Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje nam doslovno mogu promijeniti život, kao i način na koji čitav svijet funkcioniše!
Najbolja hrana za učenje i pamćenje pomaže mnogim studentima, odraslim u situacijama kada im je potrebna koncentracija i pamćenje.
Također, ukoliko redovno unosite određene namirnice to će se dugoročno odraziti na vaš um – u pozitivnom smislu.
Kreativnost je esencijalni sastojak svakog umjetničkog djela, svakog započetog biznisa i svakog praktičnog rješenja u našoj svakodnevici.
Mnogi je porede sa genijalnosti, jer nas ona izdvaja iz mase, daje jedinstveni pečat našem radu i često čini kompllikovane i suhoparne stvari jednostavnim i zabavnim.
Interesantna je činjenica da svako od nas ima sposobnost kreativnog mišljenja, koje naročito dolazi do izražaja tokom učenja i rada.

Nameće se pitanje na koji način možemo pobuditi kreativnost našeg uma, kako bismo efikasnije razmišljali i svoja razmišljanja pretočili u maštovita praktična rješenja, koja mnogima mogu promijeniti život na bolje.
Koje gorivo sipamo u našu kreativnu mašinu?
Pođimo od toga da nam je za pogonsku energiju naše kreativne mašine, zvane um, potrebno kvalitetno gorivo.
Glavni izvori ovog goriva nalaze se u hrani, psiho-fizičkom odmoru i fizičkoj aktivnosti.
U nastavku teksta govorit ćemo o hrani kao našem moćnom savezniku u procesu kreativnog razmišljanja.
Najbolja hrana za učenje – TOP 6
Steve Jobs, osnivač kompanije Apple, pronalazio je izvor svoje kreativne snage u velikim količinama voća, koje je konzumirao svakodnevno.
Uticaj voća na efikasnost našeg razmišljanja čak je i naučno objašnjen!

Voće obiluje tirozinom, aminokiselinom za koju su brojne studije pokazale da smanjuje proizvodnju hormona stresa i pospješuje kognitivne i fizičke performanse!
Tirozin se u istraživačkim studijama pokazao kao podrška memorijskom potencijalu ispitanika pri obavljanju više zadataka istovremeno (tzv. multitasking).
Lorenza Colzato, kognitivni psiholog, koja je radila na spomenutim studijama, izjavila je da hrana, kao i suplementi koji sadrže tirozin, predstavljaju zdrav i povoljan način da pospješimo sopstvenu sposobnost da razmišljamo dublje (thinking out of the box).
Za vas smo pripremili najbolje savjete kako da poboljšate pamćenje.
Orah i njegove prednosti za ljudski um
Studija objavljena u časopisu “Plant Foods For Human Nutrition”, navodi da konzumacija oraha ima sposobnost da stimuliše kognitivne procese, ali i ostale moždane funkcije.
Razlog tome je visoka vrednost omega-3 masnih kiselina, koja se u nalazi u plodovima oraha.
Niske vrednosti omega-3 masnih kiselina u organizmu, pokazale su se pak kao doprinoseći faktor ispoljavanja depresivnog stanja kod ljudi, kao i ubrzanog zaboravljanja.
Studija koja je za ispitanike imala dvije grupe pacova, jednoj grupi je obezbijedila ishranu koja se sastojala samo od oraha, tokom 28 dana.
Druga grupa pacova tokom tih 28 dana u ishrani nije imala orahe. Ono što je primjećeno zaista je zadivljujuće.
Brzina učenja, kod pacova koji su jeli orahe, bila je značajno veća u odnosu na drugu grupu, koja nije hranjena orasima!
Čokolada poboljšava memoriju
Engleska studija iz 2007.godine, otkrila je da konzumacija čokolade djeluje pozitivno na kratkoročnu memoriju, i to zahvaljujući visokim koncentracijama flavonola, koje čokolada sadrži.
Flavonoli pripadaju grupi flavonoida, biljnih metabolita i prisutni su u kakau u velikim koncentracijama.

Prema studiji rađenoj na Univerzitetu u Nottinghamu, flavonoli utiču na povećavanje količine kiseonika koja se doprema do mozga.
Dr. Ian MacDonald, učesnik spomenute studije, izjavio je da već jednokratna konzumacija kakao napitka, sa eksternim dodatkom flavanola, ostvaruje pozitivan uticaj na funkciju sive moždane mase, i to tokom narednih 2-3h od trenutka ispijanja ovog ukusnog napitka.
U istraživanju su korištene koncentracije flavonola koje nije moguće naći u slobodnoj prodaji.
To nas ipak ne spriječava da koristimo prednosti kakaa u dozama koje su nama dostupne (čokolada sa 70% kakaa, organski kakao u prahu).
Hrana koja poboljšava pamćenje i koncentraciju TOP 10 namirnica
Najbolja hrana za učenje: Ovsene pahuljice
Da li su ovsene pahuljice najbolja hrana za učenje? Istraživanja Univerziteta u Torontu otkrila su da namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što je ovsena kaša, obezbjeđuju brzo dopremanje glukoze do mozga.
Rezultat ovoga je momentalna stimulacija moždane funkcije, koju doživljavamo kao bolju koncentraciju i pamćenje.
Ovaj efekat je ključan za naš kreativni potencijal.
Izvori zdravih ugljenih hidrata nalaze se i u slatkom krompiru, smeđem pirinču, bananama, kestenju, niskomasnom jogurtu.
Piva poboljšava pamćenje?
Jedna danska pivara uvrstila je u svoj asortiman veoma interesantan proizvod , pod imenom “Problem Solver”.
Za ovo pivo proizvođač tvrdi da rješava probleme, a sadrži 7.1% alkohola.
Profesor Jennifer Wiley, sa Univerziteta u Ilinoisu, koja je i učestvovala u spravljanju ovog proizvoda, tvrdi da se kreativni vrhunac našeg uma dostiže na nivou od 0.075 alkohola u krvi.

Jennifer Wiley organizovala je studiju čiji su rezultati bili zapanjujući. Ispitanici čiji je nivo alkohola u krvi bio 0,075, davali su većinom tačne odgovore na kreativne zadatke, i to u vidu “Aha” momenta-rješenje im se odjednom ukazivalo, bez prethodnog sistematičnog pristupa problemu.
Iako nam spomenuta pivara ne garantuje spektakularna rješenja, bez sumnje nas ostavlja intrigirane ovakvim tvrdnjama.
Zašto je kafa zdrava?
Najbolja hrana za učenje – kofein. Brojne studije su se bavile uticajem kofeina na kognitivne procese i zaključak je jasan: kofein ima veoma pozitivan uticaj na kratkoročno pamćenje i koncentraciju.
Studija, koja je za ispitanike imala studente koji su za potrebe ispitivanja popili 200mg kofeina, objavila je veoma interesantne rezultate.
Upotreba kofeina omogućila je studentima značajno bolju identifikaciju riječi i fraza tokom čitanja teksta, u odnosu na njihove standardne „nekofeinske“ rezultate.
Također, procjenjivan je broj riječi kojih su studenti mogli da se prisjete, sa liste od 90 zadatih pojmova.
Ovaj broj je bio značajno veći nakon konzumacije kofeina, a studija je utvrdila i da kofein ostvaruje pozitivan uticaj na efikasnost rješavanja problema koji su postavljani pred ispitanike.
Ako pijete kafu onda s njom možete napraviti brzu masku za uklanjanje tamnih podočnjaka!
Fascinantno, zar ne?
Sada kada znamo gde da potražimo saveznike naše kreativne moći, ništa nas ne spriječava da probudimo genija u nama.
Zato, pokrenimo već danas našu kreativnu mašinu. Možda nekome promijenimo život!
Preporučujemo da pročitate
- Keto dijeta – Kako mršaviti putem ketoze
- Caduet tablete (5, 10 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva
- Zdravo mršavljenje za žene
- Kako uplatiti novce na bankomatu? Detaljno uputstvo 2022
- Zašto osjećam svrab lica?