemo pitanje 'Kako da se zdravo...

može te zanimati

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Zdravo mršavljenje za žene

Pravi sinonim za proljeće poznatiji kao „sve se budi iz zimskog sna“, kako životinje i priroda tako i naše tijelo. Najbolje ćemo probuditi naše tijelo...

Namirnice koje najbrže sagorijevaju masti

Namirnice koje najbrže sagorijevaju masti su raznolike. Ko je su, kako i koliko ih često konzumirati i da li zaista pomažu saznajte u nastavku...

Sklekovi: 10 najefikasnijih varijacija sklekova

Postoji veoma jednostavan razlog zbog koga sklekovi odolijevaju vremenu novih vježbi – zato što djeluju! Sklekovi predstavljaju višezglobnu vježbu koja će pogoditi vaše grudne mišiće...

Zašto je živa opasna ? Sve o jednom od 10 najopasnijih metala

Zašto je živa opasna? Sigurno ste se ovo pitali barem jednom i brinuli da ne polomite toplomer, jer se u njemu nalazi živa! Živa postoji...