back to top

Vježbe za lijepu kožu – Riješite se svih nepravilnosti na licu

Redovno vježbanje ima pozitivan učinak na cjelokupni organizam. Vježbe za lijepu kožu pomažu i u postizanju savršene kože.

Istraživanja pokazuju da vježbe za lijepu kožu tj. fizička aktivnost može imati ključnu ulogu u prevenciji  kožnih nesavršenosti.

Iako je većina ljudi upoznata sa pozitivnim efektima vježbanja na organizam, u smislu smanjenog rizika od srčanih oboljenja  i raka debelog crijeva, nije puno njih upoznato sa još jednom koristi od vježbanja, a to je velika podrška u borbi protiv akni.

vjezbe za lijepu kozu
Vježbe za lijepu kožu pomažu da se riješite bubuljica.

Do tog efekta dolazi iz sljedećih razloga:

Vježbanje umanuje psihološki stres

Mnoge osobe koje se bore sa problemom akni svjesne su uticaja psihološkog stresa na njihovo pojavljivanje.

Stres može da utiče na hormone koji su odgovorni za prekomjernu stimulaciju lojnih žlijezda.

Sa druge strane, vježbe za lijepu kožu umanjuje stres jer stimuliše proizvodnju endorfina, koji čini da se osjećamo bolje i budemo raspoloženiji. Pored tjelovježbe postoji i najbolja hrana protiv akni i bubuljica koja će vam pomoći u ovoj borbi.

Vježbanjem se eliminišu toksini iz ćelija

Vježbanje i vježbe za lijepu kožu podstiče cirkulaciju i tako omogućava bolje snabdijevanje ćelija kože kiseonikom.

Ovo doprinosi boljoj detoksikaciji ćelija. Pomoću fizičke aktivnosti spriječava se razvoj pogodnog tla za stvaranje akni.

Iako vježbanje ima  pomenute pozitivne efekte na izgled kože, znoj kojim se eliminišu toksini iz tela može iritirati kožu i ubrzati razvoj akni.

Zbog toga, preporučljivo je odmah se istuširati nakon vježbanja.

Sportski veš  apsorbuje znoj i u bliskom je kontaktu sa oznojanom kožom, pa ga treba skinuti odmah nakon vježbanja. 

Odlične rezultate postići ćete uz najbolje vježbe za mršavljenje.

vjezbe za lijepu kozu
Postignite željenu liniju uz najbolje vježbe za mršavljenje.

Prednosti vježbanja za vašu kožu

Postoje mnoge prednosti koje donose vježbe za lijepu kožu i za vaše tijelo. Najveća prednost je što umanjuje pojavljivanje znakova starenja. 

Istraživanje koje je ispitivalo kožu osoba starijih od 65 godina otkrilo je neke impresivne nalaze.

U istraživanju je uzet osnovni uzorak kože članova zajednice. Zatim je od ovih osoba zatraženo da održavaju umjerenu aerobnu rutinu tri mjeseca.

Prilikom testiranja kože nakon tri mjeseca vježbanja, nalazi su bili izvanredni. Koža osoba koje su češće vježbale više je nalikovala zdravoj koži osoba mnogo mlađe dobi, između 20 i 40 godina.

U prošlosti su dermatolozi vjerovali da tjelovježba može pomoći u održavanju zdravijeg izgleda kože, ali ovo nedavno istraživanje govori nam da bi vježbanje zapravo moglo omogućiti da vratite sat unatrag za svoju kožu.

Uz samo trideset minuta aerobne vježbe svaki dan, možda ćete početi izgledati mlađe. Uz najbolji dani za mršavljenje KALKULATOR izračunajte kada je najpogodnije da trenirate.

Poboljšano cjelokupno zdravlje smanjuje stres na koži

Konačno, znamo da je naša koža zaštitni organ koji štiti ostatak tijela od potencijalnih oštećenja.

Nažalost, kada je imunološki sustav uključen u održavanje tijela zdravim zbog lošeg zdravlja, naša koža će patiti. 

Redovita tjelovježba bitan je dio održavanja dobrog zdravlja cijelog tijela, što znači da vaše tijelo ima na raspolaganju potrebne hranjive tvari kako bi koža izgledala i osjećala se najbolje. 

Ako želite izgubiti kilograme vježbanjem važno je da upoznate koje su namirnice koje najbrže sagorijevaju masti.

Kako da zaštitimo kožu tokom vježbanja? 

Osobe s kroničnim kožnim oboljenjima poput akni ili ekcema mogu vidjeti privremeno pogoršanje  kada počnu vježbati, ali dugoročno se ta stanja obično poboljšavaju. Znamo da može biti frustrirajuće nositi se s izbijanjem akni, ali isplati se postići dugoročne koristi.

Neki od koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili zdravlje svoje kože uz održavanje rutine vježbanja uključeni su u nastavku:

Čista koža – nakon što vježbate, trebali biste se istuširati kad god je to moguće. Koristite nježna sredstva za čišćenje kože po cijelom tijelu, a ne zaboravite oprati lice.

Odjenite se prikladno – Nosite široku odjeću koja upija vlagu kako biste izbjegli probleme poput trljanja, iritacije i osipa.

Nosite kremu za sunčanje – Ako vježbate na otvorenom, bitno je nanijeti kremu za sunčanje SPF 30 ili više (i ponovno nanositi barem svaka dva sata). SPF  nalazi se među proizvodima koje svaka žena mora imati za ljeto
Kad god je moguće, izbjegavajte vježbanje na otvorenom za vrijeme najveće izloženosti suncu između 10 i 16 sati.

Tretirajte kožu – Ako primijetite da vam se koža trlja, pojavljuje se osip ili se stvaraju mjehuri, pobrinite se da odmah liječite takva stanja kože. Postoje određeni uzroci zašto osjećate svrab lica?

Osim toga, trebali biste poduzeti korake za liječenje kroničnih stanja kože kao što su ekcem, rozacea, psorijaza i akne na temelju preporuka vašeg dermatologa.

vjezbe za lijepu kozu
Vježbe za lijepu kožu podrazumijevaju i njegu tijela nakon treniranja.

Zaključak

Vježbanje može imati glavnu ulogu u prevenciji kožnih nesavršenosti i akni.

Kada se ova pogodnost vježbanja ima u vidu, pored svih ostalih zdravstvenih pogodnosti, nameće se zaključak da su prednosti fizičke aktivnosti nebrojene.

Kako biste ostvarili kontunuitet u vježbanju i bili motivisani, odaberite aktivnost u kojoj najviše uživate.

Zdravo mršavljenje za žene podrazumijeva regulisanu ishranu, redovno treniranje i dovoljna doza motivacije i volje. 

Ukoliko se bavite aktivnostima koje u vama ne bude interesovanje i monotone su, veća je šansa da im se nećete vratiti sljedeći put.

Nasuprot tome, ukoliko je vrsta vježbanja koju ste odabrali u skladu sa vašim interesovanjima, to će vas motivisati da napredujete i vježbanje će postati rutina u kojoj ćete uživati.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Sedam razloga da ove godine ljetujete u Grčkoj

Turistima iz Bosne, Jadran je najbliži i najlogičniji izbor za provesti ljetnji odmor. Međutim, sve je više putnika koji žele posjetiti i druga mora i...

11 praktičnih saveta za zdravu kosu i njen brži rast

Gotovo svaka dama je u nekom periodu života bila nezadovoljna izgledom svoje kose, jer bujan skalp u znatnoj meri doprinosi zdravom izgledu. Mnogima je...

Kako smanjiti otpad hrane na minimum?

U povodu Svjetskog dana hrane Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, savjetuje vam kako se možete početi racionalnije odnositi prema hrani i kako smanjiti...

može te zanimati

Vaš pouzdani izvor za nove i polovne auto delove

U svetu gde se automobilizam rapidno razvija, a potreba za kvalitetnim i pristupačnim auto delovima konstantno raste, pojava web sajta Autodelovi.com predstavlja revolucionarni korak...

Kako prestati sumnjati u partnera

Kako prestati sumnjati u partnera i zašto je povjerenje bitno u svakoj vezi. Da li ste ikada 100% sigurni? Povjerenje je jedna od osnova svake...

Izbjeljivanje zuba kod kuće: 3 prirodne paste za izbjeljivanje

Uz nekoliko trikova izbjeljivanje zuba kod kuće nikada nije bilo lakše. Od proizvoda za izbjeljivanje i tretmana za izbjeljivanje kod zubara zubi vremenom mogu postati...

Sta Dijete Treba Da Zna Prije Polaska u Skolu

Šta dijete treba da zna prije polaska u školu? Svaki se roditelj teško miri sa činjenicom da njegova djeca odrastaju. Prva zvanična stepenica koja nas...

Veza sa udatom ženom – Da li ima budućnosti?

Veza sa udatom ženom često se traži samo zbog seksa.  Međutim, još češće je se ljubavna veza sa udatom zenom pretvori u ljubav. Mnogi muškarci...

Zašto žena vara

Zašto žena vara u vezi ili braku pitanje je koje si postave svi muškarci dok razmišljalju o svojoj partnerici. Kroz povijest je uvijek nekako bilo...