Najbolja hrana za učenje i pamćenje

 

Kreativnost se može predstaviti kao dragocjeni spoj mašte i stečenog iskustva pojedinca. Ovaj spoj može da rezultira u fantastične, originalne ideje i zamisli, koje nam doslovno mogu promijeniti život, kao i način na koji čitav svijet funkcioniše!

Najbolja hrana za učenje i pamćenje pomaže mnogim studentima, odraslim u situacijama kada im je potrebna koncentracija i pamćenje.

Također, ukoliko redovno unosite određene namirnice to će se dugoročno odraziti na vaš um – u pozitivnom smislu.

Kreativnost je esencijalni sastojak svakog umjetničkog djela, svakog započetog biznisa i svakog praktičnog rješenja u našoj svakodnevici.

Mnogi je porede sa genijalnosti, jer nas ona izdvaja iz mase, daje jedinstveni pečat našem radu i često čini kompllikovane i suhoparne stvari jednostavnim i zabavnim.

Interesantna je činjenica da svako od nas ima sposobnost kreativnog mišljenja, koje naročito dolazi do izražaja tokom učenja i rada.

najbolja hrana za ucenje
Otkrijte koja je najbolja hrana za učenje i pamćenje!

 

Nameće se pitanje na koji način možemo pobuditi kreativnost našeg uma, kako bismo efikasnije razmišljali i svoja razmišljanja pretočili u maštovita praktična rješenja, koja mnogima mogu promijeniti život na bolje.

Koje gorivo sipamo u našu kreativnu mašinu?

Pođimo od toga da nam je za pogonsku energiju naše kreativne mašine, zvane um, potrebno kvalitetno gorivo.

Glavni izvori ovog goriva nalaze se u hrani, psiho-fizičkom odmoru i fizičkoj aktivnosti.

U nastavku teksta govorit ćemo o hrani kao našem moćnom savezniku u procesu kreativnog razmišljanja. 

Najbolja hrana za učenje – TOP 6 

Steve Jobs, osnivač kompanije Apple, pronalazio je izvor svoje kreativne snage u velikim količinama voća, koje je konzumirao svakodnevno.
Uticaj voća na efikasnost našeg razmišljanja čak je i naučno objašnjen!

najbolja hrana za učenje
Najbolja hrana za učenje – jabuka.

 

Voće obiluje tirozinom, aminokiselinom za koju su brojne studije pokazale da smanjuje proizvodnju hormona stresa i pospješuje kognitivne i fizičke performanse!

Tirozin se u istraživačkim studijama pokazao kao podrška memorijskom potencijalu ispitanika pri obavljanju više zadataka istovremeno (tzv. multitasking).

Lorenza Colzato, kognitivni psiholog, koja je radila na spomenutim studijama, izjavila je da hrana, kao i suplementi koji sadrže tirozin, predstavljaju zdrav i povoljan način da pospješimo sopstvenu sposobnost da razmišljamo dublje (thinking out of the box).

Za vas smo pripremili najbolje savjete kako da poboljšate pamćenje.

Orah i njegove prednosti za ljudski um

Studija objavljena u časopisu “Plant Foods For Human Nutrition”, navodi da konzumacija oraha ima sposobnost da stimuliše kognitivne procese, ali i ostale moždane funkcije.

Razlog tome je visoka vrednost omega-3 masnih kiselina, koja se u nalazi u plodovima oraha.

Niske vrednosti omega-3 masnih kiselina u organizmu, pokazale su se pak kao doprinoseći faktor ispoljavanja depresivnog stanja kod ljudi, kao i ubrzanog zaboravljanja.

Studija koja je za ispitanike imala dvije grupe pacova, jednoj grupi je obezbijedila ishranu koja se sastojala samo od oraha, tokom 28 dana.

Druga grupa pacova tokom tih 28 dana u ishrani nije imala orahe. Ono što je primjećeno zaista je zadivljujuće.

Brzina učenja, kod pacova koji su jeli orahe, bila je značajno veća u odnosu na drugu grupu, koja nije hranjena orasima!

Čokolada poboljšava memoriju

Engleska studija iz 2007.godine, otkrila je da konzumacija čokolade djeluje pozitivno na kratkoročnu memoriju, i to zahvaljujući visokim koncentracijama flavonola, koje čokolada sadrži.

Flavonoli pripadaju grupi flavonoida, biljnih metabolita i prisutni su u kakau u velikim koncentracijama.

najbolja hrana za ucenje
Najbolja hrana za učenje: Čokolada poboljšava memoriju!


Prema studiji rađenoj na Univerzitetu u Nottinghamu, flavonoli utiču na povećavanje količine kiseonika koja se doprema do mozga.

Dr. Ian MacDonald, učesnik spomenute studije, izjavio je da već jednokratna konzumacija kakao napitka, sa eksternim dodatkom flavanola, ostvaruje pozitivan uticaj na funkciju sive moždane mase, i to tokom narednih 2-3h od trenutka ispijanja ovog ukusnog napitka.

U istraživanju su korištene koncentracije flavonola koje nije moguće naći u slobodnoj prodaji.

To nas ipak ne spriječava da koristimo prednosti kakaa u dozama koje su nama dostupne (čokolada sa 70% kakaa, organski kakao u prahu).

Hrana koja poboljšava pamćenje i koncentraciju  TOP 10 namirnica

Lista najbolje hrane za učenje i pamćenje!

Najbolja hrana za učenje: Ovsene pahuljice

Da li su ovsene pahuljice najbolja hrana za učenje? Istraživanja Univerziteta u Torontu otkrila su da namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što je ovsena kaša, obezbjeđuju brzo dopremanje glukoze do mozga.

Rezultat ovoga je momentalna stimulacija moždane funkcije, koju doživljavamo kao bolju koncentraciju i pamćenje.

Ovaj efekat je ključan za naš kreativni potencijal.

Izvori zdravih ugljenih hidrata nalaze se i u slatkom krompiru, smeđem pirinču, bananama, kestenju, niskomasnom jogurtu.

Piva poboljšava pamćenje?

Jedna danska pivara uvrstila je u svoj asortiman veoma interesantan proizvod , pod imenom “Problem Solver”.

Za ovo pivo proizvođač tvrdi da rješava probleme, a sadrži 7.1% alkohola.
Profesor Jennifer Wiley, sa Univerziteta u Ilinoisu, koja je i učestvovala u spravljanju ovog proizvoda, tvrdi da se kreativni vrhunac našeg uma dostiže na nivou od 0.075 alkohola u krvi.

najbolja hrana za učenje i pamćenje
Pivo sadrži 7.1 % alkohola


Jennifer Wiley organizovala je studiju čiji su rezultati bili zapanjujući. Ispitanici čiji je nivo alkohola u krvi bio 0,075, davali su većinom tačne odgovore na kreativne zadatke, i to u vidu “Aha” momenta-rješenje im se odjednom ukazivalo, bez prethodnog sistematičnog pristupa problemu.

Iako nam spomenuta pivara ne garantuje spektakularna rješenja, bez sumnje nas ostavlja intrigirane ovakvim tvrdnjama.

Zašto je kafa zdrava?

Najbolja hrana za učenje – kofein. Brojne studije su se bavile uticajem kofeina na kognitivne procese i zaključak je jasan: kofein ima veoma pozitivan uticaj na kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

Studija, koja je za ispitanike imala studente koji su za potrebe ispitivanja popili 200mg kofeina, objavila je veoma interesantne rezultate.

Upotreba kofeina omogućila je studentima značajno bolju identifikaciju riječi i fraza tokom čitanja teksta, u odnosu na njihove standardne „nekofeinske“ rezultate.

Također, procjenjivan je broj riječi kojih su studenti mogli da se prisjete, sa liste od 90 zadatih pojmova.

Ovaj broj je bio značajno veći nakon konzumacije kofeina, a studija je utvrdila i da kofein ostvaruje pozitivan uticaj na efikasnost rješavanja problema koji su postavljani pred ispitanike.

Ako pijete kafu onda s njom možete napraviti brzu masku za uklanjanje tamnih podočnjaka!

Fascinantno, zar ne?

Sada kada znamo gde da potražimo saveznike naše kreativne moći, ništa nas ne spriječava da probudimo genija u nama.

Zato, pokrenimo već danas našu kreativnu mašinu. Možda nekome promijenimo život!

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

može te zanimati

Paraziti u stolici forum

Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Zaista vam preporučujemo da posjetite paraziti u stolici forum i...

Go Slim Forum

Go Slim forum je pravo mjesto za informisanje o čudesnom čaju za mršavljenje. Go Slim forum donosi iskustva korisnika i pouzdane informacije iz prve...

Da li je Prostamid Prevara?

Prostamid je čaj koji se koristi za liječnje aporostatitisa i drugih bolesti prostate. On se smatra najprirodnijim i jednim od najefikasnijih rješenja za ove...

Prostamol uno forum

Prostamol uno forum je mjesto gdje možete saznati sve što trebate znati na temu Prostamol uno lijeka za prostatu. Prostamol uno je biljni i prirodni...

Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

kako očistiti jetru i smršati

ŽGARAVICA – Kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica vas redovno smara? Otkrijte kako liječiti žgaravicu koje je najefikasnije rješenje za žgaravicu u članku kojeg smo napisali jer nas muči žgaravica. Ublažavanje simptoma...

Kako spriječiti prejedanje tokom praznika i zadržati vitkost linije?

Sezona prazničnih kulinarskih čarolija i uz čeličnu snagu volje, predstavlja veliki izazov za vitkost naše linije. Stoga, važno je znati kako spriječiti prejedanje? Kako spriječiti...

Trening agilnosti DETALJNO

Trening agilnosti je najlakše opisati kao sposobnost promjena pravca kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja i ubrzavanja. Trening agilnosti predstavlja kombinaciju brzine i koordinacije, koja...

Kako dobiti mišićnu masu kod žena

Kako dobiti mišićnu masu kod žena na provjerene i zdrave načine i metode izgradnje išične mase saznajte u ovom poučnom tekstu. Mnoge žene gravitiraju kardio...

Kako GoSlim čaj pomaže u mršavljenju?

Čaj uz čiju pomoć ćete doći do željene figure za ljeto 2022. ! Dijete, treninzi, suplementi, detox programi sigurno ste probali sve kako biste izgubili...

Zdravo mršavljenje za žene

Pravi sinonim za proljeće poznatiji kao „sve se budi iz zimskog sna“, kako životinje i priroda tako i naše tijelo. Najbolje ćemo probuditi naše tijelo...

Kako spriječiti impotenciju?

Kako spriječiti u impotenciju